Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 14. apríla 2013

Tento šalát som prvýkrát ochutnala pred rokmi v tuniskej reštaurácii vo Francúzsku a na papierik som si z jedálneho lístku odpísala jeho názov Zobraziť celý popisTento šalát som prvýkrát ochutnala pred rokmi v tuniskej reštaurácii vo Francúzsku a na papierik som si z jedálneho lístku odpísala jeho názov a zloženie. Potom som hľadala v kuchárskych knihách, experimentovala v kuchyni, až som dosiahla chuť, ktorá nám doma všetkým vyhovuje.

3
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
50 ml
2 PL
1 plná čl
1 ks
8 stebiel
100 g
podla chuti
podla chuti
1/4 čl alebo harissa




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.

    Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú mrkvu pokrájame na cca 5 cm dlhé kúsky a uvaríme.

    Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarenú mrkvu necháme odkvapkať, preložíme ju do misky a ešte horúcu roztlačíme. Nemala by mať kašovitú, skôr hrudkovitú konzistenciu.

    Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do pretlačenej mrkvy pridáme rímsku rascu, korenie, olivový a konopný olej i postrihanú petržlenovú vňať. Osvedčilo sa mi petržlenovú vňať i bylinky strihať kuchynskými nožnicami, nepomačkajú sa tak, ako keď sa nožom krájajú na doštičke.

    Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme citrónovú šťavu, prisolíme, v prípade potreby pridáme ešte trochu olivového oleja a rímskej rasce a dobre premiešame.

    Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame buď ako teplý šalát, ozdobený čiernymi olivami a natvrdo uvarenými vajíčkami, alebo aj nastudeno s rovnakou oblohou. Mäsožravci si môžu pridať napríklad kúsky studeného kurčaťa, milovníci rýb údeného pstruha alebo tuniaka.

    Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    My ho máme najradšej nastudeno s olivami a varenými vajcami, ktorých neutrálna chuť dáva vyniknúť korenenej a citrónovou šťavou ochutenej mrkve. Môžme podávať aj ako predjedlo. V lete sa mi základná verzia tohto šalátu bez vajec osvedčila ako osviežujúca príloha k barbecue.

Diskusia k receptu

angast
chutné, výživné, zdravé. Ten konopný olej by ma nenapadol a ani som
nevedel ,aké super vlastnosti sa v ňom skrývajú. Skúsim ho zohnať,
veď má mnohoraké použitie. Ďakujem vyskúšam.
janger
Toto sa mi zda poriadna maskrta. Vyskusam :-).
cesminaz
Velmi zaujimavy salatik ;-) urcite vyskusam,mrkvu velmi lubime.Ukladam dakujem :-)
slavka2012
@francuzska , vdaka za komentar i link, pekny;
@angast , som rada,ze sa ti recept paci, ja som myslela, ze si len na steaky a tatarak:-). Ten konopny olej som v detstve poznala z rozpravania prababicky, vravievala, ze ked nebolo masti, nahradzali konopnym olejom -mozno aj preto sa dozila 94 rokov. Preto ked som pred par rokmi v obchode so zdravou vyzivou objavila, zo zvedavosti som ho kupila a ocaril ma, nielen zlozenim a ucinkami, ale aj chutou a odvtedy ho pridavam, kde mozem. A tejto mrkve doda trochu taku orieskovu prichut.
babav
Fajnovy salat...určite bude mat úspech u mojich stravnikov,mrkvu mame radi surovu aj tepelne upravenu.Neviem či sa mi podarí kúpiť lanovy olej,musím pohladat(je to flax seeds oil ?)
slavka2012
@babav ,dakujem, velm ima tesi, ze sa ti aj tento recept paci. Ten olej, ktory pridavam, nie je lanovy (flax seeds oil), ale konopny( hemp seeds oil). V povodnom recpete nie je, ja ho pridavam do jedal, pretoze je velmi chutny a aj zdravy. Na Slovensku ho kupujem v obchode so zdravou vyzivou. Inak, ja som si prave dnes pozerala tvoje recepty a a najblizsie sa chystam vyskusat tvoju mangovu salsu, vyzera uzasne, uz teraz si na nu chutim:-).
marianne
tak to ano,paradny salat,dokupim cierne olivy a pojdem nan...
mariamka
ja som myslela podla nazvu ze to bude nejaka nedostupna exotika a pozrime :) my sme mrkvovi aj olivovi, vyskusam :)
cesminaz
...salatik som skusila,ta rimska rasca tomu dala chut tureckej klobasy "SUCUK"...bolo vsetko dobre,kym som tam nedala ten olivovy olej..ten mi vtom vobec nepasoval..hovorim si "este citron"-hadam zmierni chut olivoveho oleja :-)...Takze v celku @slavka2012 salatik sa mi pacil,ale druhy krat vynecham ten olivovy olej aj citron-alebo len kvapku dam :-) My lubime mrkvu velmi,ale ten olej a citron zobrali prec tu mrkvovu chut totalne.Chut tvojho salatiku je celkom "ina" :-) no vziadnom pripade nie "zla"...ved kazdy z nas ma ine chute,kazdemu z nas chuti nieco ine.. ;-DD
mijaita
Recept zaujal, zjistila jsem, ze ho mam v databazi receptu take. Trochu jiny, s cesnekem. Vcera koupena krasna mrkev a dnesní oběd. Take jsem hledala na netu a kdyz jsem rozmackala vidlickou tu mrkev na talirku jsem v mnozství lzíce zkousela co bude nejlepsi. Vyslo mi to jak je v receptech take, s kouskem cesneku. Dala jsem jeden stroužek a pokapala jsem pomerne dost, chili cesnekovým olejem. Kuřecí plátek, který jsem opekla na másle a okořenila pěti vůněma, posloužil jseko podklad . Díky žes přeidala recept!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia