Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami, slivkami a medom fotorecept
Foto: slavka2012
Pri tomto výraznom, korenistom zimnom jedle typickom pre Severnú Afriku som sa inšpirovala receptami z kuchárskej knihy Tajines et autres saveurs d’Orient Zobraziť celý popisPri tomto výraznom, korenistom zimnom jedle typickom pre Severnú Afriku som sa inšpirovala receptami z kuchárskej knihy Tajines et autres saveurs d’Orient od D. Basana. Jeho lahodná, i keď pre nás trochu nezvyčajná kombinácia slanej, nasládlej a pikantnej chuti je odmenou za pomerne prácnu a zdĺhavú prípravu.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
500 g (alebo jahňacie) |
|
12 ks (namočené) |
|
8 ks (namočené) |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
2 cm |
|
Štipka |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
2 ČL |
|
|
|
čerstvo mleté |
|
1 plná ČL |
|
3 PL |
|
1 plná PL (posekaná) |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si ingrediencie.
-
2
Mäso nakrájame na väčšie kúsky, zázvor a cesnak nadrobno posekáme, cibuľu pokrájame, z granátového jablka vyberieme zrniečka, odkôstkované sušené slivky a marhule namočíme do vlažnej vody.
-
3
V hlinenej nádobe na prípravu tajinu zohrejeme olej, pridáme mandle, ked začnú hnednúť,
-
4
pridáme korenia, po 2 minútach nadrobno posekany cesnak a zázvor, chvíľku opekáme a napokon prisypeme cibuľu a trošku Harissy.
-
5
Keď cibuľka spriesvitnie, pridame pokrájané mäso a opekáme, kým nezmení farbu. Nakoniec pridáme kosť z mäsa (namiesto vývaru), paličku škorice a granátové jablko.
-
6
Premiešame, podlejeme vodou tak, aby bolo mäso ponorené, prikryjeme a na miernom ohni necháme hodinu dusiť.
-
7
Neodkrývame.
-
8
Po hodine dusenia pridáme namočené slivky a marhule, premiešame, opäť prikryjeme a dusíme ešte ďalších 20 minút.
-
9
Po 20 minútach pridáme 1-2 ČL medu, dobre premiešane a ešte 10 minút podusime. Na konci dusenia má byť šťava hustá, výraznej chuti s karamelovou príchuťou. Hotové jedlo posypeme posekanou koriandrovou vňaťou a podávame
-
10
S marockým pomarančovým šalátom
-
11
a kuskusom, pripraveným podľa návodu na obale.
A tebe pripájam link na recept od @2010 , iste sa ti zíde pri tvojich tajine receptoch varecha.pravda.sk/recepty/marocke-citrony-fotorecept/1524...
@atafaga :ty na ochutnavku mojho tajinu a ja tvojich famoznych steakov, na ktore som sa este neodhodlala, i ked zeleznu panvicu s rebrami uz vlastnim :-);
@michsamant : vdaka, akurat to granatove jablko sa nechcelo nechat vyklepat podla tvojho navodu, asi uz nebolo dostatocne cerstve; @ancicka : potom daj vediet, ci chutilo;
@2010 : dakujem za uznanie. Nuz, ked sa do jedla nedaju take suroviny a koreniny ako treba, tak to nie je ono (ako v tom starom zidovskom vtipe o solete chudobneho, ktory tam vsetko nahradil krupami a potom sa cudoval, ze co na tom solete tym bohacom tak chuti). Ja vsak rada objavujem nove krajiny aj cez jedla a chute a tak si z dovoleniek prinasam nielen spomienky, ale aj kucharske knihy, pomocky a exoticke korenia, aby som ich potom mohla rekonstruovat. No a pri tom relaxovat :-).
@katka78 : dakujem, aj za link na recept na kvasene citrony. Prave tie mi chybali, a tak som si vybrala recept bez nich, skusim ich urobit. A ku skuskam drzim palce.:-).