Mäsové guľky colombo v hodvábnej kokosovej omáčke fotorecept
Foto: slavka2012
Colombo je zmes korení z antilských ostrovov, podobná indickému kari. Používa sa v kreolskej kuchyni, vyznačuje sa jemnejšiou chuťou a jedlám Zobraziť celý popisColombo je zmes korení z antilských ostrovov, podobná indickému kari. Používa sa v kreolskej kuchyni, vyznačuje sa jemnejšiou chuťou a jedlám z u nás bežne dostupných surovín dodá nádych exotiky. Dá sa kúpiť napríklad tu: http://www.celishop.sk/koreniny-ramdam/2259/kari-colombo-30g
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
300 g |
|
1 ks |
|
1/2 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 hrsť (alebo petržlenová) |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
podla chuti |
|
podla chuti |
|
|
|
200 ml |
|
Postup
-
1
Pripravíme si jednotlivé suroviny: bravčové a hovädzie mäso zomelieme, petržlenovú vňať, cibuľu a papriku nadrobno pokrájame, cesnak rozotrieme.
-
2
Všetky suroviny okrem kokosovej smotany dáme do nádoby, posolíme, okoreníme 1 PL korenia colombo a podla chuti môžme pridať aj čerstvo zomleté čierne korenie.
-
3
Pridáme šťavu z jednej limetky a všetko dôkladne premiešame.
-
4
Vytvoríme malé guľky, ktoré krátko opražíme na rozpálenom oleji.
-
5
Opražené guľky vyberieme, časť výpeku (2 až 3 polievkové lyžice) s kúskami papriky a cibule, ktoré v ňom zostali preložíme do rajnice so širokým dnom, pridáme zvyšok colomba a zohrejeme.
-
6
Do zohriateho okoreneného výpeku pridáme kokosovú smotanu, prilejeme 1,5 dl vody a privedieme do varu.
-
7
Opražené mäsové guľky vložíme do omáčky, ak treba, prisolíme a okoreníme a na veľmi miernom ohni pod jemne odchýlenou pokrývkou dusíme cca 20 minút.
-
8
Po dvadsiatich minútach chute z mäsa preniknú do omáčky a naopak, omáčka mierne zhustne a nadobudne hodvábnu krémovú konzistenciu,
-
9
takže už len pridáme petržlenovú (koriandrovú) vňať a môžeme podávať, napríklad s ryžou basmati a zeleninovou prílohou, napríklad varenou zelenou fazuľkou alebo čerstvým listovým šalátom.
-
10
Chutilo aj nášmu kocúrovi, ktorého vôňa jedla prilákala na stoličku, odkiaľ ma sledoval a v nestráženom okamihu si zo stola uchytil jednu guľku.
samé nevšednosti..
Vidno,že varenie a pecenie máš v malicku ;-)
@afptrans ,@izabella , dakujem za podarene komentare;
@babav , dakujem od teba si to naozaj cenim, nuz, a pokial ide o varenie, tak pri nom skor relaxujem a snazim sa urobit radost svojej rodine:-)
@lusinka , vdaka, no, ked budem robit gulky podla tvojho receptu, mojho cierneho pomocnika poslem radsej za dvere:-). Ale on je inak strasne zlaty, ked varim, vzdy sa natahuje a chce mi pomahat:-).