Farebné krémové trio zo zeleniny fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 21. apríla 2013

Tieto tri zeleninové krémové polievky, avokádová, kukuricová a paradajková sa uplatnia rovnako dobre ako teplé i studené predjedlo, podávať ich možno samostatne i v trojici.

6 malých
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 ks
1 ks
5 strúčikov
2 ks (400g)
1 ks
4 ks
podľa chuti
podľa chuti
Kukuricový krém:
300 g
1 ks
1 ks
3 strúčiky
1 PL zarovnaná
podľa chuti
podľa chuti
3,5 dcl
50 ml
kúsky
Paradajkový krém:
300 g (alebo z konzervy - passata)
100 ml
1 steblo
1 cm
1 ks
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
1 ČL kopcovitá
300 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr pripravíme avokádový krém.Cibuľu, cesnak a zemiak pokrájame a dáme variť do približne 300ml vody, tak, aby boli ponorené, ale vej neplávali. Prisolíme. Medzitým očistíme avokáda, pokvapkáme ich šťavou z jednej limetky (môžme dať trochu menej, aby kyslá chuť neprevažovala).

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sú cibuľa, cesnak a zemiak uvarené, spolu s avokádami ich dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich spolu rozmixujeme. Vznikne krém, ktorý ak je príliš hustý, zriedime trochou prevarenej vody.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotový avokádový krém dochutíme soľou, čiernym korením a pár kvapkami olivového oleja. Na panvici urobíme z prepeličích vajíčok volské oká, vychladnutý krém naložíme do misky, ozdobíme prepeličím vajíčkom a môžeme podávať. Možeme ozdobiť i petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou. V pôvodnom recepte by sa na záver do horúceho krému mali pridať 2 surové žĺtky, ja som nedala.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetky suroviny na kukuricový krém si pripravíme na doštičku. Cibuľu, cesnak a papriku pokrájame na kúsky. Na oleji opražíme korenie colombo, keď začne voňať, pridáme zeleninu a chvíľu dusíme.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je zelenina makká, pridáme kukuricu, podlejeme 300ml vody, prikryjeme a prikryté dusíme približne 20 minút.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sú všetky zložky krému mäkké, pridáme sladkú smotanu a rozmixujeme ponorným mixérom na krémovitú hmotu.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnutý krém naplmíme do servírovacích misiek, ozdobíme upraženými kúskami slaniny a paprikou z Espeletu.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si suroviny na paradajkový krém. Ja som tentoraz použila paradajkovú passatu, ak máme čerstvé paradajky, obaríme ich vo vriacej vode, ošúpeme a zbavíme zrniečok.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokrájanú šalotku, zázvor a dužinu ctrónovej trávy podusíme na oleji dosklovita.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridáme paradajkovú passatu, cukor, kokosovú smotanu a vodu a prikryté varíme približne 20 minút.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uvarený krém rozmixujeme ponorným mixérom, dosolíme, dokoreníme, rozdelíme do servírovacích mištičiek,ozdobíme zelenými lístkami bazalky a môžeme podávať.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    všetky tieto krémy možno podávať samostatne ako polievky, vtedy použijeme viac surovín (približne dvojnásobné množstvo), alebo spolu v malých dávkach, cca 75 ml v každej mištičke. Avokádový krém možno dochutiť aj koriandrovou vňaťou či pažítkou.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávala som s vynikajúcimi rozmarínovými keksami, ktoré som pripravila podľa tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/zeleninova-terina-bryndzove-gulky-a-rozmarino/21830-recept.html.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    (Kúsok keksíka vidieť na fotografii v ľavom hornom rohu). Keďže mi odvčera zostal avokádový krém (bolo ho najviac), na dve porcie polievky to však bolo málo, zaimprovizovala som: v troche vody som uvarila ešte jeden väčší zemiak spolu s bielou časťou stredne veľkého póru, rozmixovala spolu s krémom odvčera, dosolila a prichutila nasekanou koriandrovou vňaťou, ktorú som našla pri upratovaní mrazničky a výsledok je tu.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Naozaj sme si pochutili. Myslím, že nabudúce budem robiť avokádový krém nateplo práve takto.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

tiginko
perfektne Slávka, pekne naservírované. Ukladám si recept hlavne kvôli avokádovému krímu, ten ma láka ochutnať
mesiar50



Prepáč tento obrázok som chcel predošle poslať,ale nevadí možeš si vybrať ktorý sa ti páči.
Pozdravujem z NL.
slavka2012
Dakujem, som rada, ze sa vam moje kremiky pacia, @mesiar , no, vybrala som si ten hrniec, pekny den aj tebe v NL!:-).
angast
parádne krémiky. Ja by som si prosil ten avokádový , do tej červenej
misky COFFEE až po okraj. Ďakujem. Určite aj vyskúšam.
nonna
Krásne, vynikajúce! Ukladám do KK!
slavka2012
@angast , :-)::-). K avokadovemu kremu som uz pisala vysvetlenie @tiginko , akosi automaticky som vsak pouzila apostrof a komentar niekde zmizol. Povdny nazov receptu je Volupté d avocat - parafraza na Velouté d avocat a ja sa snazim zistit, co urobilo z veloute volupte:-).
tiginko
Slavka prestávam ti akosi rozumieť: volupte ako olúpte?
jamarlen
krásne by to bolo v jednom sklenenom pohári, navrstvené na sebe - už tu niekde je taký recept, krémy sú z iných zelenín, len ho neviem nájsť...
robievame to vždy v lete, chladené ku grilovačkám
angast
@slavka2012
ani sa nečudujem že ten tvoj komentár zmizol
ujo Gugel to patrične vysvetlil a preložil
radulienka
Nádhera, vyskúšam určite, krásne nafotené a vysvetlené, velouté je biela omáčka podobná bešamelovej - na vysvetlenie pre @tiginko , to je radosť na to pozerať, takže čo to urobí v ústach - nebíčko? Vďaka @slavka2012 za krásny recpt...
slavka2012
@radulienka , dakujem, som rada, ze ta moje recepty zaujali. Predstav si, ze som nimi pohostila navstevu z Prahy :-). Inak, velouté nemusí byt iba biela omacka, vo francuzskej kuchyni sa tento nazov pouziva aj na ine kremove polievky, napriklad velouté de potiron - tekvicova kremova polievka, atd. Je to odvodene od slova velour, zamat:-). Mne najviac chutila ta kukuricova.
babav
@slavka2012 , ukazkove recepty , fajnove polievky...pre mna obzvlast ta avokadova .KK ;-)
slavka2012
@angast , tak tu som si precitala az teraz, ten vyznam je presne taky, a nazov bola slovna hra respektive parafraza. mne sa tu chut volupté zatial nepodarilo dosiahnut:-).
slavka2012
@babav , velmi pekne dakujem, do tej avokadovej treba dat trochu menej limetky, je lepsia tak. Ja sa uz dlho chystam upiect ten tvoj nadherny citronovy kolacik s lemon curdom, ten som aj urobil a uz sa aj zjedol, ale akosi mi nevychadza cas. Mozno cez vikend...