Víno

Recepty, kde je víno

prazdny

Omeleta s tofu

Bezmäsité jedlá

Tofu roztlačíme vidličkou, vmiešame doň rozšľahané vajcia, nakrájanú cibuľku, osolíme a okoreníme.

prazdny

Sladké pokušenie ananásu

Dezerty

Ananás nakrájame na tenké plátky a flambujeme.

prazdny

Čerešňová polievka s vínom

Bezmäsité jedlá

Čerstvé alebo zavárané čerešne odkôstkujeme. Jablko zbavíme jadrovníka a olúpeme.

prazdny

Krémová cuketová polievka

Bezmäsité jedlá

Maslo rozpálime v hrnci, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme ju.

prazdny

Benátska kelová polievka

Hovädzie mäso

Olej rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na malé kocky. Pridáme cesnak rozotrený...

prazdny

Chrenová polievka

Polievky

Cibuľku speníme na oleji, zasypeme múkou a zápražku zalejeme vodou.

prazdny

Krevety s cestovinami

Cestoviny

Cestoviny uvaríme podľa návodu, precedíme ich, osolíme a uschováme v teple.

prazdny

Kapor vo vínnom cestíčku ako minútka

Hlavné jedlá

Jednotlivé porcie kapra, zbaveného kože a vykosteného osolíme.

prazdny

Kurča na šampiňónoch

Kuracie mäso

Prsia nakrájame na rezance a obalíme v solamyle.

prazdny

Medailóniky so sušeným ovocím

Kuracie mäso

Horúcou vodou premyté sušené ovocie necháme odkvapkať, dáme do misky, zalejeme vínom a necháme chvíľu napučať.

prazdny

Kuracie mäso s arašidmi a zeleninou

Kuracie mäso

Arašidy nasucho opečieme (pražené a solené neopekáme), polovicu z nich rozdrvíme valčekom. Bujón s 250 ml vody krátko povaríme spolu...

prazdny

Sladkokyslá rybacia polievka

Polievky

Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Olivový olej rozpálime v hrnci a opražíme v ňom...

prazdny

Pikantný cesnak

Prílohy

Biele víno, ocot, vodu, kryštálový cukor a soľ prevaríme. Na dno pohára od...

prazdny

Mäsová polievka s hubami

Kuracie mäso

Huby namočíme do vody na 20 minút, potom ich vytlačíme, odstránime nožičky a nakrájame na pásiky spolu s mäsom,...

prazdny

Námornícke mušle

Hlavné jedlá

Mušle dobre očistíme v niekoľkých dávkach vody. Otvorené vyhodíme.

prazdny

Kalamáre

Hlavné jedlá

Kalamáre nakrájame na prúžky, cibuľu a petržlenovú vňať nadrobno a cesnak na plátky.

prazdny

Burgundské plnené jablká

Dezerty

Jablká očistíme, priečne rozpolíme a jadrovníky vyberieme. Potom ich položíme do misky reznou plochou nadol....

prazdny

Slimáky s cesnakovým maslom

Hlavné jedlá

V rajnici varíme 2 minúty víno, vývar, estragón a 125 ml vody. Potom pridáme...

prazdny

Francúzska čokoládová torta

Torty

Žĺtky vyšľaháme s trochou cukrom a vanilkovým cukrom. Z bielkov spravíme tuhý sneh a vmiešame do...

prazdny

Cibuľky s hrozienkami

Bezmäsité jedlá

Olúpané cibuľky opečieme na masle a oleji dozlata, tuk zlejeme, na panvičku pridáme sparené hrozienka,...

prazdny

Špargľa s vajcami na francúzsky spôsob

Bezmäsité jedlá

Žĺtky a bielky natvrdo uvarených vajec osobitne nadrobno nakrájame.

prazdny

Rebarborový kompót s bielym vínom

Dezerty

Rebarboru olúpeme, umyjeme a nakrájame na kúsky asi 3 cm veľké. Zalejeme bielym vínom a...

prazdny

Zapekaná zelenina

Bezmäsité jedlá

Rúru zohrejeme na 180 °C. Pekáč s rozmermi 15 x 25 cm vymastíme roztopeným olejom alebo...

prazdny

Tuniakový šalát

Šaláty

Na dobre rozohriatom oleji osmažíme nakrájanú cibuľku, pridáme petržlenovú vňať, paradajky, portské víno a...

prazdny

Jarabice po burgundsky

Hlavné jedlá

Jarabice najskôr očistíme a vypitveme. Rozpolíme ich a na masle opečieme.

prazdny

Divá kačica na víne

Hlavné jedlá

Slaninu pokrájame, dáme ju do kastróla a vyškvaríme. Pridáme polovicu masla. Rozporciovanú kačicu osolíme,...

prazdny

Srnčie predné mäso

Hlavné jedlá

Mäso pokrájame na stredne veľké kúsky a osolíme. Cibuľky dáme variť do vody na 10 minút....

prazdny

Plnený králik

Hlavné jedlá

Šampiňóny s petržlenovou vňaťou podusíme na masle.

prazdny

Králik po provensálsky

Hlavné jedlá

Králika rozporciujeme, osolíme a prešpikujeme slaninou. Na masle ho z oboch strán opečieme.

prazdny

Kozie alebo jahňacie mäso na karí (Colombo De Cabri)

Hlavné jedlá

Tvrdé mango rozkrojíme na kúsky, kozie alebo jahňacie mäso, cibuľu, cesnak, zemiaky, ...

prazdny

Kohút na víne

Kuracie mäso

Kohúta vložíme do hlbšieho a širšieho hrnca, pridáme očistenú, na väčšie kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu,...

prazdny

Kurča na provensálsky spôsob

Kuracie mäso

Kurča očistíme, rozštvrtíme a na oleji narýchlo opečieme. Potom ho podlejeme bielym vínom a pridáme...

prazdny

Bourguignon

Hovädzie mäso

Mäso (hovädzie, alebo jahňacie) nakrájame na väčšie kocky, mrkvu a cibuľu na kolieska. Všetko...

prazdny

Polievka z úhora

Polievky

Očisteného, vypitvaného a umytého úhora nakrájame na malé kúsky.

prazdny

Francúzska polievka s cibuľou

Polievky

Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska alebo mesiačiky. Prudko ju opečieme na masti. Potom ju zalejeme...

prazdny

Losos v lístkovom ceste

Hlavné jedlá

Mrkvu a pór nakrájame na veľmi tenké a dlhé rezance, krátko povaríme v osolenej vode a...