Farebné krémové trio zo zeleniny fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 21. apríla 2013

Tieto tri zeleninové krémové polievky, avokádová, kukuricová a paradajková sa uplatnia rovnako dobre ako teplé i studené predjedlo, podávať ich možno samostatne i v trojici.

6 malých
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 ks
1 ks
5 strúčikov
2 ks (400g)
1 ks
4 ks
podľa chuti
podľa chuti
Kukuricový krém:
300 g
1 ks
1 ks
3 strúčiky
1 PL zarovnaná
podľa chuti
podľa chuti
3,5 dcl
50 ml
kúsky
Paradajkový krém:
300 g (alebo z konzervy - passata)
100 ml
1 steblo
1 cm
1 ks
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
1 ČL kopcovitá
300 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr pripravíme avokádový krém.Cibuľu, cesnak a zemiak pokrájame a dáme variť do približne 300ml vody, tak, aby boli ponorené, ale vej neplávali. Prisolíme. Medzitým očistíme avokáda, pokvapkáme ich šťavou z jednej limetky (môžme dať trochu menej, aby kyslá chuť neprevažovala).

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sú cibuľa, cesnak a zemiak uvarené, spolu s avokádami ich dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich spolu rozmixujeme. Vznikne krém, ktorý ak je príliš hustý, zriedime trochou prevarenej vody.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotový avokádový krém dochutíme soľou, čiernym korením a pár kvapkami olivového oleja. Na panvici urobíme z prepeličích vajíčok volské oká, vychladnutý krém naložíme do misky, ozdobíme prepeličím vajíčkom a môžeme podávať. Možeme ozdobiť i petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou. V pôvodnom recepte by sa na záver do horúceho krému mali pridať 2 surové žĺtky, ja som nedala.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetky suroviny na kukuricový krém si pripravíme na doštičku. Cibuľu, cesnak a papriku pokrájame na kúsky. Na oleji opražíme korenie colombo, keď začne voňať, pridáme zeleninu a chvíľu dusíme.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je zelenina makká, pridáme kukuricu, podlejeme 300ml vody, prikryjeme a prikryté dusíme približne 20 minút.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sú všetky zložky krému mäkké, pridáme sladkú smotanu a rozmixujeme ponorným mixérom na krémovitú hmotu.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnutý krém naplmíme do servírovacích misiek, ozdobíme upraženými kúskami slaniny a paprikou z Espeletu.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si suroviny na paradajkový krém. Ja som tentoraz použila paradajkovú passatu, ak máme čerstvé paradajky, obaríme ich vo vriacej vode, ošúpeme a zbavíme zrniečok.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokrájanú šalotku, zázvor a dužinu ctrónovej trávy podusíme na oleji dosklovita.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridáme paradajkovú passatu, cukor, kokosovú smotanu a vodu a prikryté varíme približne 20 minút.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uvarený krém rozmixujeme ponorným mixérom, dosolíme, dokoreníme, rozdelíme do servírovacích mištičiek,ozdobíme zelenými lístkami bazalky a môžeme podávať.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    všetky tieto krémy možno podávať samostatne ako polievky, vtedy použijeme viac surovín (približne dvojnásobné množstvo), alebo spolu v malých dávkach, cca 75 ml v každej mištičke. Avokádový krém možno dochutiť aj koriandrovou vňaťou či pažítkou.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávala som s vynikajúcimi rozmarínovými keksami, ktoré som pripravila podľa tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/zeleninova-terina-bryndzove-gulky-a-rozmarino/21830-recept.html.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    (Kúsok keksíka vidieť na fotografii v ľavom hornom rohu). Keďže mi odvčera zostal avokádový krém (bolo ho najviac), na dve porcie polievky to však bolo málo, zaimprovizovala som: v troche vody som uvarila ešte jeden väčší zemiak spolu s bielou časťou stredne veľkého póru, rozmixovala spolu s krémom odvčera, dosolila a prichutila nasekanou koriandrovou vňaťou, ktorú som našla pri upratovaní mrazničky a výsledok je tu.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Naozaj sme si pochutili. Myslím, že nabudúce budem robiť avokádový krém nateplo práve takto.

    Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

26 komentárov k receptu
parádne krémiky. Ja by som si prosil ten avokádový , do tej červenej
misky COFFEE až po okraj. Ďakujem. Určite aj vyskúšam.
@angast , :-)::-). K avokadovemu kremu som uz pisala vysvetlenie @tiginko , akosi automaticky som vsak pouzila apostrof a komentar niekde zmizol. Povdny nazov receptu je Volupté d avocat - parafraza na Velouté d avocat a ja sa snazim zistit, co urobilo z veloute volupte:-).
krásne by to bolo v jednom sklenenom pohári, navrstvené na sebe - už tu niekde je taký recept, krémy sú z iných zelenín, len ho neviem nájsť...
robievame to vždy v lete, chladené ku grilovačkám
Nádhera, vyskúšam určite, krásne nafotené a vysvetlené, velouté je biela omáčka podobná bešamelovej - na vysvetlenie pre @tiginko , to je radosť na to pozerať, takže čo to urobí v ústach - nebíčko? Vďaka @slavka2012 za krásny recpt...
@radulienka , dakujem, som rada, ze ta moje recepty zaujali. Predstav si, ze som nimi pohostila navstevu z Prahy :-). Inak, velouté nemusí byt iba biela omacka, vo francuzskej kuchyni sa tento nazov pouziva aj na ine kremove polievky, napriklad velouté de potiron - tekvicova kremova polievka, atd. Je to odvodene od slova velour, zamat:-). Mne najviac chutila ta kukuricova.
@babav , velmi pekne dakujem, do tej avokadovej treba dat trochu menej limetky, je lepsia tak. Ja sa uz dlho chystam upiect ten tvoj nadherny citronovy kolacik s lemon curdom, ten som aj urobil a uz sa aj zjedol, ale akosi mi nevychadza cas. Mozno cez vikend...

Pridaj komentár k receptu: