Opekané šúľance s tekvicovou omáčkou
šéfkuchár hotela Salamandra**** pri Hornom Hodrušskom tajchu, 8. mája 2019

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
Suroviny
| Šúľance: | |
| 400 g |
|
| 6 g |
|
| 2 ks |
|
| 300 g |
|
| Omáčka: | |
| 1 ks |
|
| 50 ml |
|
| 20 g |
|
| 1 strúčik |
|
| 8 g |
|
| 4 g |
|
| 20 g |
|
| 200 ml |
|
| 1 vetvička |
|
| Navrch: | |
| 50 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, dáme schladiť a po vychladnutí nastrúhame. K zemiakom primiešame vajcia, soľ a postupne vmiešame aj múku tak, aby sme dostali správnu konzistenciu - nelepivé a dostatočne pevné cesto. Cesto v rukách vyvaľkáme na šúľance požadovanej veľkosti. Varíme v osolenej vode.
- 2
Omáčka: Tekvicu ošúpeme a zbavíme ju semienok. Do hrnca dáme cukor a keď bude jemne karamelizovať, pridáme nakrájaný cesnak, olej a napokon tymian. Po chvíli vhodíme do hrnca aj nakrájanú tekvicu, jemne ju opražíme a potom zalejeme vodou. Tekvicu varíme domäkka, dochutíme soľou a korením. Omáčku rozmixujeme a môžeme zjemniť maslom.
- 3
Tekvicové semienka nasucho opražíme so soľou.
- 4
Uvarené šúľance opražíme na oleji alebo masle dozlata, zalejeme tekvicovou omáčkou a spolu premiešame. Naberieme na tanier a posypeme opraženými tekvicovými semienkami.
Tiež omáčkou:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu