Zemiakové lokše
Zemiakové lokše

Domáce lokše fotorecept

viktoria1131 - bez fotkyviktoria1131, 9. mája 2019
Domáce lokše (fotorecept)
Foto: Viktoria1131
12
porcií
30-40 minút
príprava
1,5 minút
tepelná úprava

Suroviny

640 g uvarené
110-115 g
3-4 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky v šupke uvaríme. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na najmenšom struháku.

    Domáce lokše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme 110-115 g múky (samozrejme, pridáme ešte podľa potreby), 3-4 g soli a premiešame.

    Domáce lokše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto položíme na dosku a vytvarujeme ako je na fotke.

    Domáce lokše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomúčene cesto rozkrájame na menšie časti a každú valčekom ho vyvaľkáme do kruhu.

    Domáce lokše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozvaľkané cesto dáme na rozohriatu panvicu a upečieme lokše. Keď sú už hotové, ja ich vždy trošku pomastím. Prajem dobrú chuť.

    Domáce lokše (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
@Dr jedla jsem v Solosnici na slavnostech, ale vubec se nedaly jist. Tak strasne sladke! Nedojedla jsem, to mi nechutnalo. Sladky lekvar, cukr, mak a bylo toho v te loksi hodne, nedalo se.
Narobila si nám veľké chute. Perfektné lokše.Robievam často zemiakové lokše, my ich voláme- bandurčeniky-. Na také množstvo, aké je v recepte pridám do cesta ešte dve hrste na drobno posekanej kyslej kapusty. Po upečení ich potriem masťou z vyškvarenej slaninky a posypem kúskami slaninky. Na zapitie acidko a dospelí aj dobre vychladené a orosené pivko. Od kapusty, chlap je hustý. Slovenské jedlo, keď sme vyhrali ten hokej. Dúfam, že aj zajtra bude slovenské!
S lekvárom a makom sme ako deti jedávali sódové lokše. Keď sa nestihol upiecť chlieb, z múky, kyslého mlieka a čl. sódy bicarbóny sa rýchlo zamiesilo cesto a z neho sa robili lokše, alebo marikle ako ich volajú Rómovia. Tie sme jedávali aj k zeleninovým polievkam a vo sviatky aj ku gulášom.

Pridaj komentár k receptu: