Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia fotorecept
Foto: slavka2012
Tieto typické argentínske sladké koláčiky, plnené tamojším mliečnym karamelom dulce de leche som mohla upiecť vďaka tomu, že počas nedávnej cesty do UK som Zobraziť celý popisTieto typické argentínske sladké koláčiky, plnené tamojším mliečnym karamelom dulce de leche som mohla upiecť vďaka tomu, že počas nedávnej cesty do UK som natrafila na klasické argentínske dulce de leche značky Havanna, čo je aj najznámejšia značka alfajorov, pôvodom z Mar del Plata. Názov priniesli Španieli, pochádza z arabského slova alfahúa, medový plást. Príbuzní v Buenos Aires ich nazývajú pocheraje, lebo tak ich volala ich babička, ktorá sa tam v minulom storočí prisťahovala zo Slovenska.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
300 g (kukuričný škrob, nie Solamyl) |
|
150 g |
|
3 ks |
|
200 g |
|
1/2 KL |
|
2 KL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
cca 350 g |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny.
-
2
Najskôr vymiešame cukor a vanilkový cukor so zmäknutým maslom a postupne pridáme vaječné žĺtky,
-
3
postrúhanú citrónovú kôru, múku a maizenu, v ktorej sme rozmiešali sódu bikarbónu a prášok do pečiva a vypracujeme tuhé cesto.
-
4
Cesto rozvaľkáme na podložke, posypanej maizenou na hrúbku asi pol centimetra a vykrajujeme kolieska s priemerom 4-5 cm.
-
5
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 15 minút.
-
6
Po vychladnutí štedro naplníme dulce de leche. Traduje sa, že túto sladkosť vynašli náhodou gaučovia, keď im v kotle prihorelo osladené plnotučné mlieko. Dá sa nahradiť kramelom z uvareného Salka, len ho treba variť dlhšie, musí mať tmavšiu farbu.
-
7
Zlepené kolieska z oboch strán i po bokoch obalíme v čokoláde alebo v cukrovej poleve. Keďže plnka je dosť sladká, obaľovala som v čistej rozpustenej horkej čokoláde, ktorá rýchlo tuhla, takže na vzhľad poleva nie je ukážková.
-
8
No a už nám neostáva nič iné, len ich ochutnať.Mňam!
-
9
Zvyčajne bývajú Alfajores nadýchanejšie, mňa tentoraz zradil nový bio kypriaci prašok Alnatura, ktorého asi treba pridať do cesta viac.
Ochutnala som v pecive v Mexiku a Puerto Ricu. Dostať ho aj u nás pod značkou Goya.Vyborne chuti ako poleva na cheesecake;-)
1.To, čo sa pýtala aj @tetrisss , myslela som, že sú to dve cestá.
2.Nemám tu poruke aj solamyl aj majzenu, aby som mohla porovnať, aký je v nich rozdiel?
3. Pomohla horká čokoláda, neboli alfajores presladené?
maizena je kukuričný škrob
solamyl je zemiakový škrob
@ afataga , aj moja prababka hovorila zakuskom pocheraje, je fascinujuce, ze v Argentine (a zrejme aj v inych castiach sveta) u potomkov Slovakov, ktori stratili kontakt so slovencinou pred takmer 100 rokmi, sa zachovali slova, ktore u nas prakticky upadli do zabudnutia. A pritom su to take pekne slova!
@ babav , dakujem, aj za namet na cheescake. Potom vsak treba menej osladit tvaroh?
@ tetriss , priznam sa bez mucenia, posledny plech sa mi trochu pripiekol, tak som miesala nepripecene kolieska s pripecenymi a musim povedat, ze sa mi to vizualne takto ovela viac paci. Rozmyslam, ze nabuduce, ked budem mat dulce de leche pridam do polovice cesta trochu kakaa.
@ mracik9 , ano, je to sladke, na posedenie dokazem zjest iba polovicu koleiska:-(.
@ sandra ,@ izabella929, dakujem za komentare, som rada, ze sa vam pocheraje pacia:-).
@ angast, ovela sladsie, dufam, ze ma nepocuje duch dona Quijota:- ).
@ pivonka, dakujem za pekny komentar, k tvojim otazkam:
1. necakany farebny efekt sposobila nahoda, nabuduce jej zamerne pomozem,
2. rozdiel medzi Solamylom a Maizenou uz vysvetlil @ angast, kedze skrob pouzivam len zriedkavo a nazov Maizena mi je sympatickejsi, ked treba, pouzijem ju, preto neviem, aky je medzi nimi rozdiel, samozrejme, okrem povodu,
3. su dost sladke, ale s cokoladou menej ako s cukrovou polevou. Uvidim, ako to bude, ked nabuduce pridm do polovice cesta kakao...
neprezrádzaj ma
moja babka i mama volali koláčiky = putrtaje...všetky sporadu...neviem prečo..začo..odkiaľ...:-)