Foto: slavka2012
Tieto tri zeleninové krémové polievky, avokádová, kukuricová a paradajková sa uplatnia rovnako dobre ako teplé i studené predjedlo, podávať ich možno samostatne i Zobraziť celý popisTieto tri zeleninové krémové polievky, avokádová, kukuricová a paradajková sa uplatnia rovnako dobre ako teplé i studené predjedlo, podávať ich možno samostatne i v trojici.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
5 strúčikov |
|
2 ks (400g) |
|
1 ks |
|
4 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Kukuricový krém: | |
300 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
1 PL zarovnaná |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3,5 dcl |
|
50 ml |
|
kúsky |
|
Paradajkový krém: | |
300 g (alebo z konzervy - passata) |
|
100 ml |
|
1 steblo |
|
1 cm |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ČL kopcovitá |
|
300 ml |
|
|
Postup
-
1
Najskôr pripravíme avokádový krém.Cibuľu, cesnak a zemiak pokrájame a dáme variť do približne 300ml vody, tak, aby boli ponorené, ale vej neplávali. Prisolíme. Medzitým očistíme avokáda, pokvapkáme ich šťavou z jednej limetky (môžme dať trochu menej, aby kyslá chuť neprevažovala).
-
2
Keď sú cibuľa, cesnak a zemiak uvarené, spolu s avokádami ich dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich spolu rozmixujeme. Vznikne krém, ktorý ak je príliš hustý, zriedime trochou prevarenej vody.
-
3
Hotový avokádový krém dochutíme soľou, čiernym korením a pár kvapkami olivového oleja. Na panvici urobíme z prepeličích vajíčok volské oká, vychladnutý krém naložíme do misky, ozdobíme prepeličím vajíčkom a môžeme podávať. Možeme ozdobiť i petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou. V pôvodnom recepte by sa na záver do horúceho krému mali pridať 2 surové žĺtky, ja som nedala.
-
4
Všetky suroviny na kukuricový krém si pripravíme na doštičku. Cibuľu, cesnak a papriku pokrájame na kúsky. Na oleji opražíme korenie colombo, keď začne voňať, pridáme zeleninu a chvíľu dusíme.
-
5
Keď je zelenina makká, pridáme kukuricu, podlejeme 300ml vody, prikryjeme a prikryté dusíme približne 20 minút.
-
6
Keď sú všetky zložky krému mäkké, pridáme sladkú smotanu a rozmixujeme ponorným mixérom na krémovitú hmotu.
-
7
Vychladnutý krém naplmíme do servírovacích misiek, ozdobíme upraženými kúskami slaniny a paprikou z Espeletu.
-
8
Pripravíme si suroviny na paradajkový krém. Ja som tentoraz použila paradajkovú passatu, ak máme čerstvé paradajky, obaríme ich vo vriacej vode, ošúpeme a zbavíme zrniečok.
-
9
Pokrájanú šalotku, zázvor a dužinu ctrónovej trávy podusíme na oleji dosklovita.
-
10
Pridáme paradajkovú passatu, cukor, kokosovú smotanu a vodu a prikryté varíme približne 20 minút.
-
11
Uvarený krém rozmixujeme ponorným mixérom, dosolíme, dokoreníme, rozdelíme do servírovacích mištičiek,ozdobíme zelenými lístkami bazalky a môžeme podávať.
-
12
všetky tieto krémy možno podávať samostatne ako polievky, vtedy použijeme viac surovín (približne dvojnásobné množstvo), alebo spolu v malých dávkach, cca 75 ml v každej mištičke. Avokádový krém možno dochutiť aj koriandrovou vňaťou či pažítkou.
-
13
Podávala som s vynikajúcimi rozmarínovými keksami, ktoré som pripravila podľa tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/zeleninova-terina-bryndzove-gulky-a-rozmarino/21830-recept.html.
-
14
(Kúsok keksíka vidieť na fotografii v ľavom hornom rohu). Keďže mi odvčera zostal avokádový krém (bolo ho najviac), na dve porcie polievky to však bolo málo, zaimprovizovala som: v troche vody som uvarila ešte jeden väčší zemiak spolu s bielou časťou stredne veľkého póru, rozmixovala spolu s krémom odvčera, dosolila a prichutila nasekanou koriandrovou vňaťou, ktorú som našla pri upratovaní mrazničky a výsledok je tu.
-
15
Naozaj sme si pochutili. Myslím, že nabudúce budem robiť avokádový krém nateplo práve takto.
Prepáč tento obrázok som chcel predošle poslať,ale nevadí možeš si vybrať ktorý sa ti páči.
Pozdravujem z NL.
misky COFFEE až po okraj. Ďakujem. Určite aj vyskúšam.
robievame to vždy v lete, chladené ku grilovačkám
radšej sa na to nepýtaj
www.yelp.co.uk/biz/volupt%C3%A9-london-2...
ani sa nečudujem že ten tvoj komentár zmizol
ujo Gugel to patrične vysvetlil a preložil
Tie kremy robis z akej zeleniny?
mňa tam šokovala recenzia Laury N. zo Austrálie