Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov
Zaujímavú kombináciu pečenej papriky a vlašských orechov, okorenenú orientálnymi koreniami som obohatila niekoľkými listami medvedieho cesnaku. Vhodná ako nátierka pri neznášanlivosti mlieka a mliečnych Zobraziť celý popisZaujímavú kombináciu pečenej papriky a vlašských orechov, okorenenú orientálnymi koreniami som obohatila niekoľkými listami medvedieho cesnaku. Vhodná ako nátierka pri neznášanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov, uplatní sa však aj na studenej tabuli aj ako dip, ktorý možno podávať s kukuričnými čipsami alebo kúskami surovej zeleniny.
príprava
na 200 °C
Suroviny
| 3 ks |  | 
| 100 g |  | 
| 1/2 ks |  | 
| 15 ks |  | 
| 4 ks |  | 
| 5 stebiel koriandrová |  | 
| 2 PL |  | 
| 2 PL |  | 
| 1 PL |  | 
| 1 ČL plná |  | 
| 1 ČL zarovnaná |  | 
| 10 lístkov |  | 
| podla chuti |  | 
| podla chuti |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Použité suroviny okrem medvedieho cesnaku, ktorý som do nátierky pridala neplánovane nakoniec.   
- 
                                                    2
                                                    Najskôr v predhriatej rúre upečieme papriky, na 10 minút ich zabalíme do mikroténového vrecka, ošúpeme a pokrájame na kúsky.   
- 
                                                    3
                                                    Orechy nasucho opečieme na panvici.   
- 
                                                    4
                                                    V mixéri najskôr rozmixujeme orechy, pridáme papriku a zmixujeme na kašu.   
- 
                                                    5
                                                    Pridáme zelené bylinky, pikantnú paprikovú pastu a korenia. Odporúčam pridať najskôr menšie množstvo korení a potom radšej prichutiť.   
- 
                                                    6
                                                    Všetko spolu poriadne zmixujeme, pridáme graanátovú melasu (dá sa nahradiť hnedým cukrom a citrónovou šťavou), prisolíme, okoreníme, prípadne dodáme viac rímskej rasce či koriandra, ja som v tejto fáze pridala medvedí cesnak.   
- 
                                                    7
                                                    Podávame napríklad na opečenom celozrnnom chlebe ako chuťovky, ale ja som ho vyskúšala aj ako prílohu ku grilovaným kuracím prsiam a chutila.   
- 
                                                    8
                                                    Najlepšie chutí na druhý deň, ked sa jednotlivé chute dokonale zoznámia.   


 
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                    




 
 


a čudovať kde na ne chodis , v tomto recepte je to"melasa z granatoveho jablka" ;-)