Rasca drvená

Všestranné korenie – používa sa pri príprave
mäsitých jedál, do polievok, šalátov, varených
zemiakov či do zeleniny. Svoju nezastupiteľnú
úlohu má v pečive, ktorému dodáva svojou prítomnosťou
výraznú a nenahraditeľnú chuť.
V kuchyni sa používa celá, drvená i mletá.
Zlepšuje trávenie, účinkuje proti plynatosti,
zmierňuje kŕče, pôsobí dezinfekčne, vyháňa
črevné parazity, podporuje chuť do jedla, je
močopudná a dokáže zastaviť hnačku. Rascový
čaj je vynikajúci pre dojčiace mamičky, pretože
podporuje a zlepšuje tvorbu a kvalitu materského
mlieka.

Recepty, kde je rasca drvená

prazdny

Pohánkový kubo s hubami

Bezmäsité jedlá

Klasický hubový kubo sa pripravuje s krúpami a je vynikajúci, ale my sme vyskúšali vymeniť krúpy...

prazdny

Hrnčekový chlieb

Chlieb

Chutný chlieb bez väčšej námahy, merané hrnčekom s objemom 250 ml.

prazdny

Divinový guláš z Karpát

Hlavné jedlá

Vynikajúci kotlíkový divinový guláš.

prazdny

Pšenično-ražný chlieb so sušenými hubami

Chlieb

Recept na tento chlebík som dostala od svojej kamarátky Airan, rodilej Bulharky, už pred rokmi....

prazdny

Domáci chlieb

Chlieb

Pripravíme si múku, ktorú preosejeme. V miske s múkou urobíme dolinku a podrvíme do nej...

prazdny

Hovädzie z pivnej marinády

Hovädzie mäso

Doma v našich kuchyniach sa často používal tmavý 16 ° Zlatý bažant z Hurbanovského pivovaru....

prazdny

Fašírky pečené v rúre so šťavou

Hovädzie mäso

Veľmi chutný ľahší obed v porovnaní s vyprážanými fašírkami.

prazdny

Pečené brokolicové fašírky so syrom

Bezmäsité jedlá

Stará dobrá chutná klasika, ktorá je vhodná na obed a nielen v pôstnom období.

prazdny

Knedlo, vepřo, zelo

Bravčové mäso

Knedlo, vepřo, zelo... České národné jedlo.

prazdny

Lístkový závin s kyslou kapustou a klobáskou

Hlavné jedlá

Kyslá kapusta, dobrá klobáska, jednoducho dobrota pre všetkých, ktorí majú radi klasické chute...

prazdny

Pečené špikované morčacie stehná

Hlavné jedlá

Morčacie stehná poprepichujeme tenkým nožom a do otvorov striedavo vtláčame kúsky cesnaku a na hranolčeky pokrájanú...

prazdny

Škvarkové rožteky

Slané chuťovky

Ak milujete škvarky, určite musíte vyskúšať recept na toto jednoduché a rýchle pečivo. Cesto netreba...

prazdny

Sarma

Hlavné jedlá

Ahojte, toto je môj prvý recept, ktorý sem pridávam. Rozhodla som sa pre toto jedlo, keďže je u nás obľúbené a robím ho často....

prazdny

Lístkové rolky plnené mäsom a zeleninou

Hovädzie mäso

Veľmi jednoduché na prípravu a skvelé na ten posledný deň pred nákupom na spotrebovanie akejkoľvek zeleniny....

prazdny

Dusená červená kapusta s jablkami

Bezmäsité jedlá

Vynikajúca príloha k nedeľnému pečenému mäsku.

prazdny

Domáci chlieb

Chlieb

Aj vy si môžete upiecť túto dobrotu, ktorú zvládnu aj začiatočníci bez námahy.

prazdny

Farebné bedle

Bezmäsité jedlá

Mnoho ľudí bedle nezbiera a ak, tak ich iba vyprážajú. Ale z bedlí sa dá...

prazdny

Dusené šampiňóny portobello a biele shimeji s nivou

Bezmäsité jedlá

Huby bársakého druhu i počtu, ale hlavne čerstvé a z okolia mojich rodných Košíc vlastnoručne nazbierané, boli a už asi aj navždy ostanú moja vášeň a záľuba!...

prazdny

Pečený bôčik

Bravčové mäso

Kožu bôčika narežeme na mriežku.

prazdny

Jablkovo-kapustový šalát

Šaláty

Kapustu narežem na kratšie veľmi tenké rezance. Osolím a nechám dlhšie stáť, aby trošku zmäkla....

prazdny

Moravský vrabec s chlpatými knedličkami a kyslou kapustou

Bravčové mäso

Jednoduchá príprava, ale zato mimoriadne skvelá chuť, to je recept na ohromné jedlo od našich...

prazdny

Úhor na masle

Hlavné jedlá

Príprava úhora podľa JPP - jedna pani povedala. Niekoľko rád, z ktorých som si vybral...

prazdny

Krehký hubový quiche

Bezmäsité jedlá

Slaný hubový koláč z celozrnnej špaldovej múky s tvarohovo-smotanovou náplňou. Huby môžeme zvoliť podľa vlastného výberu,...

prazdny

Slaná štrúdľa s hlávkovou kapustou a so slaninou

Slané chuťovky

Štrúdle a záviny poznáme a pripravujeme väčšinou nasladko. Ale aj slané majú svoje čaro. Môžeme...

prazdny

Bravčová sekaná s cuketou

Bravčové mäso

Sekaná z cukety a mletého bravčového pliecka je tá správna voľba k obedu.

prazdny

Zemiaková polievka s úžasnou chuťou

Bravčové mäso

Doma je sezóna húb v plnom „cvale, až trysku“, ja v tunajších podmienkach môžem o nej iba snívať....

prazdny

Kuracie rezance s paletou chutí, farieb a vôní

Kuracie mäso

Záleží na nás, čo sa nám podarí objaviť v zákutiach našich kuchýň, komôr, či „špajzov“!...

prazdny

Čínske rezne mojej mamky

Bravčové mäso

Tieto čínske rezne sú pomenované podľa rozmanitosti výrazných chutí....

prazdny

Pikantná polievka s oranžovou šošovicou

Bezmäsité jedlá

Variant jemnej strukoviny s jednoduchou, no zato s bohatou paletou chutí so sladkosťou šošovice, vôňou rasce, kyslosťou citróna, čarom paradajok, pikantnosťou ďumbiera a chilli papričky....

prazdny

Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu

Hovädzie mäso

Rýchlo pripravený, chutný a jedlý s dobrým domácim chlebíkom...

prazdny

Konfitovaný bôčik

Bravčové mäso

Podstatou konfitovania je pomalá tepelná úprava mäsa v tukovom kúpeli pri nízkej teplote....

prazdny

Puchríková polievka

Večera

Milujem ich od detstva......

prazdny

Bravčový guláš na červenom víne

Bravčové mäso

Rozmýšľate, čo variť počas chladných, zimných dní? Najlepšie vás zahreje a povzbudí domáci bravčový guláš na koreňovej zelenine a kvalitnom červenom víne...