Paellu sme si obľúbili už dávno a po mnohých pokusoch sme sa dopracovali k našej vlastnej domácej verzii. Používame u nás bežne dostupné suroviny, Zobraziť celý popisPaellu sme si obľúbili už dávno a po mnohých pokusoch sme sa dopracovali k našej vlastnej domácej verzii. Používame u nás bežne dostupné suroviny, okrem koreniacej zmesi Paellero, ktorú si nosíme vždy aj na viac rokov zo Španielska.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
8-10 ks |
|
15-20 ks približne |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1 šálka |
|
1 šálka |
|
3 ks alebo z konzervy |
|
1 bal. |
|
podla chuti |
|
podľa chuti |
|
2 šálky |
|
4 PL približne |
|
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny. Krevety rozmrazíme, ak majú pancieriky, odstránime ich a vyberieme tmavé črievko, kuracie stehná umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
-
2
Očistenú cibuľu a papriku nadorbno nakrájame a odložíme bokom.
-
3
Krevety krátko opražíme na olivovom oleji a tiež odložíme.
-
4
Kuracie stehná tiež osmažime a odložíme ku krevetám.
-
5
Na paellere najskôr na olivovom oleji dosklovita osmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme papriku a dusíme do polomäkka.
-
6
Jeden sáčik koreniacej zmesi na paellu (obsahuje sušený cesnak, soľ, mletú červenú papriku, šafran, kurkumu, mleté čierne korenie a klinčky) rozpustíme v dvoch šálkach hoorúcej vody, nalejeme do paellery a privedieme do varu. V prípade potreby dosolíme alebo dokoreníme, my nedosáľame. Do paellery následne lúčovito uložíme kuracie stehná, medzi ne porozkladáme predpražené krevety a zalejeme prípadným výpekom.
-
7
Keď začne zmes opäť vrieť, rovnomerne navrch nasypeme umytú a odkvapkanú ryžu. Šťava musí pokrývať takmer celé kuracie stehná, preto v tejto fáze môžeme pridať horúcu vodu, ja som v nej rozmiešala polovicu paradajkovej passaty, lebo v tomto období má lepšiu chuť ako čerstvé paradajky.
-
8
Neprikryté varíme na miernom ohni. Keď je ryža polomäkká a už zväčšila svoj objem, pridáme hrášok a pokračujeme v dusení na slabom ohni. Ak náhodou chýba tekutina, doplníme ju horúcu vodu. V tejto fáze je možné pridať predvarené mušle - slávky jedlé, ja som ich nemala.
-
9
Dusíme, kým tekutina nevsiakne do ryže (časť sa odparí) a ryža nie je mäkká. Hotovú paellu odložíme z platne a približne 15 minút necháme rozležať. Nemá byť suchá, ale ani mazľavá.
-
10
Keď mám doma mrazené krúžky kalmarov, dávam ich do paelly predpražené tiež, spolu s kuracími stehnami a krevetami. Namiesto dolných kuracích stehien sa dajú použiť aj iné časti kurčaťa, ale najlepšia je práve z nich, kvôli vývaru z kostí, ktorý dodá paelle tú pravú chuť. Dá sa robiť i z bravčového mäsa alebo z kombinácie viecerých druhov masa. Ja ju mám rada s čerstvým listovým šalátom, môj muž však tvrdí, že je to barbarstvo, pretože Španieli ju tradične jedia iba samotnú.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Ďakujem pekne za recept, paella nám veľmi chutila, hoci som urobila zopár chýb.. nuž aspoň mám čo vylepšovať :-)
@silenthill , v nicku máš slovo "silent", možno by si sa toho mal držať.. lebo mlčať je iste vhodnejšie ako mať hlúpe komentáre.
Dakujem.