Šúľance s tekvicovou omáčkou
Šúľance s tekvicovou omáčkou

Opekané šúľance s tekvicovou omáčkou

Pavol Búci
šéfkuchár hotela Salamandra**** pri Hornom Hodrušskom tajchu, 8. mája 2019
Opekané šúľance s tekvicovou omáčkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
50 minút
príprava

Suroviny

Šúľance:
400 g
6 g
2 ks
300 g
Omáčka:
1 ks
50 ml
20 g
1 strúčik
8 g
4 g
20 g
200 ml
1 vetvička
Navrch:
50 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, dáme schladiť a po vychladnutí nastrúhame. K zemiakom primiešame vajcia, soľ a postupne vmiešame aj múku tak, aby sme dostali správnu konzistenciu - nelepivé a dostatočne pevné cesto. Cesto v rukách vyvaľkáme na šúľance požadovanej veľkosti. Varíme v osolenej vode.

  2. 2

    Omáčka: Tekvicu ošúpeme a zbavíme ju semienok. Do hrnca dáme cukor a keď bude jemne karamelizovať, pridáme nakrájaný cesnak, olej a napokon tymian. Po chvíli vhodíme do hrnca aj nakrájanú tekvicu, jemne ju opražíme a potom zalejeme vodou. Tekvicu varíme domäkka, dochutíme soľou a korením. Omáčku rozmixujeme a môžeme zjemniť maslom.

  3. 3

    Tekvicové semienka nasucho opražíme so soľou.

  4. 4

    Uvarené šúľance opražíme na oleji alebo masle dozlata, zalejeme tekvicovou omáčkou a spolu premiešame. Naberieme na tanier a posypeme opraženými tekvicovými semienkami.

Diskusia k receptu

garanco
Príprava omáčky má zaujímavý postup, aj prísady, myslím si, že sa oplatí ju vyskúšať a podávať aj k iným jedlám . . .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia