Teľacie „osso buco“ s gremolatou a so zemiakovými rösti
šéfkuchár Pension & Restaurant Meridiana Bojnice, 15. mája 2019
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
Suroviny
4 ks (hrubé plátky s kosťou) |
|
|
|
|
|
|
|
Nálev: | |
500 ml |
|
500 ml |
|
1 ks |
|
20 g |
|
20 g |
|
2 ks |
|
1 strúčik |
|
200 g |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
Zemiakové rösti: | |
4 ks (uvarené v šupke) |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
Hráškové pyré: | |
200 g |
|
100 ml |
|
podľa chuti |
|
|
|
Príloha: | |
|
|
(hadomor španielsky) |
|
|
|
|
|
|
|
Gremolata: | |
|
|
|
Postup
-
1
Na prípravu nálevu, v ktorom budeme dusiť teľacie lýtko, zmiešame víno s vodou, pridáme čierne a nové korenie, bobkový list, nakrájanú mrkvu, cibuľu, cesnak, dve rajčiny a dve lyžice soli. Tento nálev necháme zovrieť.
- 2
Medzitým na panvici s olejom opečieme teľacie lýtka ochutené soľou a korením. Nálev aj s lýtkami premiestnime na pekáč a zakryté dusíme v rúre domäkka približne 100 minút.
- 3
Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Pridáme soľ, korenie a nakrájanú jarnú cibuľku. Z tejto masy vyformujeme pomocou kruhovej formy zemiakové rösti, ktoré smažíme na panvici s olejom.
- 4
Hráškové pyré pripravíme rozmixovaním uvareného hrášku, masla a smotany. Dochutíme soľou.
- 5
Ako prílohu použijeme čierny koreň a špargľu, ktoré nakrájané asi 3 minúty smažíme na masle a dochutíme soľou a korením.
- 6
Gremolata sa tradične robí kombináciou najemno nasekanej petržlenovej vňate a nastrúhanej citrónovej kôry. Po upečení teľacích lýtok gremolatu nanesieme na každý kus lýtka. Osso bucco je tradičný recept zo severného Talianska a obľúbenými prílohami k tomuto pokrmu sú aj polenta alebo rizoto.
Tiež buco:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu