Bieda fotorecept
Mate radi biedu? Ja áno, aspoň tú kopaničiarsku. Už roky som to nemal, úplne som na to zabudol. Až pri jednom recepte som si na toto jedlo spomenul a jedná sa o recept Lepenice od @Mijaita je to veľmi podobné. Tak som som to po rokoch znovu urobil. Je to jednoduché jedlo, ktoré je veľmi chutné a recept je od starkej a tá ho volala - bieda. Pretože bol deň matiek v nedeľu, tak som si uctil spomienku na starkú s týmto receptom.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1000 g (typ C - varné) |
|
840 g (plechovka ) |
|
250 g |
|
300 g |
|
4 strúčiky |
|
4 PL |
|
1/2 KL |
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky asi 1,5 - 2 cm. Dáme uvariť do osolenej vody. Počas toho si robíme ostatné. Oškvarky zomelieme na veľkých dierach fí 7 - 8 mm ak máme takú šajbu. Cibuľu krájame na hrubé polmesiace.
-
2
V hrnci zohrejeme masť a na to dáme cibuľu.
-
3
Cibuľu robíme až nám začne prihárať na červeno. To je asi 15 minút. Pred koncom smaženia cibule nasypeme rascu a trochu soli. Potom pridáme do hrnca kapustu bez vody. Tak isto smažíme asi 15 minút. Všetka voda sa musí vypariť. Ostane tam len masť.
-
4
Ak nám kapusta začne farbiť do hnedo-červena, pridáme oškvarky a strúhaný cesnak na drobno. Miešame a chvíľu škvaríme. Tu vidíme že kapusta ma farbu ako oškvarky.
-
5
Teraz nasypeme ku kapuste zemiaky, bez vody. Ktoré sa nám počas toho uvarili. Dobre premiešame na sporáku. Potom hrniec zoberieme zo sporáku a biedu necháme chvíľu postáť. Nech sa všetky chute spoja. Zatiaľ si dáme aperitív, aby nám žlčník pekne šlapal ako hodiny. Odporučil by som trebárs - Radošinský Klevner Barrique ročník 2016.
-
6
Ak sme degustáciu ukončili, ták môžme nakladať na tanier. Ticho mlátime ústami a občas zapíjame Klevnerom. Od slasti vám oči budu vyliezať z jamiek.
-
7
Túto kapustu som použil, je z Lidla. Preto som dal aj rascu. Keby som mal ešte svoju kapustu, tak nedávam rascu.
Listuje,listuj v starých receptoch a posúvaj,veru mnohé sú zabudnuté a dobre je pripomenúť.Prijemny májový ,aj keď , upršaný, deň Ti želám :-)
Ďakujem za koment. Veď sme sa aj natlačili a teraz na gauči biednime. V takýto chladný deň, takéto jedlo pasuje.
Škvarky väčšinou čerstvé zo zabíjačky. Je to lahôdka!!!