Pascualina fotorecept

slavka2012 - fotkaSlavka2012, 25. marca 2013 11:18
Ďalšie recepty »

Tento tradičný slaný koláč, plnený mangoldom alebo špenátom s vajíčkami a ricottou, s príznačným názvom Pascualina robievajú moji argentínski príbuzní slovensko-talianských koreňov nielen na Veľkú noc, ale aj v priebehu celého roka. V našej rodine ho v špenátovej verzii už niekoľko rokov pripravujeme na Zelený štrvtok a pomaly sa stal rodinnou tradíciou.

6-8
porcií
30 min
príprava
60 min
na 180, 160 °C

Suroviny

2 balenia
450 g
250 g
50 g
5 ks
1 ks
1 ks
1/4 KL
podla chuti
podla chuti
podľa potreby
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné suroviny.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu a červenú papriku pokrájame na malé kocky, špenát dobre umyjeme a sparíme v horúcej vode. Necháme ho odkvapkať na sitku. Cibuľu začneme smažiť na olivovom oleji.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po chvíľke pridáme pokrájanú červenú papriku a sparený a odkvapkaný špenát, posolíme a okoreníme muškátovým orieškom. Smažíme až kým sa neodparí prebytočná tekutina.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme postrúhaný grana padano

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je grana padano takmer rozpustený, pridáme ricottu, premiešame a odstavíme z platne. Necháme vychladnúť.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým plnka chladne, vyložíme tortovú formu s priemerom 20cm jedným okrúhlym lístkovým cestom tak, aby siahalo aspoň 5 cm nad dno formy. Cesto popicháme vidličkou a ak sa nám zdá, že plnka je príliš vlhká, posypeme ho trochou strúhanky. Ja som tentoraz neposýpala.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto vo forme naplníme vychladnutou špenátovo-syrovou plnkou.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do plnky urobíme 4 jamky a do každej rozklepneme jedno surové vajíčko.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Druhé lístkové cesto rozprestrieme a vykrojíme z neho kruh o 1 cm väčší ako je priemer tortovej formy. Takto upraveným cestom prikryjeme plnku s vajíčkami.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Okraje oboch ciest k sebe pritlačíme a špirálovite zahneme smerom dovnútra, takže napokon dostaneme tortu akoby s venčekom na okrajoch.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vrch Pascualiny popicháme vidličkou a ozdobíme lístočkami, kvetinkami, či inými motívmi, ktoré povykrajujeme z odkrojených okrajov cesta. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme do rúry piecť. Najskôr, približne 10 minút pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 180°C, potom ju znížime na 160°C a pečieme ešte ďalších približne 40 minút.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Upečenú Pascualinu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť vo forme. Neodporúčam ju vybrať z formy horúcu, pretože môže stratiť tvar.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    PO vychladnutí pokrájame a múžeme podávať ako drobné pohostenie, prípadne so zeleninovým šalátom ako ľahký obed či večeru.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Povodne sa Pascualina robí z cesta, ktoré sa ručne naťahuje na požadovanú veľkosť, potrie sa rozpusteným maslom a vždy dva a dva pláty sa zlepia dohromady. Na jednu tortu sa použijú 4 pláty cesta, dva na dno a dva na pokrytie. Keďže takáto originálna príprava cesta je náročná na čas a vyžaduje si aj istú zručnosť, ako dobrá alternatíva sa mi osvedčilo lístkové cesto .

Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist