Clafoutis z dvoch druhov špargle

slavka2012 - fotkaslavka2012, 2. júna 2013

Špargľová sezóna sa ešte neskončila a preto som sa rozhodla pripraviť špargľové clafoutis, ktoré nás ohromilo svojou jemnou, no zároveň veľmi inenzívnou špargľovou chuťou. Podávala som ho ako teplé predjedlo, ale viem si ho predstaviť aj studené, napríklad so šalátom ako ľahkú letnú večeru. Inšpirovala som sa kuchárskou knihou odborníka na toto jedlo, E. Frechona Clafoutis, z vydavateľstva Solar editions.

4-6
porcie
45 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
4 ks
3 dl
100 g
podľa potreby
podľa potreby
10 g
500 g
200 g
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si jednotlivé suroviny.

    Clafoutis z dvoch druhov špargle - obrázok 1
  2. 2

    Špargľu poriadne umyyjeme, ošúpeme, odkrojíme zaschnutý koniec a odložíme bokom. Šupky a odkrojené končeky nevyhadzujeme, ešte raz ich poriadne umyjeme a dáme do hrnca, do ktorého sme dali variť 3dl mierne osolenej vody. Varíme 10 minút, scedíme, vývar vrátime do hrnca a šupky vyhodíme.

    Clafoutis z dvoch druhov špargle - obrázok 2
  3. 3

    Vývar uvedieme opäť do varu a 3 minúty v ňom povaríme hlavičky špargle. Aj tie vyberieme a odložíme, do vývaru pridáme smotanu a zvyšok špargle pokrájanej na cca 1 cm dlhé kúsky, ktoré varíme asi 7 minút. Kým sa varí špargľa, postrúhame si parmezán, zmiešame ho s maizenou a formu na pečenie s priemerom 25cm vytrieme maslom a vysypeme strúhankou.

    Clafoutis z dvoch druhov špargle - obrázok 3
  4. 4

    Do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misky poukladáme predvarené hlavičky špargle a zelenú špargľu pokrájanú na cca 1cm kúsky. Niekoľko kúskov so odložíme na ozdobu. Zapneme elektrickú rúru a necháme ju vyhriať na 180°C.

    Clafoutis z dvoch druhov špargle - obrázok 4
  5. 5

    Vajíčka a žĺtky vyšľaháme dopenista a postupne k nim pridáme postrúhaný parmezán zmiešaný s maizenou.

    Clafoutis z dvoch druhov špargle - obrázok 5
  6. 6

    Špargľu uvarenú v zmesi vody so smotanou priamo v hrnci zmixujeme na homogénny krém redšej konzistencie a necháme trochu vychladnúť.

    Clafoutis z dvoch druhov špargle - obrázok 6
  7. 7

    Po vychladnutí ho spojíme s rozšľahanými vajcami a ešte raz dopenista prešľaháme elektrickým šľahačom.

    Clafoutis z dvoch druhov špargle - obrázok 7
  8. 8

    Dáme do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme približne 35 minút. Po 35 minútach clafoutis zväčší svoj objem a dostane nádhernú zlatohnedú farbu. Pred podávaním ho ozdobíme rozkrájanou špargľou, ktorú sme si odložili

    Clafoutis z dvoch druhov špargle - obrázok 8
  9. 9

    a podávamem buď ako teplé predjedlo s niekoľkými lístkami polníčka, alebo nastudeno spolu so šalátom ako ľahký obed či večeru. Clafoutis je jemnej krémovitej konzistencie, preto ho naberáme servírovacou lyžicou. Takto vyzerá na reze.

    Clafoutis z dvoch druhov špargle - obrázok 9
  10. 10

    A toto je jeden rez. V dôsledku svojej konzistencie po naporcovaní môže stratiť tvar. Nabudúce, aby som sa tomu vyhla, jednotlivé porcie upečiem jednotlivo v individuálnych zapekacích miskách.

    Clafoutis z dvoch druhov špargle - obrázok 10

Diskusia k receptu

marianne
tak slany clafoutis som este nejedla,len slivkovy a ceresnovy...a kedze ja radsej na slano ako sladko,urcite vyskusam...spargle je este v obchodoch dost
lusinkab
no tak toto ja teda urcite velmi chutne :-) velmi sa mi to paci :-)
babidka
Ani ja som este slany clafoutis nejedla - robievam visnovy a hruskovy , ale viem si predstavit tu jemnu chut . Inspirovala si ma , ak uz nebude spargla pouzijem inu zeleninu ... Mas pravdu - v tych zapekacich miskach to bude este lepsie a hlavne vzhladnejsie .Zaujimavy recept .
slavka2012
@marianne , @babidka , slane klafoutis (ja by som ho po slovensky nazvala vari nakyp) sa mozu robit z roznych zelenin, ale aj z oliv, tuniaka, udeneho lososa. Musim sa priznat, ze ma to servirovanie trochu rozladilo, pretoze v miske to bolo krasne, a potom pri nakladani sa rozpadalo, takze naozaj odporucam piect ich individualne.
@lusinkab : dakujem za mily komentar.
samanka
špargľu v sezóne neobídem, ale doteraz som z nej varila iba polievku, alebo ako dusenú k mäsu, toto môže byť veeeľmi chutné..ukladám
aleana
Mám bielu špargľu a nevedela som čo s ňou, a teraz už viem...ukladám.
marikafil
Tento recept mi pri jeho zverejnení akosi ušiel, tak som veľmi rada, že ho redakcia pripomenula. U nás sú slané zeleninové "koláče" veľmi obľúbené a špargľu som doteraz najviac používala do rizota, takže čoskoro vyskúšam.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha