Paella, ako si ju robíme doma

slavka2012 - fotkaslavka2012, 1. mája 2013

Paellu sme si obľúbili už dávno a po mnohých pokusoch sme sa dopracovali k našej vlastnej domácej verzii. Používame u nás bežne dostupné suroviny, Zobraziť celý popisPaellu sme si obľúbili už dávno a po mnohých pokusoch sme sa dopracovali k našej vlastnej domácej verzii. Používame u nás bežne dostupné suroviny, okrem koreniacej zmesi Paellero, ktorú si nosíme vždy aj na viac rokov zo Španielska.

4-__5
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

8-10 ks
15-20 ks približne
1 ks
2 ks
1 šálka
1 šálka
3 ks alebo z konzervy
1 bal.
podla chuti
podľa chuti
2 šálky
4 PL približne




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny. Krevety rozmrazíme, ak majú pancieriky, odstránime ich a vyberieme tmavé črievko, kuracie stehná umyjeme a osušíme papierovou utierkou.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú cibuľu a papriku nadorbno nakrájame a odložíme bokom.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 2
  3. 3

    Krevety krátko opražíme na olivovom oleji a tiež odložíme.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 3
  4. 4

    Kuracie stehná tiež osmažime a odložíme ku krevetám.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 4
  5. 5

    Na paellere najskôr na olivovom oleji dosklovita osmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme papriku a dusíme do polomäkka.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 5
  6. 6

    Jeden sáčik koreniacej zmesi na paellu (obsahuje sušený cesnak, soľ, mletú červenú papriku, šafran, kurkumu, mleté čierne korenie a klinčky) rozpustíme v dvoch šálkach hoorúcej vody, nalejeme do paellery a privedieme do varu. V prípade potreby dosolíme alebo dokoreníme, my nedosáľame. Do paellery následne lúčovito uložíme kuracie stehná, medzi ne porozkladáme predpražené krevety a zalejeme prípadným výpekom.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 6
  7. 7

    Keď začne zmes opäť vrieť, rovnomerne navrch nasypeme umytú a odkvapkanú ryžu. Šťava musí pokrývať takmer celé kuracie stehná, preto v tejto fáze môžeme pridať horúcu vodu, ja som v nej rozmiešala polovicu paradajkovej passaty, lebo v tomto období má lepšiu chuť ako čerstvé paradajky.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 7
  8. 8

    Neprikryté varíme na miernom ohni. Keď je ryža polomäkká a už zväčšila svoj objem, pridáme hrášok a pokračujeme v dusení na slabom ohni. Ak náhodou chýba tekutina, doplníme ju horúcu vodu. V tejto fáze je možné pridať predvarené mušle - slávky jedlé, ja som ich nemala.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 8
  9. 9

    Dusíme, kým tekutina nevsiakne do ryže (časť sa odparí) a ryža nie je mäkká. Hotovú paellu odložíme z platne a približne 15 minút necháme rozležať. Nemá byť suchá, ale ani mazľavá.

    Paella, ako si ju robíme doma  - obrázok 9
  10. 10

    Keď mám doma mrazené krúžky kalmarov, dávam ich do paelly predpražené tiež, spolu s kuracími stehnami a krevetami. Namiesto dolných kuracích stehien sa dajú použiť aj iné časti kurčaťa, ale najlepšia je práve z nich, kvôli vývaru z kostí, ktorý dodá paelle tú pravú chuť. Dá sa robiť i z bravčového mäsa alebo z kombinácie viecerých druhov masa. Ja ju mám rada s čerstvým listovým šalátom, môj muž však tvrdí, že je to barbarstvo, pretože Španieli ju tradične jedia iba samotnú.

Diskusia k receptu

evusik
krásne a určite chutné... k takémuto jedlu by som sa nechala pozvať kedykoľvek :-) vyskúšam v menšom množstve lebo nemám paelleru :-)
marianne
jedno z mojich oblubenych jedal,robim velmi podobne zo spodnych stehien a morskych priser,niekedy bez hrasku...mas ju paradnu
nonna
Krásne vyzerajúce, musí chutiť. Ja by som len vynechala kura a možno namiesto neho huby. Ukladám do KK!
slavka2012
Mile varechacky, dakujem vam za komentare, @evusik , paella sa da robit aj na vacsej panvici, netreba mat specialnu paelleru, @abriela , aj tvoj recept je pekny,ja som ju tiez kedysi robila z kuskov masa, ale na tych vyvarenych kostiach zo stehien nieco bude, naozaj je chutnejsia, @marianne , najdolezitejsia v paelle je ryza,cibula a safran, ostatne zlozky mozno obmienat, @nonna , preco nie, existuju aj vegetarianske verzie.
2010
Vyzera velmi pekne , nikdy som neskusal doma robit , prave ze ma nadoba odradzala ale vidm ze sa da aj inak :-)
lusinkab
@slavka2012 ta tvoja paella vyzera neskutocne dobre :-) doma som ju este neskusala ale som len prikukovala a chutnala ked to robil nas spaniel kuchar podla jeho domaceho receptu :-) klobuk dole budem musiet vykusat
slavka2012
@lusinkab , no ti spanielski kuchari maju na nu iny gri, my sme sa prave vcera bavili, ze by sa nam zisla ta iich trojnozka s ohnom, aby sme ju mohli pripravovat aj v prirode, teda v nasej zahrade. Zistila som, ze ked varime jedla z inych koncin, mali by sme dodrziavat ich postupy, lebo aj to ma vplyv na chut jedla. paella vsak nie je zlozita a myslim, ze z casu na cas dobre padne:-).
cesminaz
Krevety som este nikdy nejedla.Tvoje jedlo vyzera velmi lakavo a chutne ;-) velmi rada robim taketo jedla do jedneho plechu vsetko krasne nalozit a potom to das do stredu stola a kazdy si schutou vezme sam...nieco skvele ;-DD
slavka2012
@cesminaz , ja mam krevety velmi rada, ale najradsej ich jem pri mori, kde ich vedia spravne pripravit, pripadne v azijskych restauraciach. V tomto recepte nie su povinne, paella sa da urobit chutna aj bez nich.
heliana
Paellu máme veľmi radi, a tiež ju robím z celých kuracích stehien, dá sa povedať, že skoro tak isto. U paelly je dôležité, aby lahodila aj oku a Tvoja vyzerá krásne.
silenthill
napisane telacim sposobom,moc huste a bez toho co tam vlastne ma byt. ale aj takyto styl treba ved na co to zhrnut do par vystiznych viet,nie? hotovy telenovelovy roman ako 200casti a dej ziadny
katka78
@slavka 2012
Ďakujem pekne za recept, paella nám veľmi chutila, hoci som urobila zopár chýb.. nuž aspoň mám čo vylepšovať :-)




@silenthill , v nicku máš slovo "silent", možno by si sa toho mal držať.. lebo mlčať je iste vhodnejšie ako mať hlúpe komentáre.
slavka2012
@katka78 , jej, vdaka za foto; mas ju nahodou krasnu a iste aj bola aj dobra. Som rada, ze Ta moj recept inspiroval. Dakujem aj za Tvoju repliku @silenhillovi (ja mam teraz cez dovolenku trochu obmedzeny pristup k internetu , takze na varechu nechodim pravidelne). Nech ti vareska aj nadalej tak dobre miesa:-).
katkat
slavka2012 dnes som varila podla teba a vysledok je fantasticky :) urobila som verziu s klobaskou a kuracimi kridelkami (lebo krevety sa mi v obchode nepozdavali a stehna nemali :)) a ked som dojedla svoju porciu, este som bola dva krat s lyzickou v hrnci :D super recept a velmi dobre napisany, vsetko mi vyslo :)
eviana
Skvelý recept, veru sa aj mne zíde... už dlhšie uvažujem, že ju skúsim spraviť a Tvoj recept mi prišiel vhod... krásne nafotený fotopostup, zrozumiteľný pre každého... chválim, tlieskam :) Ďakujem :)
slavka2012
@eviana , som rada, ze ta tento recept zaujal. Ja som ju robila znova minuly piatok, a naozaj sme si na nej vsetci pochutili. Mala rada: niekedy sa stane, ze ryza sa vari nerovnomerne, vtedy pomoze "prikryvka" z dvoch vrstiev papiera na pecenie, ktorym mozno paellu prikryt a ryza tak skor nabobtna.
mirkajan
Tak toto jedlo sme robili opakovane je dosť výrazným favoritom mojich detí a keď ho varím, veľmi sa vytešuje aj náš pes, lebo sa mu ujde hŕba kostí z kuracích stehien...Len som trošku pozmenila postup- ryžu ku kuracím stehnám pridávam až po asi 30 minútovom dusení stehien, pretože inak boli ešte tuhé pri kosti a to mi manžel ofrflával, takto sú spokojní všetci.
dormella
Loupane krevety netreba predem tepelne upravovat, staci je pridat pet minut pred dovarenim paelly.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia