Foto: slavka2012
Bombajské zemiaky som pripravila podľa receptu z kuchárskej knihy Kilien Stengela Za stolom s Julesom Verneom, Cesta okolo sveta za 80 dní z Zobraziť celý popisBombajské zemiaky som pripravila podľa receptu z kuchárskej knihy Kilien Stengela Za stolom s Julesom Verneom, Cesta okolo sveta za 80 dní z vydavateľstva Agnès Vienot Editions.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
600 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1 ČL zarovnaná |
|
1 ČL kopcovitá |
|
1 ČL kopcovitá |
|
1 ČL zarovnaná |
|
3 - 4 ks |
|
podla chuti |
|
2 PL |
|
1 balenie |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Pripravíme si jednotlivé suroviny. Očistenú cibuľu nadrobno posekáme, z papriky odstránime jaderník a pokrájane ju na kocky, v šupke uvarené zemiaky pokrájame na menšie kúsky, koriandrovú vňať postiháme a odložíme do chladu.
-
2
Na panvici zohrejeme ghee alebo olej, pridáme kurkumu, horčičné semienka, curry lístky a madráske curry, keď koreniny uvolnia vôňu, priáme cibuľu a chvíľku ju za stáleho miešania pražíme.
-
3
Po chvíľke pridáme pokrájanú papriku a za stáleho miešania pokračujeme v pražení.
-
4
Ak je zmes príliš suchá, môžme pridať za polievkovú lyžicu vody. Keď paprika zmäkne, pridáme pokrájané zemiaky, premiešame a necháme prehriať. Posolíme, pridáme garam masalu a na ohni miešame ešte asi 10 minút. Na záver pridáme koriandrovú vňať a podľa chuti citrónovú šťavu.
-
5
Premiešame a môžeme podávať, napríklad s indickými plackami chapati. Ja som nechala zemiaky mierne vychladnúť
-
6
a zatiaľ som lístkovým cestom vystlala obdĺžnikovú formu na pečenie tak, aby cesto na každej strane prečnievalo za okraje formy a spodnú časť som popichala vidličkou.
-
7
Vychladnuté zemiaky som navrstvila do formy na cesto
-
8
Okraje cesta som prehla na zemiaky a spojila, popichala vidičkou, potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala černuchou (kalonji) a dala piecť.
-
9
Spolu s mojím pomocníkom sme netrpezlivo čakali na výsledok, ktorý sa dostavil približne o 30 minút.
-
10
A tu sú už rozvoniavajúce bombajské zemiaky ukryté v lístkovom ceste
-
11
Koláč necháme chvíľku vyhladnúť, a môžme podávať.
-
12
Ja som ho jedla teplý s raitou, mužská časť našej rodiny ako prílohu k pečenému kozľaciemu stehnu. Zvyšok sme dojedli studený na raňajky a tiež bol výborný.
ghee, kurkuma, Madras curry, masala, semienka horčičné tmavé, lístky curry sušené, vňať koriandrová postrihaná, raita, kozľacie stehno.
Koho možno takýmito receptmi ohúriť?
Zemiaky jem veľmi málo, tak sa snažím aspoň raz do týždňa, a toto je pre mňa momentálne ako stvorené.
@kredenc , :-).
kuchynsky nabytok si nevsimaj :-)
Posnažím sa nájsť všetky suroviny, aby to malo tú originálnu chuť. Juj, až sa mi zbiehajú slinky:))) Pekný deň všetkým.
Vives en Barcelona? Entonces esperamos las recetas de aquí :-)
Dakujeme.