Recepty, kde je zemiaky
Bryndzové halušky - národné jedlo Slovenska
Nasleduje šok – bryndzové halušky nikdy nemohli byť naším tradičným národným jedlom. V časoch, keď...
Žurek - národné jedlo Poľska
Najskromnejšia z poľských polievok, a zároveň aj pre cudzincov najexotickejšia. Zvyčajne
sa jedáva na Veľkú...
Bouneschlupp - národné jedlo Luxemburska
Luxemburgská kuchyňa je veľmi ovplyvnená všetkými okolitými krajinami. Aj bouneschlupp je mix Francúzska, Belgicka a...
Šelinku - národné jedlo Slovinska
Šelinka alebo šjelna pochádza z oblasti Vipava. V dávnych časoch bola veľmi obľúbená, podávala sa...
Špaldové halušky so sladkou kapustou a s údeným mäsom
Do hrnca dáme rozohriať olej,
do ktorého vložíme nakrájanú
cibuľu a cesnak. Po opražení
pridáme do hrnca nastrúhanú
bielu...
Domáce lokše
Zemiaky v šupke uvaríme.
Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na najmenšom struháku.
Bœuf à la bourguigne - národne jedlo Francúzska
Pomaly varené mäso na víne. Korene tohto jedla siahajú, ako inak, do oblasti Burgundy....
Irish stew - národné jedlo Írska
V 16. storočí si prvýkrát našli cestu do Severného Írska zemiaky. Rýchlo sa osvedčili a stali...
Opekané šúľance s tekvicovou omáčkou
Zemiaky uvaríme v šupke, dáme schladiť a po
vychladnutí nastrúhame. K zemiakom primiešame vajcia, soľ...
Kulajda - národné jedlo Česka
Poznáte Kulajdu? Pozrite si recept. O tom, ako vznikol jej názov, sa vedú rôzne...
Frikadeller - národné jedlo Dánska
Dánske mäsové guľky Frikadeller sa dajú pripraviť na veľa spôsobov, ale len jeden je originálny –...
Pastiersky koláč so šošovicou
Originál recept možno poznáte pod názvom
Shepherds Pie. Pochádza z britskej kuchyne a
pripravuje sa z...
Špargľovo-hubové ragú s cestovinami zo zemiakového cesta
V hrnci na masle orestujeme nadrobno pokrájanú
šalotku spolu s cesnakom do sklovita. Pridáme huby a špargľu...
Soppa tal-Armla - národné jedlo Malty
Varí sa z ľahko dostupných a lacných surovín, ktoré si môžu dovoliť aj „samoživiteľky“.
Názov...
Podlesníky s kyslou kapustou
Spevák a muzikálový herec Jaro Gažo pripraví tradičné Podlesníky z Terchovej.
Mulgipuder – národné jedlo Estónska
Estónske národné jedlo. Tradičná estónska kuchyňa sa ľahko pripravuje a nie je to žiadna
zábava -...
Krém z medvedieho cesnaku s ružovým prepeličím vajíčkom
Zemiaky očistíme a nastrúhame. Cibuľu a cesnak nakrájame
nadrobno a orestujeme na oleji. Pridáme zemiaky a...
Teľací wellington s hríbovým fášom a so zemiakovou kašou
Nakrájané očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka. Zemiaky scedíme, pridáme ohriate mlieko
s maslom a...
Zemiakový šalát - recept pre začiatočníkov
Zemiakový šalát patrí už tradične k sviatkom a aby nebol následne dôvodom problémov s trávením, po...
Pôstna šošovicová polievka so sušenými slivkami
Táto polievočka je vhodná na pôstne dni. Nielenže
dobré chutí, ale aj zasýti.
Horčicové kura na rascových zemiakoch
Velmi dobrý obed alebo večera z
jedného plechu. Kura v skvelej
horčicovo-jogurtovej marináde pečené na
rascových...
Tuňák s grilovanou zeleninou a pečené brambory
Porce tuňáka osušíme ubrouskem, potřeme olejem, osolíme a opepříme a necháme 30 minut odležet.
Pórová polievka s cesnakovými krutónmi bez lepku
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Pór umyjeme a nakrájame na kolieska. Na rozohriatom masle...
Zemiakovo-rukolové košíčky
Takéto košíčky si viem predstaviť pokojne aj na
veľkonočný stôl. Môžete ich vyskúšať urobiť aj ako...
Guláš z rúry
Výborný hovädzí guláš varený
pomaličky v rúre :-) Občas keď je
málo času vystávať pri sporáku, ...
Zapečený květák s mozzarellou
Květák rozdělíme na růžičky, omyjeme, poklademe do máslem vymazaného pekáčku, mezi květák dáme kusy...
Kačacie prsia s kapustovou roládou a jablkom
Zemiaky ideálne uvaríme deň
vopred. V kastróle zohrejeme kačací
tuk. Pridáme pokrájanú cibuľu, korenie, bobkový...
Poğaça/Poača zemiakové
Slané pečivo plnené zmesou z
osmažených strúhaných
zemiakov :-)
Hustá šošovicová polievka
Strukoviny sú veľmi zdravé, obsahujú množstvo bielkovín,
vlákniny a ďalších zdraviu prospešných látok. Preto...
Tyrolské brambory
Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej, ...
Jahňacia korunka v pistáciovej kôrke s gratinovanými zemiakmi
To najlepšie z dobrého a najkrajšie
z pekného... tak vyzerá stôl, ktorý starostlivo
a s nadšením prestierajú...
Bramborový salát se slanečky
Bramborový salát se slanečky býval pokrm chudých lidí. Dnes už to neplatí, protože slanečci jsou...
Bravčové koleno v zemiakovej babe
Jedli ste už koleno v zemiakovej babe? Nie. Treba vyskúšať je to jednoducho k
zjedeniu...
Morčacia ihla s pečenými zemiakmi a uhorkovým dipom
Morčacie stehno nakrájame na
väčšie kocky, cuketu na kolieska, slaninu na plátky. Mäso osolíme a...
Morčacie stehno na burgundský spôsob so zemiakovo-špenátovým gratinom
Stehná umyjeme, prešpikujeme slaninou, osolíme
a okoreníme. Opečieme ich sprudka z každej strany na oleji....

Bryndzové halušky - národné jedlo Slovenska
Nasleduje šok – bryndzové halušky nikdy nemohli byť naším tradičným národným jedlom. V časoch, keď...

Žurek - národné jedlo Poľska
Najskromnejšia z poľských polievok, a zároveň aj pre cudzincov najexotickejšia. Zvyčajne sa jedáva na Veľkú...

Bouneschlupp - národné jedlo Luxemburska
Luxemburgská kuchyňa je veľmi ovplyvnená všetkými okolitými krajinami. Aj bouneschlupp je mix Francúzska, Belgicka a...

Šelinku - národné jedlo Slovinska
Šelinka alebo šjelna pochádza z oblasti Vipava. V dávnych časoch bola veľmi obľúbená, podávala sa...

Špaldové halušky so sladkou kapustou a s údeným mäsom
Do hrnca dáme rozohriať olej, do ktorého vložíme nakrájanú cibuľu a cesnak. Po opražení pridáme do hrnca nastrúhanú bielu...

Domáce lokše
Zemiaky v šupke uvaríme. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na najmenšom struháku.

Bœuf à la bourguigne - národne jedlo Francúzska
Pomaly varené mäso na víne. Korene tohto jedla siahajú, ako inak, do oblasti Burgundy....

Irish stew - národné jedlo Írska
V 16. storočí si prvýkrát našli cestu do Severného Írska zemiaky. Rýchlo sa osvedčili a stali...

Opekané šúľance s tekvicovou omáčkou
Zemiaky uvaríme v šupke, dáme schladiť a po vychladnutí nastrúhame. K zemiakom primiešame vajcia, soľ...

Kulajda - národné jedlo Česka
Poznáte Kulajdu? Pozrite si recept. O tom, ako vznikol jej názov, sa vedú rôzne...

Frikadeller - národné jedlo Dánska
Dánske mäsové guľky Frikadeller sa dajú pripraviť na veľa spôsobov, ale len jeden je originálny –...

Pastiersky koláč so šošovicou
Originál recept možno poznáte pod názvom Shepherds Pie. Pochádza z britskej kuchyne a pripravuje sa z...

Špargľovo-hubové ragú s cestovinami zo zemiakového cesta
V hrnci na masle orestujeme nadrobno pokrájanú šalotku spolu s cesnakom do sklovita. Pridáme huby a špargľu...

Soppa tal-Armla - národné jedlo Malty
Varí sa z ľahko dostupných a lacných surovín, ktoré si môžu dovoliť aj „samoživiteľky“. Názov...

Podlesníky s kyslou kapustou
Spevák a muzikálový herec Jaro Gažo pripraví tradičné Podlesníky z Terchovej.

Mulgipuder – národné jedlo Estónska
Estónske národné jedlo. Tradičná estónska kuchyňa sa ľahko pripravuje a nie je to žiadna zábava -...

Krém z medvedieho cesnaku s ružovým prepeličím vajíčkom
Zemiaky očistíme a nastrúhame. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji. Pridáme zemiaky a...

Teľací wellington s hríbovým fášom a so zemiakovou kašou
Nakrájané očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka. Zemiaky scedíme, pridáme ohriate mlieko s maslom a...

Zemiakový šalát - recept pre začiatočníkov
Zemiakový šalát patrí už tradične k sviatkom a aby nebol následne dôvodom problémov s trávením, po...

Pôstna šošovicová polievka so sušenými slivkami
Táto polievočka je vhodná na pôstne dni. Nielenže dobré chutí, ale aj zasýti.

Horčicové kura na rascových zemiakoch
Velmi dobrý obed alebo večera z jedného plechu. Kura v skvelej horčicovo-jogurtovej marináde pečené na rascových...

Tuňák s grilovanou zeleninou a pečené brambory
Porce tuňáka osušíme ubrouskem, potřeme olejem, osolíme a opepříme a necháme 30 minut odležet.

Pórová polievka s cesnakovými krutónmi bez lepku
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Pór umyjeme a nakrájame na kolieska. Na rozohriatom masle...

Zemiakovo-rukolové košíčky
Takéto košíčky si viem predstaviť pokojne aj na veľkonočný stôl. Môžete ich vyskúšať urobiť aj ako...

Guláš z rúry
Výborný hovädzí guláš varený pomaličky v rúre :-) Občas keď je málo času vystávať pri sporáku, ...

Zapečený květák s mozzarellou
Květák rozdělíme na růžičky, omyjeme, poklademe do máslem vymazaného pekáčku, mezi květák dáme kusy...

Kačacie prsia s kapustovou roládou a jablkom
Zemiaky ideálne uvaríme deň vopred. V kastróle zohrejeme kačací tuk. Pridáme pokrájanú cibuľu, korenie, bobkový...

Poğaça/Poača zemiakové
Slané pečivo plnené zmesou z osmažených strúhaných zemiakov :-)

Hustá šošovicová polievka
Strukoviny sú veľmi zdravé, obsahujú množstvo bielkovín, vlákniny a ďalších zdraviu prospešných látok. Preto...

Tyrolské brambory
Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej, ...

Jahňacia korunka v pistáciovej kôrke s gratinovanými zemiakmi
To najlepšie z dobrého a najkrajšie z pekného... tak vyzerá stôl, ktorý starostlivo a s nadšením prestierajú...

Bramborový salát se slanečky
Bramborový salát se slanečky býval pokrm chudých lidí. Dnes už to neplatí, protože slanečci jsou...

Bravčové koleno v zemiakovej babe
Jedli ste už koleno v zemiakovej babe? Nie. Treba vyskúšať je to jednoducho k zjedeniu...

Morčacia ihla s pečenými zemiakmi a uhorkovým dipom
Morčacie stehno nakrájame na väčšie kocky, cuketu na kolieska, slaninu na plátky. Mäso osolíme a...

Morčacie stehno na burgundský spôsob so zemiakovo-špenátovým gratinom
Stehná umyjeme, prešpikujeme slaninou, osolíme a okoreníme. Opečieme ich sprudka z každej strany na oleji....