Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 23. decembra 2012

Dá sa povedať, že pirohy z rôznych druhov cesta, plnené syrom, mäsom, zeleninou či hubami, varené, pečené alebo i vyprážané existujú prakticky vo všetkých Zobraziť celý popisDá sa povedať, že pirohy z rôznych druhov cesta, plnené syrom, mäsom, zeleninou či hubami, varené, pečené alebo i vyprážané existujú prakticky vo všetkých kuchyniach sveta, hoci pod rozličnými názvami (pirohy, pirogi, varenniki, pirožki, cornwal pastry, empadas, empanadas, atď). Ja som si obľúbila argentínsku verziu empanadas tak, ako ich robia moji argentínski príbuzní.

60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
125 g
1 ks
1/4 KL
podľa potreby
1 ks (na potretie)
PLNKA:
500 g
3 ks (natvrdo uvarené)
1 ks (veľká)
1 ks (veľká alebo 2 menšie)
100 g
75 g
podľa chuti
2 PL




Postup

  1. 1

    Cibuľu, červenú papriku a vajcia pokrájame na drobné kocky, olivy na kolieska.

    Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na olivovom oleji osmažíme cibuľu, pridáme papriku a pomleté hovädzie mäso a dusíme, kým nie je paprika mäkká (vtedy je určite hotové aj mäso). Pridáme pokrájané vajcia, olivy a prepláchnuté hrozienka a prehrejeme. Hotovú plnku necháme vychladnúť.

    Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým plnka chladne, z múky, masla, žĺtka a trošky vody si pripravíme cesto takej konzistencie, aby sa dalo vaľkať. Na chvíľu ho môžme odložiť do chladničky, bude sa nám s ním lepšie pracovať. Cesto rozvalkáme na hrúbku 2 až 3 mm.

    Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykrajovadlom na pirohy vykrajujeme kruhy.

    Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do stredu každého kruhu dáme cca 2 čajové lyžičky plnky tak, aby nám ostali dosť veľké okraje.

    Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kruhy z cesta preložíme napoly tak, aby sme dostali polmesiačikovité pirohy – empanadas. Keďže zatváranie empanadas pirohovačom sa mi neosvedčilo, pretože sa pri pečení otvárali, používam klasický postup pomocou vidličky: okraje každej empanada potriem troškou studenej vody a poriadne popritláčam vidličkoum čím sa vytvoria klasické zúbkovaté okraje.

    Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové empanadas položíme na plech jemne a popicháme vidličkou.

    Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potrieme rozšľahaným vajíčkom

    Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a v rozohriatej rúre pečieme pri teplote 200°C približne 30 minút.

    Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové empanadas môžme podávať ako aperitív, so šalátom ako ľahký obed či večeru, alebo len tak, ako pochúťku, ktorá sa dobre uplatní napríklad aj na silvestrovskom stole.

    Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

miamia
Tak toto musí byť naozaj genialne...ukladám! :)
45678
páči sa mi táto verzia ako možné predjedlo, alebo zahryzovanie pri vínku :-)
slavka2012
Dakujem za komentare, ano, je to svojim sposobom genialne jedlo, pretoze ma univerzalne pouzitie a pripravuje sa z u nas dostupnych surovin. V casovej tiesni ich mozno naplnit platkom tvrdeho syra a sunky, a upiect. Je to super rychle. V andskej oblasti Salta ich robia zas velmi pikantné, pridavaju do nich dost cerstvej stiplavej papriky, tie potom treba naozaj poriadne zaliat vinkom:-).
slawek
Vyzerajú výborne !! STASTNE VIANOCNE SVIATKY !
alexdidi
Výborný recept,určite vyskúšam....robím podobne z kysnutého cesta(mám ich na Vareche) a máme ich veľmi radi,sú výborné.
slavka2012
@gordonko : nech sa vydaria! @alexidi ano, pirohy ma fascinuju pre obrovske mnozstvo variacii, ci uz pokial ide o cesto, plnku, sposob varenia. Tvoje vyprazane pirohy su krasne, vidiet, ze si skusena kucharka, pretoze vyprazat sisky je podla mna umenie.
margonia
Empanady vyskusam hned po sviatkoch, vyzeraju bajecne. Aj fotografie je velmi dobre a nazorne!
slavka2012
Urcite si ich oblubite. Je to velmi prakticke jedlo, hodi sa na rozne prilezitosti.
jozka2
Ja ich zase robim na rusnacky sposob so zakysankou a pecene v rure.Mas ich krasne.5




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia