Mäsové guľky
Mäsové guľky

Frikadeller - národné jedlo Dánska videorecept

slobodaasolidarita - fotkaSloboda a Solidarita, 6. mája 2019. Komerčný recept.

Dánske mäsové guľky Frikadeller sa dajú pripraviť na veľa spôsobov, ale len jeden je originálny – najtajnejší recept Dánskeho kráľovstva, ktorý je podľa legendy Zobraziť celý popisDánske mäsové guľky Frikadeller sa dajú pripraviť na veľa spôsobov, ale len jeden je originálny – najtajnejší recept Dánskeho kráľovstva, ktorý je podľa legendy bezpečne uložený spolu s korunovačnými klenotmi hlboko v podzemí zámku Rosenborg. Ručne ho napísala Frøken Jensens Kogebog v roku 1901.

Suroviny

600 g mleté
300 g mleté
1 ks veľká
1 ks
 hrsť
100 ml
1 kg
 (alebo masť)
100 g




Postup

  1. 1

    Mleté mäso zmiešame s pokrájanou cibuľou, vajíčkom, strúhankou, minerálkou. Zmes osolíme a okoreníme.

  2. 2

    Z mäsovej zmesi vytvarujeme malé sploštené fašírky o veľkosti stredného vajíčka, ktoré opražíme na horúcom oleji z oboch strán do zlatohneda.

  3. 3

    Pred dokončením pridáme do panvice trochu hladkej múky, opražíme a podlejeme horúcou vodou alebo vývarom, frikadelky sa podlejú a ľahko sa odlepia z panvice.

  4. 4

    Očistené nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode a následne opražíme na olivovom oleji s maslom do zlatista. Pred podávaním posypeme nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

  5. 5

    TIP majstra Ihnačáka: Počas tvarovania fašírok si ruky oplachujte studenou vodou, aby sa vám mäsová zmes na ne nelepila.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia