Recepty, kde je zemiaky
Špargľa s horúcim maslom, opečenou strúhankou a petržlenovými zemiakmi
Špargľu škrabkou na zemiaky ošúpeme a uvaríme v jemne osladenej vode.
Kalerábový nákyp s kuracím mäsom
Rúru predhrejeme na 200 °C. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na plátky.
Kurča s jarnou zeleninou
Slaninu pokrájame a v kastróle ju vyškvaríme. Pridáme maslo, osolené kurča a opečieme na tuku....
Špargľa s holandskou omáčkou a petržlenovými zemiakmi
Špargľu ošúpeme škrabkou na zemiaky a uvaríme v jemne osladenej vode. Medzitým si postavíme variť zemiaky....
Parmezánové kuracie prsia
Kuracie prsia jemne naklepneme, osolíme, okoreníme a obalíme v nastrúhanom parmezáne. Takto pripravené opekáme...
Teľacia sviečková plnená špargľou
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a Francúzsku,...
Hubové zemiakové placky
Ošúpané a nastrúhané surové zemiaky osolíme. Huby jemne rozsekáme, osolíme a udusíme vo vlastnej šťave....
Polievka z hlív
Pokrájané hlivy varíme v osolenej vode s rascou 30 minút, potom pridáme bujón, pokrájané zemiaky...
Bavorské karfiolové placky
Karfiol možno variť, dusiť, zapekať či opekať s vajcami ako mozoček, smažiť, podávať...
Krevety na grile s grilovaným baklažánom
Baklažán nakrájame
na pásiky, osolíme
a necháme cca 5 minút
stáť.
Zelenina na balkánsky spôsob
Zemiaky nakrájané na kolieska vopred uvaríme do polomäkka. Všetku zeleninu nakrájame na kolieska. Cukinu prekrojíme...
Jahňacie kotlety marinované v koňaku so sezamom
Jahňacie kotlety nasolíme,
okoreníme, pokvapkáme
limetovou šťavou,
medom, polejeme
koňakom, pridáme
sezam, jemne premiešame
a dáme odležať...
Zapekaný špenát so zemiakmi
Prepláchnuté špenátové listy sparíme asi 4 minúty v hrnci alebo sitku. Nasypeme do misky, trocha...
Španielska bravčovo– hovädzia pochúťka
Hovädzie a bravčové mäso
pokrájame na plátky, vyklepeme
ich, osolíme a okoreníme.
Tortilla – španielska omeleta so zemiakmi
V stredne veľkej panvici rozohrejeme
olej, pridáme na
kocky alebo na plátky pokrájané
zemiaky a cibuľu nakrájanú
nadrobno. Pražíme
na...
Chorvátsky zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme v šupke,
necháme ich vychladnúť,
potom ich ošúpeme a nakrájame
na malé kocky
Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame
na rezance a rovnomerne
napicháme do mäsa.
Aromatická ropušnica
Rybu očistíme, umyjeme,
pokvapkáme citrónovou šťavou,
posypeme PL vegety
a necháme odstáť asi pol
hodiny.
Zeleninové morčacie prsia so zeleninou
Osušené morčacie prsia osolíme bylinkovou soľou. V miske zmiešame cesnakový olej s palmovým olejom,
so sušeným...
Šúľance s makom, orechmi, zmrzlinou, šľahačkou a čokoládou
Uvarené, ošúpané a vychladnuté zemiaky zomelieme,
zmiešame s rozšľahaným
vajcom, pridáme
múku, krupicu, cukor,
soľ,...
Salašské bryndzové pirohy
Z múky, soli, vajec a vody
vypracujeme tuhšie cesto.
Cesto rozdelíme na rovnaké
bochníky.
Šošovicový prívarok
Šošovicu preberieme, dáme
do misky a necháme namočenú
asi 2 hodiny. Potom
ju dáme do hrnca aj
s vodou,...
Zemiaky s tvarohom
Zemiaky očistíme, pokrájame
na kocky a uvaríme
v slanej vode domäkka,
spolu s rascou.
Spišské zemiaky
Olúpané zemiaky nakrájame
na tenké plátky, rozložíme
na vymastený plech,
posolíme, posypeme rascou
a natrieme na ne plnku....
Plnené zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke,
ošúpeme a prelisujeme.
Pridáme múku, soľ, vajce
a vypracujeme cesto.
Gemerské guľky
Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme
Halušky s tvarohom
Zemiaky očistíme, nastrúhame
a zamiešame do
nich hladkú múku tak, aby
vzniklo polotuhé cesto,
z ktorého hádžeme do...
Kapustové halušky
Zemiaky očistíme, umyjeme
ich a najemno postrúhame na
strúhadle. Do postrúhaných
zemiakov pridáme soľ, múku
a vypracujeme cesto...
Furmanské halušky
Zemiaky očistíme, umyjeme
ich a najemno postrúhame
na strúhadle. Do postrúhaných
zemiakov pridáme
soľ, múku a vypracujeme
cesto tak,...
Baraní guláš
Nadrobno nakrájanú údenú
slaninu vypražíme, pridáme
bravčovú masť a nadrobno
nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme
doružova.
Kurča po gazdovsky
Umyté kurča zvonku
i zvnútra osolíme. Olúpané
zemiaky postrúhame
do misky, kde ich zmiešame
s pretlačeným cesnakom,
majoránom, ...
Zemiaková placka plnená mäsom
Údené mäso uvaríme
domäkka a pokrájame na
4 rovnaké časti.

Špargľa s horúcim maslom, opečenou strúhankou a petržlenovými zemiakmi
Špargľu škrabkou na zemiaky ošúpeme a uvaríme v jemne osladenej vode.

Kalerábový nákyp s kuracím mäsom
Rúru predhrejeme na 200 °C. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na plátky.

Kurča s jarnou zeleninou
Slaninu pokrájame a v kastróle ju vyškvaríme. Pridáme maslo, osolené kurča a opečieme na tuku....

Špargľa s holandskou omáčkou a petržlenovými zemiakmi
Špargľu ošúpeme škrabkou na zemiaky a uvaríme v jemne osladenej vode. Medzitým si postavíme variť zemiaky....

Parmezánové kuracie prsia
Kuracie prsia jemne naklepneme, osolíme, okoreníme a obalíme v nastrúhanom parmezáne. Takto pripravené opekáme...

Teľacia sviečková plnená špargľou
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a Francúzsku,...

Hubové zemiakové placky
Ošúpané a nastrúhané surové zemiaky osolíme. Huby jemne rozsekáme, osolíme a udusíme vo vlastnej šťave....

Polievka z hlív
Pokrájané hlivy varíme v osolenej vode s rascou 30 minút, potom pridáme bujón, pokrájané zemiaky...

Bavorské karfiolové placky
Karfiol možno variť, dusiť, zapekať či opekať s vajcami ako mozoček, smažiť, podávať...

Krevety na grile s grilovaným baklažánom
Baklažán nakrájame na pásiky, osolíme a necháme cca 5 minút stáť.

Zelenina na balkánsky spôsob
Zemiaky nakrájané na kolieska vopred uvaríme do polomäkka. Všetku zeleninu nakrájame na kolieska. Cukinu prekrojíme...

Jahňacie kotlety marinované v koňaku so sezamom
Jahňacie kotlety nasolíme, okoreníme, pokvapkáme limetovou šťavou, medom, polejeme koňakom, pridáme sezam, jemne premiešame a dáme odležať...

Zapekaný špenát so zemiakmi
Prepláchnuté špenátové listy sparíme asi 4 minúty v hrnci alebo sitku. Nasypeme do misky, trocha...

Španielska bravčovo– hovädzia pochúťka
Hovädzie a bravčové mäso pokrájame na plátky, vyklepeme ich, osolíme a okoreníme.

Tortilla – španielska omeleta so zemiakmi
V stredne veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme na kocky alebo na plátky pokrájané zemiaky a cibuľu nakrájanú nadrobno. Pražíme na...

Chorvátsky zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, potom ich ošúpeme a nakrájame na malé kocky

Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame na rezance a rovnomerne napicháme do mäsa.

Aromatická ropušnica
Rybu očistíme, umyjeme, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme PL vegety a necháme odstáť asi pol hodiny.

Zeleninové morčacie prsia so zeleninou
Osušené morčacie prsia osolíme bylinkovou soľou. V miske zmiešame cesnakový olej s palmovým olejom, so sušeným...

Šúľance s makom, orechmi, zmrzlinou, šľahačkou a čokoládou
Uvarené, ošúpané a vychladnuté zemiaky zomelieme, zmiešame s rozšľahaným vajcom, pridáme múku, krupicu, cukor, soľ,...

Salašské bryndzové pirohy
Z múky, soli, vajec a vody vypracujeme tuhšie cesto. Cesto rozdelíme na rovnaké bochníky.

Šošovicový prívarok
Šošovicu preberieme, dáme do misky a necháme namočenú asi 2 hodiny. Potom ju dáme do hrnca aj s vodou,...

Zemiaky s tvarohom
Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a uvaríme v slanej vode domäkka, spolu s rascou.

Spišské zemiaky
Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky, rozložíme na vymastený plech, posolíme, posypeme rascou a natrieme na ne plnku....

Plnené zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a prelisujeme. Pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto.

Gemerské guľky
Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme

Halušky s tvarohom
Zemiaky očistíme, nastrúhame a zamiešame do nich hladkú múku tak, aby vzniklo polotuhé cesto, z ktorého hádžeme do...

Kapustové halušky
Zemiaky očistíme, umyjeme ich a najemno postrúhame na strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto...

Furmanské halušky
Zemiaky očistíme, umyjeme ich a najemno postrúhame na strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto tak,...

Baraní guláš
Nadrobno nakrájanú údenú slaninu vypražíme, pridáme bravčovú masť a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme doružova.

Kurča po gazdovsky
Umyté kurča zvonku i zvnútra osolíme. Olúpané zemiaky postrúhame do misky, kde ich zmiešame s pretlačeným cesnakom, majoránom, ...

Zemiaková placka plnená mäsom
Údené mäso uvaríme domäkka a pokrájame na 4 rovnaké časti.