Zemiaky s kyslou kapustou
Zemiaky s kyslou kapustou

Bieda fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 14. mája 2019
Bieda (fotorecept)
Foto: kvakac

Mate radi biedu? Ja áno, aspoň tú kopaničiarsku. Už roky som to nemal, úplne som na to zabudol. Až pri jednom recepte som si na toto jedlo spomenul a jedná sa o recept Lepenice od @Mijaita je to veľmi podobné. Tak som som to po rokoch znovu urobil. Je to jednoduché jedlo, ktoré je veľmi chutné a recept je od starkej a tá ho volala - bieda. Pretože bol deň matiek v nedeľu, tak som si uctil spomienku na starkú s týmto receptom.

5 - 6
porcií
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g (typ C - varné)
840 g (plechovka )
250 g
300 g
4 strúčiky
4 PL
1/2 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky asi 1,5 - 2 cm. Dáme uvariť do osolenej vody. Počas toho si robíme ostatné. Oškvarky zomelieme na veľkých dierach fí 7 - 8 mm ak máme takú šajbu. Cibuľu krájame na hrubé polmesiace.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci zohrejeme masť a na to dáme cibuľu.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu robíme až nám začne prihárať na červeno. To je asi 15 minút. Pred koncom smaženia cibule nasypeme rascu a trochu soli. Potom pridáme do hrnca kapustu bez vody. Tak isto smažíme asi 15 minút. Všetka voda sa musí vypariť. Ostane tam len masť.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak nám kapusta začne farbiť do hnedo-červena, pridáme oškvarky a strúhaný cesnak na drobno. Miešame a chvíľu škvaríme. Tu vidíme že kapusta ma farbu ako oškvarky.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz nasypeme ku kapuste zemiaky, bez vody. Ktoré sa nám počas toho uvarili. Dobre premiešame na sporáku. Potom hrniec zoberieme zo sporáku a biedu necháme chvíľu postáť. Nech sa všetky chute spoja. Zatiaľ si dáme aperitív, aby nám žlčník pekne šlapal ako hodiny. Odporučil by som trebárs - Radošinský Klevner Barrique ročník 2016.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak sme degustáciu ukončili, ták môžme nakladať na tanier. Ticho mlátime ústami a občas zapíjame Klevnerom. Od slasti vám oči budu vyliezať z jamiek.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Túto kapustu som použil, je z Lidla. Preto som dal aj rascu. Keby som mal ešte svoju kapustu, tak nedávam rascu.

    Bieda (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Och! Či si chutné navaril ,veru na túto Biedu aj ja rada spomínam, občas biednime, a okrem zemiakov aj špecle,keď zvýšia dám, mňam..:-)
Listuje,listuj v starých receptoch a posúvaj,veru mnohé sú zabudnuté a dobre je pripomenúť.Prijemny májový ,aj keď , upršaný, deň Ti želám :-)
Achjo, tak do třetice, včetně receptu - super jídlo! Také bych odfukovala na gauči. U nás je stejná zima, jako by v Rusku někdo nezavřel vrata. Díky za receptík, krásná a chutná fota!
Mladý muž, veru by si ma uhostil
a parádne, veru je to dobrota preveľká. Ďakujem za pripomenutie.
Aj moja stará mama to varili, ale bolo to už veľmi dávno, i keď sa mi to zdá ako včera, čo tie roky tak ubehli. Ešte raz Ti ďakujem!
@Chytra (15.5.2019 13:25)

Vďaka za koment. Doma sme sa veru riadne s tým natlačili. Tie oškvarky s cibuľou a kapustou tvoria ohromnú chuť a zemiaky to dopĺňajú.
Vynikajúce jedlo, celý dom voňal škvarkami a kapustou. Ďakujem za pripomenutie. Dávno sme ho nerobili, ale keď prší mám rada kapustové jedlá. Nepamätám sa na toto jedlo z detstva, moja mamička varila knedlo, zelo, vepřo a naučila to celú ulicu. Škvarky sme použili na pagáčiky.

Pridaj komentár k receptu: