Recepty, kde je zemiaky
Salašské bryndzové pirohy
Z múky, soli, vajec a vody
vypracujeme tuhšie cesto.
Cesto rozdelíme na rovnaké
bochníky.
Šošovicový prívarok
Šošovicu preberieme, dáme
do misky a necháme namočenú
asi 2 hodiny. Potom
ju dáme do hrnca aj
s vodou,...
Zemiaky s tvarohom
Zemiaky očistíme, pokrájame
na kocky a uvaríme
v slanej vode domäkka,
spolu s rascou.
Spišské zemiaky
Olúpané zemiaky nakrájame
na tenké plátky, rozložíme
na vymastený plech,
posolíme, posypeme rascou
a natrieme na ne plnku....
Plnené zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke,
ošúpeme a prelisujeme.
Pridáme múku, soľ, vajce
a vypracujeme cesto.
Gemerské guľky
Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme
Halušky s tvarohom
Zemiaky očistíme, nastrúhame
a zamiešame do
nich hladkú múku tak, aby
vzniklo polotuhé cesto,
z ktorého hádžeme do...
Kapustové halušky
Zemiaky očistíme, umyjeme
ich a najemno postrúhame na
strúhadle. Do postrúhaných
zemiakov pridáme soľ, múku
a vypracujeme cesto...
Furmanské halušky
Zemiaky očistíme, umyjeme
ich a najemno postrúhame
na strúhadle. Do postrúhaných
zemiakov pridáme
soľ, múku a vypracujeme
cesto tak,...
Baraní guláš
Nadrobno nakrájanú údenú
slaninu vypražíme, pridáme
bravčovú masť a nadrobno
nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme
doružova.
Kurča po gazdovsky
Umyté kurča zvonku
i zvnútra osolíme. Olúpané
zemiaky postrúhame
do misky, kde ich zmiešame
s pretlačeným cesnakom,
majoránom, ...
Zemiaková placka plnená mäsom
Údené mäso uvaríme
domäkka a pokrájame na
4 rovnaké časti.
Fazuľová polievka s krúpami a pľúckami
Fazuľu varíme v tej vode,
v ktorej bola namočená
a pred dovarením k nej pridáme
umyté krúpy.
Hubová polievka
Huby a cibuľu nakrájame
a spoločne s rascou osmažíme
v hrnci na masle.
Zapečené špagety cacciatore
Špagety uvaríme al dente. Na rozpálenej panvici orestujeme na oleji cibuľu, cesnak a pancettu...
Špagety so zemiakmi
2/3 píniových orieškov nasucho opražíme. Lístky bazalky rozmixujeme s cesnakom, citrónom a rozdrobenými
syrmi. Do...
Lekvárové perky
Spi dieťatko, spiže, mamka varí slíže. Syrové, makové, perky lekvárové. Takto...
Mäsové guľky s tagliatelle a paradajkovou omáčkou
Bravčovú panenku opracujeme a nakrájame na malé kúsky. Zomelieme na hrubšom nástavci spolu s cibuľou, ...
Pošírovaný zubáč na gratinovaných zemiakoch
Varí: Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave
Zubáč na smotanových zemiakoch s pestom
Varí: Branislav Križan,
šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave
Gazdovský hubový guláš
Očistené šampiňóny (huby) pokrájame na väčšie kúsky. Na masti opražíme dozlatista cibuľku a pridáme k nej...
Bramboračka
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií
Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela
Albrecht v Bratislave (recept pre...
Šalát z húb naložených v soli
Vychladnuté, ošúpané zemiaky pokrájame na pásiky, huby na plátky, vajcia na kocky, rajčiny...
Kuriatková polievka
Zemiaky dáme variť, kuriatka pridáme trochu neskôr, dochutíme soľou a vegetou.
Hlivová polievka so zemiakmi
Klobúčiky hlív nakrájame na kocky, na olej dáme vopred dusiť cibuľu. Pridáme mletú červenú papriku,...
Hubová polievka s domácou klobásou
Huby namočíme a po zmäknutí ich varíme vo väčšom hrnci spolu s koreninami a cesnakom.
Hubovo–zemiaková polievka
Koreňovú zeleninu očistíme, pokrájame na kolieska a opražíme spolu s očistenými a pokrájanými hubami na masti,...
Hubová kyslá polievka
Do stredne veľkého hrnca dáme maslo a necháme ho roztopiť. Keď je maslo roztopené pridáme pokrájané...
Ostrá polievka s uchovcom
Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané uchovce, osolíme a dusíme aspoň pol hodiny za...
Placky s údeným lososom
Očistené zemiaky postrúhame, dáme ich do misky, trochu osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, ...
Rybie krokety
Najskôr na mlynčeku zomelieme rybie a bravčové mäso. Následne ho zomelieme ešte raz, ale už...
Stratená ryba
Do rajnice dáme mlieko, pridáme korenie, bobkové listy a na štvrtiny pokrájanú cibuľu. Keď...

Salašské bryndzové pirohy
Z múky, soli, vajec a vody vypracujeme tuhšie cesto. Cesto rozdelíme na rovnaké bochníky.

Šošovicový prívarok
Šošovicu preberieme, dáme do misky a necháme namočenú asi 2 hodiny. Potom ju dáme do hrnca aj s vodou,...

Zemiaky s tvarohom
Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a uvaríme v slanej vode domäkka, spolu s rascou.

Spišské zemiaky
Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky, rozložíme na vymastený plech, posolíme, posypeme rascou a natrieme na ne plnku....

Plnené zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a prelisujeme. Pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto.

Gemerské guľky
Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme

Halušky s tvarohom
Zemiaky očistíme, nastrúhame a zamiešame do nich hladkú múku tak, aby vzniklo polotuhé cesto, z ktorého hádžeme do...

Kapustové halušky
Zemiaky očistíme, umyjeme ich a najemno postrúhame na strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto...

Furmanské halušky
Zemiaky očistíme, umyjeme ich a najemno postrúhame na strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto tak,...

Baraní guláš
Nadrobno nakrájanú údenú slaninu vypražíme, pridáme bravčovú masť a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme doružova.

Kurča po gazdovsky
Umyté kurča zvonku i zvnútra osolíme. Olúpané zemiaky postrúhame do misky, kde ich zmiešame s pretlačeným cesnakom, majoránom, ...

Zemiaková placka plnená mäsom
Údené mäso uvaríme domäkka a pokrájame na 4 rovnaké časti.

Fazuľová polievka s krúpami a pľúckami
Fazuľu varíme v tej vode, v ktorej bola namočená a pred dovarením k nej pridáme umyté krúpy.

Hubová polievka
Huby a cibuľu nakrájame a spoločne s rascou osmažíme v hrnci na masle.

Zapečené špagety cacciatore
Špagety uvaríme al dente. Na rozpálenej panvici orestujeme na oleji cibuľu, cesnak a pancettu...

Špagety so zemiakmi
2/3 píniových orieškov nasucho opražíme. Lístky bazalky rozmixujeme s cesnakom, citrónom a rozdrobenými syrmi. Do...

Lekvárové perky
Spi dieťatko, spiže, mamka varí slíže. Syrové, makové, perky lekvárové. Takto...

Mäsové guľky s tagliatelle a paradajkovou omáčkou
Bravčovú panenku opracujeme a nakrájame na malé kúsky. Zomelieme na hrubšom nástavci spolu s cibuľou, ...

Pošírovaný zubáč na gratinovaných zemiakoch
Varí: Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave

Zubáč na smotanových zemiakoch s pestom
Varí: Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave

Gazdovský hubový guláš
Očistené šampiňóny (huby) pokrájame na väčšie kúsky. Na masti opražíme dozlatista cibuľku a pridáme k nej...

Bramboračka
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre...

Šalát z húb naložených v soli
Vychladnuté, ošúpané zemiaky pokrájame na pásiky, huby na plátky, vajcia na kocky, rajčiny...

Kuriatková polievka
Zemiaky dáme variť, kuriatka pridáme trochu neskôr, dochutíme soľou a vegetou.

Hlivová polievka so zemiakmi
Klobúčiky hlív nakrájame na kocky, na olej dáme vopred dusiť cibuľu. Pridáme mletú červenú papriku,...

Hubová polievka s domácou klobásou
Huby namočíme a po zmäknutí ich varíme vo väčšom hrnci spolu s koreninami a cesnakom.

Hubovo–zemiaková polievka
Koreňovú zeleninu očistíme, pokrájame na kolieska a opražíme spolu s očistenými a pokrájanými hubami na masti,...

Hubová kyslá polievka
Do stredne veľkého hrnca dáme maslo a necháme ho roztopiť. Keď je maslo roztopené pridáme pokrájané...

Ostrá polievka s uchovcom
Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané uchovce, osolíme a dusíme aspoň pol hodiny za...

Placky s údeným lososom
Očistené zemiaky postrúhame, dáme ich do misky, trochu osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, ...

Rybie krokety
Najskôr na mlynčeku zomelieme rybie a bravčové mäso. Následne ho zomelieme ešte raz, ale už...

Stratená ryba
Do rajnice dáme mlieko, pridáme korenie, bobkové listy a na štvrtiny pokrájanú cibuľu. Keď...