Bieda fotorecept
Foto: kvakac
Mate radi biedu? Ja áno, aspoň tú kopaničiarsku. Už roky som to nemal, úplne som na to zabudol. Až pri jednom recepte som si Zobraziť celý popisMate radi biedu? Ja áno, aspoň tú kopaničiarsku. Už roky som to nemal, úplne som na to zabudol. Až pri jednom recepte som si na toto jedlo spomenul a jedná sa o recept Lepenice od @Mijaita je to veľmi podobné. Tak som som to po rokoch znovu urobil. Je to jednoduché jedlo, ktoré je veľmi chutné a recept je od starkej a tá ho volala - bieda. Pretože bol deň matiek v nedeľu, tak som si uctil spomienku na starkú s týmto receptom.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky asi 1,5 - 2 cm. Dáme uvariť do osolenej vody. Počas toho si robíme ostatné. Oškvarky zomelieme na veľkých dierach fí 7 - 8 mm ak máme takú šajbu. Cibuľu krájame na hrubé polmesiace.
-
2
V hrnci zohrejeme masť a na to dáme cibuľu.
-
3
Cibuľu robíme až nám začne prihárať na červeno. To je asi 15 minút. Pred koncom smaženia cibule nasypeme rascu a trochu soli. Potom pridáme do hrnca kapustu bez vody. Tak isto smažíme asi 15 minút. Všetka voda sa musí vypariť. Ostane tam len masť.
-
4
Ak nám kapusta začne farbiť do hnedo-červena, pridáme oškvarky a strúhaný cesnak na drobno. Miešame a chvíľu škvaríme. Tu vidíme že kapusta ma farbu ako oškvarky.
-
5
Teraz nasypeme ku kapuste zemiaky, bez vody. Ktoré sa nám počas toho uvarili. Dobre premiešame na sporáku. Potom hrniec zoberieme zo sporáku a biedu necháme chvíľu postáť. Nech sa všetky chute spoja. Zatiaľ si dáme aperitív, aby nám žlčník pekne šlapal ako hodiny. Odporučil by som trebárs - Radošinský Klevner Barrique ročník 2016.
-
6
Ak sme degustáciu ukončili, ták môžme nakladať na tanier. Ticho mlátime ústami a občas zapíjame Klevnerom. Od slasti vám oči budu vyliezať z jamiek.
-
7
Túto kapustu som použil, je z Lidla. Preto som dal aj rascu. Keby som mal ešte svoju kapustu, tak nedávam rascu.
Listuje,listuj v starých receptoch a posúvaj,veru mnohé sú zabudnuté a dobre je pripomenúť.Prijemny májový ,aj keď , upršaný, deň Ti želám :-)
Ďakujem za koment. Veď sme sa aj natlačili a teraz na gauči biednime. V takýto chladný deň, takéto jedlo pasuje.
Škvarky väčšinou čerstvé zo zabíjačky. Je to lahôdka!!!
a parádne, veru je to dobrota preveľká. Ďakujem za pripomenutie.
Aj moja stará mama to varili, ale bolo to už veľmi dávno, i keď sa mi to zdá ako včera, čo tie roky tak ubehli. Ešte raz Ti ďakujem!
Vďaka za koment. Doma sme sa veru riadne s tým natlačili. Tie oškvarky s cibuľou a kapustou tvoria ohromnú chuť a zemiaky to dopĺňajú.
halušky
Ďakujem za koment. Veru je.
Vďaka za koment. To máš pravdu celý dom s tým rozváňa.
Ďakujem za koment. Môže to byť aj príloha k mäsu, ale samé je to dosť sýte.
Vďaka za koment. Pokiaľ mám svoje oškvarky tak ich nemeliem. No kupované sú niektoré, ako broky tvrdé. Vtedy je lepšie zomlieť.