Zemiakové gule s údeným mäsom

redakcia - fotkaredakcia, 1. októbra 2009
Zemiakové gule s údeným mäsom
Foto: Pravda - Ivan Majerský
10
porcií
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,9 kg
650 g
80 g
500 g
175 g
200 g
175 g
35 g




Postup

  1. 1

    V šupke uvarené a ošúpané zemiaky zomelieme, pridáme soľ, vajcia, múku, krupicu a vypracujeme tvrdšie cesto. Rozdelíme ho na rovnaké kúsky, tie naplníme na kocky pokrájaným údeným mäsom a vkladáme do vriacej osolenej vody. Varíme 15 minút.

  2. 2

    Uvarené knedle vyberieme, na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorou knedle polejeme.

  3. 3

    Podávame s dusenou kyslou kapustou.

Diskusia k receptu

Vymazať
nielaik
2,9 kg zemiakov a ani o gram menej či viac?
80 g vajcia - a čo ak mám tri po 30 g?
...
Vymazať
cajiky
nielaik, skús tie vajcia postaviť, a odfikni špičku - čo si nečítala Gullivera ?
Vymazať
tothka
neviem síce prečo vajcia v gramoch, ale inač dobré a chutné jedlo, robievam keď zvýši údené mäso, ale ja ho zomeliem a tak plním gule.
Vymazať
varkuch
Nuž musím sa zastať " nielaik ", lebo tiež nie som laik, : 1. skoro 3 kg zemiakov? 2.múka,treba napísať aká,nie všetci sme vyučený kuchári.
3.vajcia -skôr by mal byť počet kusov.4.zemiaky sa dajú aj na jemno nastrúhať.5.množstvá ? sú rôzne druhy zemiakov a tie prijmú rôzne množstvo múky a krupice.Recept nie je jednoduchý,je len jednoducho napísaný,ten kto má skúsenosť so zemiakovým cestom,dobre vie čo týmto všetkým chcem povedať.Nepoučujem,ale snáď sa rada niekomu zíde, súhlasím s "tothkou",pomleté mäso sa lepšie formuje,ako nakrájané na kocky.
Vymazať
sandratamer
3 kg zemiakov preto, lebo je to porcia pre desiatich ľudí, treba čítať. Čo sa týka múky, ja osobne používam na tento recept polohrubú, niekto má možno inú skúsenosť. Vajcia, tiež súhlasím, že mohol byť napísaný počet kusov, ten kto má váhu sa snáď vynájde. Bod 4 tiež súhlas, bod 5 - tiež súhlasím, na druhú stranu, takéto cesto sa treba naučiť robiť, možno niekomu sa podarí na prvý krát, mne to trvalo dlhšie. Je to aj o skúsenostiach, ako chceš napríklad vysvetliť laikovi, aké presne má byť cesto? Ak bude tento recept niekto skúšať robiť, môže v prípade otázok napísať sem do komentárov, varecháči a redakcia mu iste radi poradia.
Vymazať
dobryhrncekvar
Poviem vám, že zemiakové cesto robím mnoho rokov, ale vždy je to to tom, čo konkrétne pripravujem, na zemiakové knedle so slivkami menej trvrdšie, na pirohy s bryndzou pridám trochu bryndze aj do cesta, nielen do plnky, a tu jasne píše "tvrdšie" cesto, lebo to údené treba dlhšie variť, či už kocky alebo mleté. No ani keď ma zabijete, neviem povedať koľko presne je to zemiakov a koľko múky, lebo sa riadim hmatom pri miesení....niekedy aj keď by ste všetko presne odvážili, výsledok nemusí byť super, skrátka človek sa musí naučiť tie správne miery sám a recept je o kombináciíi chutí a spôsobe prípravy
Vymazať
kata50
Z mojich skúseností mi vychádza, že je dobré dať z celkovej hmotnosti uvarených zemiakov, 1/3 hrubej múky a na 1 kg zemiakov 1 celé vajce. Takéto cesto je vhodné na plnenie ovocím, slanými plnkami aj sólo ňoky.:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia