Bombajské zemiaky v lístkovom ceste fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 15. júla 2013

Bombajské zemiaky som pripravila podľa receptu z kuchárskej knihy Kilien Stengela Za stolom s Julesom Verneom, Cesta okolo sveta za 80 dní z vydavateľstva Agnès Vienot Editions.

6-8
porcií
20 minút
príprava
20 +30 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
2 ks
1 ks
2 PL
1 ČL zarovnaná
1 ČL kopcovitá
1 ČL kopcovitá
1 ČL zarovnaná
3 - 4 ks
podla chuti
2 PL
1 balenie
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si jednotlivé suroviny. Očistenú cibuľu nadrobno posekáme, z papriky odstránime jaderník a pokrájane ju na kocky, v šupke uvarené zemiaky pokrájame na menšie kúsky, koriandrovú vňať postiháme a odložíme do chladu.

    Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici zohrejeme ghee alebo olej, pridáme kurkumu, horčičné semienka, curry lístky a madráske curry, keď koreniny uvolnia vôňu, priáme cibuľu a chvíľku ju za stáleho miešania pražíme.

    Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po chvíľke pridáme pokrájanú papriku a za stáleho miešania pokračujeme v pražení.

    Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak je zmes príliš suchá, môžme pridať za polievkovú lyžicu vody. Keď paprika zmäkne, pridáme pokrájané zemiaky, premiešame a necháme prehriať. Posolíme, pridáme garam masalu a na ohni miešame ešte asi 10 minút. Na záver pridáme koriandrovú vňať a podľa chuti citrónovú šťavu.

    Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Premiešame a môžeme podávať, napríklad s indickými plackami chapati. Ja som nechala zemiaky mierne vychladnúť

    Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a zatiaľ som lístkovým cestom vystlala obdĺžnikovú formu na pečenie tak, aby cesto na každej strane prečnievalo za okraje formy a spodnú časť som popichala vidličkou.

    Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnuté zemiaky som navrstvila do formy na cesto

    Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Okraje cesta som prehla na zemiaky a spojila, popichala vidičkou, potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala černuchou (kalonji) a dala piecť.

    Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Spolu s mojím pomocníkom sme netrpezlivo čakali na výsledok, ktorý sa dostavil približne o 30 minút.

    Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu sú už rozvoniavajúce bombajské zemiaky ukryté v lístkovom ceste

    Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Koláč necháme chvíľku vyhladnúť, a môžme podávať.

    Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ja som ho jedla teplý s raitou, mužská časť našej rodiny ako prílohu k pečenému kozľaciemu stehnu. Zvyšok sme dojedli studený na raňajky a tiež bol výborný.

    Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kredenc
Bežné veci v každej domácnosti alebo chválenkárstvo?
ghee, kurkuma, Madras curry, masala, semienka horčičné tmavé, lístky curry sušené, vňať koriandrová postrihaná, raita, kozľacie stehno.
Koho možno takýmito receptmi ohúriť?
alena45
@kredenc , tentokrát to ohúrilo mňa. Jednoduché a pritom iné. Tie koreniny samozrejme nemám, a koriander by som nezjedla, museli by ma zabiť, ale kľudne dám trochu čubrice, šalvie, a ešte uvidím. Aj s rozmarínom by boli skvelé ! Tým ale nechcem povedať, že nemáš právo na svoj názor.
Zemiaky jem veľmi málo, tak sa snažím aspoň raz do týždňa, a toto je pre mňa momentálne ako stvorené.
levandula
dobra inspiracia. @kredenc , ano, bezne veci v domacnosti kuchara, ktory rad vari a zaujima sa aj o zahranicnu kuchynu. vsetko je dostupne, len sa treba trochu snazit, a pokial ty varis iba gulas a zemiakove placky, pripadne halusky, neznamena to , ze ostatni su na tom rovnako. myslim ze kazdy clovek by sa mal rozvijat a rozsirovat svoj obzor, aj v kulinarstve. uz vobec nerozumiem tomu, ked hovoris o ohurovani. mal by si byt rad a dakovat, ze ti tu niekto taketo recepty pridava
alena45
@slavka , myslíš, že aj nové zemiaky treba najskôr predvariť ? Za 30 minút by sa mali v tom lístkovom ceste udusiť do mäkka, nie ?
askadaniela
Tak náhodou, toto sú celkom dostupné suoviny, koriander pestujeme, ostatné sa dá kúpiť bežne, ghee sa jednoducho vyrobí z masla. Zaujímavý recept, mne by teda nenapadlo dať zapiecť zemiaky do lískového cesta :-)
slavka2012
@tinca ,@alena45 ,@levandula ,@askadaniela ,@ingridkaindgridka , dakujem za pozitivne komentare, @alena45 : ja som zemiaky uvarila a papriku s cibulou normalne domakka usmazila, pretoze som povodne mala v umysle robit iba bombajske zemiaky bez cesta. Mas pravdu, ked sa to potom pecie, nemusi to byt az take makke, dolezite je, aby koreniaca zmes vonala. Chutia velmi dobre, moj syn, ktory studuje v UK a tam chodi casto do indickej restauracie a teraz prisel na prazdniny mi povedal, e chutia ako maju. V tom ceste to na tanieri naozaj pekne ukaze. Urcite to bude dobre aj s rozmarinom a cesnakom, daj vediet, ako sa ti podarili:-).
@kredenc , :-).
afataga
mne sa tiez toto jedlo paci, suroviny v pohode, len ja by som nedala to curry, nemam ho rada, ale rozmarin by sa hodil veru ku zemiakom, je to dost variabilny rcp, co sa byliniek tyka, kazdy mame svoje oblubene a potom tie druhe
kuchynsky nabytok si nevsimaj :-)
slavka2012
@afataga , :-)))). Jasne, kazdy si moze urobit podla vlastnej chuti, prave to je na vareni zaujimave,lebo, parafrazujuc @ethanela zmenis jednu surovinu a dostanes nove jedlo:-). Okrem tvojich receptov sa mi paci aj tvoj trefny zmysel pre humor:-).
ingridkaingridka
Mne sa toto veľmi páči, koreniny mierne pomením, ale ja som vdačná za tento napad veľmi, spravím k tomu šalat a obed hotový, jaká mnamka, díky
siesta
jej, super, to som jedla, ked som tam bola, akurat som nevedela postup, aby som si to doma spravila :-) takze @kredenc , nesed za pecou, nemrac sa a pekne do sveta, pecival... tie suroviny su fakt k dostaniu aj tu. len mala poznamka, uz niekolko rokov to nie je Bombaj/Bombai, ale Mumbai, zmenili si to :-)
babav
Zaujímavý recept,pochutka hlavne pre tych co oblubuju jedla a koreniny indickej kuchyne . Velmi pekne prezentované jedlo.KK ;-)
lusinkab
Tak toto nam bude urcite doma chutit. Ja som jedna z tych co ma skoro vsetko doma okrem tych tmavych horcicovych semienok,mam iba svetle. Ako priloha sa mi to velmi paci alebo len tak na veceru. Vdaka za super receptik. Sikulka :-)
kabanoska
Pekný recept. Určite vyskúšam , ale s tým korením to budem skúšať postupne. Takto naraz by to bol pre nás chuťový šok. Nádherne to vyzerá obr. 10, 11 ,12 fantázia - ako štrúdla a musí to mať aj nádhernú vôňu. Paráda.
afataga
@slavka1212 dakujem, ale urcite je tu min. jeden clovek, ktory nezdiela tvoj nazor :-), asi ich bude aj viac :-)
slavka2012
Mile Varechacky dakujem za komentare, somnaozaj rada, ze vas tento recept zaujal a inspiroval. Ja mam indicku kuchynu vcelku rada, najma vegetarianske jedla. Koreni sa moze pridat podla chuti viac ci menej, u nas asi skor menej. Mne osobne sa zda, ze po indickych jedlach mi lepse travi. Dokonca raz som mala na sluzobnej ceste v zahranici zaludocne problemy, preto som isla vecerat do indickej restauracie a objednala som si suchu ryzu. Casnik sa cudoval a ked som mu povedala,preco, poslal za mnou kuchara, z Madrasu, ten sa ma povypytoval na priznaky a pripravil mi specialne korenene jedlo z baklazanov a zemiakov a problemy presli. :-). @siesta , dakujem, o tom premenovani Bombaja na Mumbai viem, ale mam pocit, ze v gastronomii vo velkej miere zostali tradicne zauzivane nazvy, napriklad uz samotne Madras curry sa nepremenovalo na Chennai curry a na jedalnych listkoch indickych restauracii konkretne tieto zemiaky tiez figuruju ako bombajske. Ale mozno o nejaky cas sa to zmeni:-).
korbacik
Veľmi zaujímavý recept, uložený, určite ho urobím, keď budem po prerábke bytu :)
Posnažím sa nájsť všetky suroviny, aby to malo tú originálnu chuť. Juj, až sa mi zbiehajú slinky:))) Pekný deň všetkým.
cesminaz
Toto je velmi dobry napad a naozaj skvely recept ;-) ale ja tu plnku radsej naplnim do tasticiek z listkoveho cesta...je to praktickejsie aj niekam na cestu :-)
tiginko
výborný recept @slavka2012 . Pre mňa už teraz bežné suroviny, vďaka Vareche som sa ich naučila používať a obľúbila si ich takmer celá moja rodina. Až na ten nešťastný koriander... ten zvládame len ako korenie
slavka2012
@korbacik , son rada, ze ta tento recept zaujal, naozaj je to jednoduche, pomerne lacne a zaroven pekne prezentovatelne jedlo, aj bez listkoveh cesta, len tak. Suroviny sa daju kupit aj u nas, ja som vacsinu z nich kupila v Bille, iba cernuchu som si doniesla zo zahranicia. @cezminaz , samozrejme, daju sa z nich robit aj male kolaciky na sposob pirohov. Vlastne aj indovia robia samousas, trojuholnickovite pirozky plnene pikantnou plnkou, byva v nej okrem zemiakov aj hrasok a su velmi chutne, mozu sa jest s chutney, ale aj bez neho.@tiginko , podla mna zeleny koriander but niekomu chuti alebo nie, ja ho mam nastastie velmi rada, pretoze som sa s nim zoznamila velmi mlada a nemala som predsudky voci ziadnemu jedlu. Ale aj v mojej rodine su ludia, co ho nedaju do ust. Vizualne sa da nahradit petrzlenovou vnatou, hoci chut je ina, taka nasa:-).
safran
všetko mám, nič nepotrebujem nahrádzať, ani vypúšťať - aj tak bez cesta a zapekania - rada vyskúšam... ukladám
micanela
pekne ale ja beriem radsej toho pomocnika - presne ako moj byvaly zloduch, cierny a neposedny
kucharka
Dnes upecene. Len som to "zabalila" nie ako strudlu ale ako taku velku empanadillu. Vyborne, dakujem.
frezia
Neviem, ako mi mohli tvoje velmi zaujimave recepty uniknut. Uz mam par vybranych, ktore urcite vyskusam. Dakujem za inspiraciu.
kucharka
Buenas tardes! Robievam celkom často, veľmi nám to chutí. Ja tam ešte "frknem" aj trochu čili. Gracias por la receta!




Zaujímavé video z archívu TV Varecha