Opekané šúľance s tekvicovou omáčkou
šéfkuchár hotela Salamandra**** pri Hornom Hodrušskom tajchu, 8. mája 2019

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
Suroviny
| Šúľance: | |
| 400 g | 
                                                             | 
                                                    
| 6 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 300 g | 
                                                             | 
                                                    
| Omáčka: | |
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 50 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 20 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 strúčik | 
                                                             | 
                                                    
| 8 g | 
                                                             | 
                                                    
| 4 g | 
                                                             | 
                                                    
| 20 g | 
                                                             | 
                                                    
| 200 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 1 vetvička | 
                                                             | 
                                                    
| Navrch: | |
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Zemiaky uvaríme v šupke, dáme schladiť a po vychladnutí nastrúhame. K zemiakom primiešame vajcia, soľ a postupne vmiešame aj múku tak, aby sme dostali správnu konzistenciu - nelepivé a dostatočne pevné cesto. Cesto v rukách vyvaľkáme na šúľance požadovanej veľkosti. Varíme v osolenej vode.
- 2
 Omáčka: Tekvicu ošúpeme a zbavíme ju semienok. Do hrnca dáme cukor a keď bude jemne karamelizovať, pridáme nakrájaný cesnak, olej a napokon tymian. Po chvíli vhodíme do hrnca aj nakrájanú tekvicu, jemne ju opražíme a potom zalejeme vodou. Tekvicu varíme domäkka, dochutíme soľou a korením. Omáčku rozmixujeme a môžeme zjemniť maslom.
- 3
 Tekvicové semienka nasucho opražíme so soľou.
- 4
 Uvarené šúľance opražíme na oleji alebo masle dozlata, zalejeme tekvicovou omáčkou a spolu premiešame. Naberieme na tanier a posypeme opraženými tekvicovými semienkami.
Tiež omáčkou:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





 


Diskusia k receptu