Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov
Foto: slavka2012
Zaujímavú kombináciu pečenej papriky a vlašských orechov, okorenenú orientálnymi koreniami som obohatila niekoľkými listami medvedieho cesnaku. Vhodná ako nátierka pri neznášanlivosti mlieka a mliečnych Zobraziť celý popisZaujímavú kombináciu pečenej papriky a vlašských orechov, okorenenú orientálnymi koreniami som obohatila niekoľkými listami medvedieho cesnaku. Vhodná ako nátierka pri neznášanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov, uplatní sa však aj na studenej tabuli aj ako dip, ktorý možno podávať s kukuričnými čipsami alebo kúskami surovej zeleniny.
príprava
na 200 °C
Suroviny
3 ks |
|
100 g |
|
1/2 ks |
|
15 ks |
|
4 ks |
|
5 stebiel koriandrová |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL plná |
|
1 ČL zarovnaná |
|
10 lístkov |
|
podla chuti |
|
podla chuti |
|
Postup
-
1
Použité suroviny okrem medvedieho cesnaku, ktorý som do nátierky pridala neplánovane nakoniec.
-
2
Najskôr v predhriatej rúre upečieme papriky, na 10 minút ich zabalíme do mikroténového vrecka, ošúpeme a pokrájame na kúsky.
-
3
Orechy nasucho opečieme na panvici.
-
4
V mixéri najskôr rozmixujeme orechy, pridáme papriku a zmixujeme na kašu.
-
5
Pridáme zelené bylinky, pikantnú paprikovú pastu a korenia. Odporúčam pridať najskôr menšie množstvo korení a potom radšej prichutiť.
-
6
Všetko spolu poriadne zmixujeme, pridáme graanátovú melasu (dá sa nahradiť hnedým cukrom a citrónovou šťavou), prisolíme, okoreníme, prípadne dodáme viac rímskej rasce či koriandra, ja som v tejto fáze pridala medvedí cesnak.
-
7
Podávame napríklad na opečenom celozrnnom chlebe ako chuťovky, ale ja som ho vyskúšala aj ako prílohu ku grilovaným kuracím prsiam a chutila.
-
8
Najlepšie chutí na druhý deň, ked sa jednotlivé chute dokonale zoznámia.
a čudovať kde na ne chodis , v tomto recepte je to"melasa z granatoveho jablka" ;-)