Farebné krémové trio zo zeleniny fotorecept

slavka2012 - fotkaSlavka2012, 21. apríla 2013 18:17
Ďalšie recepty »

Tieto tri zeleninové krémové polievky, avokádová, kukuricová a paradajková sa uplatnia rovnako dobre ako teplé i studené predjedlo, podávať ich možno samostatne i v trojici.

6 malých
porcií
30 min
príprava
60 min
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 ks
1 ks
5 strúčikov
2 ks (400g)
1 ks
4 ks
podľa chuti
podľa chuti
Kukuricový krém:
300 g
1 ks
1 ks
3 strúčiky
1 PL zarovnaná
podľa chuti
podľa chuti
3,5 dcl
50 ml
kúsky
Paradajkový krém:
300 g (alebo z konzervy - passata)
100 ml
1 steblo
1 cm
1 ks
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
1 ČL kopcovitá
300 ml
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Najskôr pripravíme avokádový krém.Cibuľu, cesnak a zemiak pokrájame a dáme variť do približne 300ml vody, tak, aby boli ponorené, ale vej neplávali. Prisolíme. Medzitým očistíme avokáda, pokvapkáme ich šťavou z jednej limetky (môžme dať trochu menej, aby kyslá chuť neprevažovala).

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sú cibuľa, cesnak a zemiak uvarené, spolu s avokádami ich dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich spolu rozmixujeme. Vznikne krém, ktorý ak je príliš hustý, zriedime trochou prevarenej vody.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotový avokádový krém dochutíme soľou, čiernym korením a pár kvapkami olivového oleja. Na panvici urobíme z prepeličích vajíčok volské oká, vychladnutý krém naložíme do misky, ozdobíme prepeličím vajíčkom a môžeme podávať. Možeme ozdobiť i petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou. V pôvodnom recepte by sa na záver do horúceho krému mali pridať 2 surové žĺtky, ja som nedala.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetky suroviny na kukuricový krém si pripravíme na doštičku. Cibuľu, cesnak a papriku pokrájame na kúsky. Na oleji opražíme korenie colombo, keď začne voňať, pridáme zeleninu a chvíľu dusíme.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je zelenina makká, pridáme kukuricu, podlejeme 300ml vody, prikryjeme a prikryté dusíme približne 20 minút.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sú všetky zložky krému mäkké, pridáme sladkú smotanu a rozmixujeme ponorným mixérom na krémovitú hmotu.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnutý krém naplmíme do servírovacích misiek, ozdobíme upraženými kúskami slaniny a paprikou z Espeletu.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si suroviny na paradajkový krém. Ja som tentoraz použila paradajkovú passatu, ak máme čerstvé paradajky, obaríme ich vo vriacej vode, ošúpeme a zbavíme zrniečok.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokrájanú šalotku, zázvor a dužinu ctrónovej trávy podusíme na oleji dosklovita.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridáme paradajkovú passatu, cukor, kokosovú smotanu a vodu a prikryté varíme približne 20 minút.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uvarený krém rozmixujeme ponorným mixérom, dosolíme, dokoreníme, rozdelíme do servírovacích mištičiek,ozdobíme zelenými lístkami bazalky a môžeme podávať.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    všetky tieto krémy možno podávať samostatne ako polievky, vtedy použijeme viac surovín (približne dvojnásobné množstvo), alebo spolu v malých dávkach, cca 75 ml v každej mištičke. Avokádový krém možno dochutiť aj koriandrovou vňaťou či pažítkou.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávala som s vynikajúcimi rozmarínovými keksami, ktoré som pripravila podľa tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/zeleninova-terina-bryndzove-gulky-a-rozmarino/21830-recept.html.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    (Kúsok keksíka vidieť na fotografii v ľavom hornom rohu). Keďže mi odvčera zostal avokádový krém (bolo ho najviac), na dve porcie polievky to však bolo málo, zaimprovizovala som: v troche vody som uvarila ešte jeden väčší zemiak spolu s bielou časťou stredne veľkého póru, rozmixovala spolu s krémom odvčera, dosolila a prichutila nasekanou koriandrovou vňaťou, ktorú som našla pri upratovaní mrazničky a výsledok je tu.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Naozaj sme si pochutili. Myslím, že nabudúce budem robiť avokádový krém nateplo práve takto.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 15
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist