Paella, ako si ju robíme doma

slavka2012 - fotkaSlavka2012, 1. mája 2013 22:39
Ďalšie recepty »

Paellu sme si obľúbili už dávno a po mnohých pokusoch sme sa dopracovali k našej vlastnej domácej verzii. Používame u nás bežne dostupné suroviny, okrem koreniacej zmesi Paellero, ktorú si nosíme vždy aj na viac rokov zo Španielska.

4-__5
porcie
30 min
príprava
60 min
tepelná úprava

Suroviny

8-10 ks
15-20 ks približne
1 ks
2 ks
1 šálka
1 šálka
3 ks alebo z konzervy
1 bal.
podla chuti
podľa chuti
2 šálky
4 PL približne
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny. Krevety rozmrazíme, ak majú pancieriky, odstránime ich a vyberieme tmavé črievko, kuracie stehná umyjeme a osušíme papierovou utierkou.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú cibuľu a papriku nadorbno nakrájame a odložíme bokom.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 2
  3. 3

    Krevety krátko opražíme na olivovom oleji a tiež odložíme.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 3
  4. 4

    Kuracie stehná tiež osmažime a odložíme ku krevetám.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 4
  5. 5

    Na paellere najskôr na olivovom oleji dosklovita osmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme papriku a dusíme do polomäkka.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 5
  6. 6

    Jeden sáčik koreniacej zmesi na paellu (obsahuje sušený cesnak, soľ, mletú červenú papriku, šafran, kurkumu, mleté čierne korenie a klinčky) rozpustíme v dvoch šálkach hoorúcej vody, nalejeme do paellery a privedieme do varu. V prípade potreby dosolíme alebo dokoreníme, my nedosáľame. Do paellery následne lúčovito uložíme kuracie stehná, medzi ne porozkladáme predpražené krevety a zalejeme prípadným výpekom.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 6
  7. 7

    Keď začne zmes opäť vrieť, rovnomerne navrch nasypeme umytú a odkvapkanú ryžu. Šťava musí pokrývať takmer celé kuracie stehná, preto v tejto fáze môžeme pridať horúcu vodu, ja som v nej rozmiešala polovicu paradajkovej passaty, lebo v tomto období má lepšiu chuť ako čerstvé paradajky.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 7
  8. 8

    Neprikryté varíme na miernom ohni. Keď je ryža polomäkká a už zväčšila svoj objem, pridáme hrášok a pokračujeme v dusení na slabom ohni. Ak náhodou chýba tekutina, doplníme ju horúcu vodu. V tejto fáze je možné pridať predvarené mušle - slávky jedlé, ja som ich nemala.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 8
  9. 9

    Dusíme, kým tekutina nevsiakne do ryže (časť sa odparí) a ryža nie je mäkká. Hotovú paellu odložíme z platne a približne 15 minút necháme rozležať. Nemá byť suchá, ale ani mazľavá.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 9
  10. 10

    Keď mám doma mrazené krúžky kalmarov, dávam ich do paelly predpražené tiež, spolu s kuracími stehnami a krevetami. Namiesto dolných kuracích stehien sa dajú použiť aj iné časti kurčaťa, ale najlepšia je práve z nich, kvôli vývaru z kostí, ktorý dodá paelle tú pravú chuť. Dá sa robiť i z bravčového mäsa alebo z kombinácie viecerých druhov masa. Ja ju mám rada s čerstvým listovým šalátom, môj muž však tvrdí, že je to barbarstvo, pretože Španieli ju tradične jedia iba samotnú.

Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist