Quibebe fotorecept

slavka2012 - fotkaSlavka2012, 6. apríla 2013 18:13
Ďalšie recepty »

Je to kreolské jedlo z argentínskej provincie Corrientes. Pôvodne si ho pripravovali i názov mu dali Indiáni z kmeňa Guaraní, ktorí obývali celé atlantické pobrežie od dnešnej severnej Brazílie po Uruguaj, Paraguaj i argentínske provincie Misiones a Corrientes, kde sa rôzne verzie quibebe pripravujú dodnes. Jeho základom je žltá (maslová) tekvica, ktorá bola jednou z hlavných zložiek potravy Indiánov Guaraní v predkolumbovskom období. Európski prisťahovalci ho obohatili o syr a mlieko .

4
porcie
30 min
príprava
40 min
tepelná úprava

Suroviny

Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Najskôr si pripravíme jednotlivé suroviny: maslovú tekvicu očistíme, pokrájame na kocky, uvaríme v neosolenej vode, zlejeme a vidličkou roztlačíme na pyré, v ktorom by však mali zostať zachované vlákna tekvicovej dužiny. Očistenú cibuľu nakrájame na drobné kocky, syr na väčšie trojuholníčky.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici zohrejeme olivový olej a pokrájanú cibuľu na ňom dosklovita opražíme.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme roztlačenú tekvicu, podlejeme ju troškou vody a za častého miešania ju na slabom ohni osmážame, až kým sa neprehreje.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridáme mlieko, množstvo závisí aj od vodnatosti tekvice, ktorá má mať stále skôr kašovitú konzistenciu, zeleninový bujón a pokračujeme v zahrievaní i miešaní.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je kaša takmer homogénna a horúca, pridáme syr (ja som použila goudu a Havran), pokrájaný na väčšie kúsky. V Corrientes dávajú na 1 kg tekvice 500 g syra, mne sa to zdalo príliš ťažké, takže ja ho dávam cca 300g.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Syr je možné pridať aj postrúhaný, vtedy sa rozpustí v kaši, ak ho necháme pokrájaný na väčšie kúsky, nerozpustí sa úplne a jeho chuť umožní lepšie vyniknť chuti tekvice.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Miešame, kým sa všetko poriadne neprehreje a syr čiastočne nerozpustí. Na záver prisolíme alebo prisladíme (to je sladká verzia), ak sme solili, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a môžeme pridať nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať (mne zvädla, tak som ju nepoužila).

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V Corrientes, kde som quibebe jedla prvýkrát, sa v kreolských rodinách podáva ako prvý chod najmä v zime, naslano alebo nasladko, bez prílohy.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V Misiones k nemu niekedy podávajú varené maniokové hľuzy a v Brazílii aj varené zemiaky. Mne veľmi chutí aj s koriandrovou vňaťou, ale to je už môj prídavok.

Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist