Všestranné korenie – používa sa pri príprave mäsitých jedál, do polievok, šalátov, varených zemiakov či do zeleniny. Svoju nezastupiteľnú úlohu má v pečive, ktorému dodáva svojou prítomnosťou výraznú a nenahraditeľnú chuť. V kuchyni sa používa celá, drvená i mletá. Zlepšuje trávenie, účinkuje proti plynatosti, zmierňuje kŕče, pôsobí dezinfekčne, vyháňa črevné parazity, podporuje chuť do jedla, je močopudná a dokáže zastaviť hnačku. Rascový čaj je vynikajúci pre dojčiace mamičky, pretože podporuje a zlepšuje tvorbu a kvalitu materského mlieka.
Recepty, kde je rasca
Špekáčiky na čiernom pive
Tento recept sme si vypožičali od bratov Čechov, je to populárna krčmárska/sedliacka mňamka. Hlavne kvôli...
Strapaté zemiakovo-brokolicové placky
Zemiakové placky nemusia byť iba starou známou klasikou. Dajú sa obmieňať pridaním inej zeleniny...
Slaná roláda s cviklou a kyslou kapustou
Táto roláda sa u nás teší veľkej obľube. Prídu si na svoje nielen milovníci zeleniny, ale aj "mäsožravci"....
Domáci pšenično-ražný chlieb
Budeme potrebovať hladkú múku s označením T650 a ražnú chlebovú múku. Ja používam najčastejšie tieto.
Polievka s quinoou
Hľadáte recept, ktorý je nielen chutný, ale aj výživný? Už nehľadajte, predstavujeme vám jednoduchý...
Domáci chlieb
Pripravíme si múku, ktorú preosejeme. V miske s múkou urobíme dolinku a podrvíme do nej...
Rascový koláčik
Jednoduchý a veľmi chutný rascový
koláčik si pripravíte z pár surovín, ktoré
má asi každý z...
Hokkaido polievka
Umyjeme tekvicu, rozkrojíme ju na polovicu a vyberieme dužinu a semienka.
Praclíky
Občas potrebujeme slané pohostenie pre hostí alebo si len sami chceme niečo slané zachrumkať. Áno, ...
Chlebík s medom
Aj keď je na prvý pohľad zvláštne pridávať do chleba med, je to surovina, ktorá dodá chlebu inú dimenziu....
Zeleninový tajine s cícerom
Vyskúšajte náš recept na zeleninový tajine s cícerom inšpirovaný Marokom a vychutnajte si jedlo plné chuti....
Ryža na marocký spôsob
Vitajte v svete exotických chutí a vôní s naším receptom na ryžu pripravenú na marocký spôsob. Táto jednoduchá, ale
ohromujúco chutná ryža je skutočnou lahôdkou pre vaše chuťové poháriky....
Tvarohové praclíky
Jednoduchšie to snáď už nejde. Výborné praclíky k pivku alebo vínu si upečiete z tvarohového cesta...
Karfiolové karí s cícerom
Odporúčam toto jedlo uvariť v pomalom hrnci, keďže sa chute
lepšie prepoja.
Polievka z cvikly so strateným vajcom a slaninou
Cviklových polievok je veľa druhov. Jednou z nich je aj táto polievka, ozvláštnená strateným vajíčkom...
Prívarok zo zelenej fazuľky
Nadrobno nakrájaný pór a stonkový zeler orestujeme na oleji. Pridáme bobkové listy a zvyšné koreniny.
Bezlepkové rožky s rascou
Upiecť si bezlepkové rožky s rascou nie je vôbec veda. Základom je dobrý recept (ten máme) a správna bezlepková múka (tu
máme tiež :-))...
Fazuľovica s kyslou kapustou
Tanier výbornej teplej polievky dobre zahreje a zasýti všetkých členov rodiny. Naša fazuľovica s kyslou kapustou...
Podlesník v okrúhlej forme
Podlesník som piekla v okrúhlej forme. Niekto to nazýva inak, u nás je to podlesník....
Kubánske národné jedlo Arroz Congrí
Arroz Congrí, čo je ryža s čiernou fazuľou, sa na Kube považuje za národné jedlo,...
Kyslá kapusta s údeným mäsom
Krkovičku nakrájame na kocky a opražíme ju na bravčovej masti vo väčšom hrnci...
Slané syrové praclíky
Zo všetkých surovín zhnetieme cesto, ktoré potom necháme prikryté v chladničke odstáť 12 hodín.
Karfiolová polievka
Mrkvu, petržlen a zeler nastrúham na hrubom strúhadle alebo nakrájam na menšie kocky. V hrnci...
Hubová polievka
Keď rastú, tak je to fajn. Pochutnáme si na nich v akejkoľvek podobe. Že...
Naše obľúbené pečené zemiaky
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na hrubšie hranolky. Umyjeme ich a necháme dobre odkvapkať.
Zaváraná cvikla s kapustou - ako príloha aj ako šalát
Najprv zavaríme a potom použijeme na 2 spôsoby. Otvoriť pohár a jesť ako prílohu, alebo...
Špekáčiky na čiernom pive
Tento recept sme si vypožičali od bratov Čechov, je to populárna krčmárska/sedliacka mňamka. Hlavne kvôli...
Strapaté zemiakovo-brokolicové placky
Zemiakové placky nemusia byť iba starou známou klasikou. Dajú sa obmieňať pridaním inej zeleniny...
Slaná roláda s cviklou a kyslou kapustou
Táto roláda sa u nás teší veľkej obľube. Prídu si na svoje nielen milovníci zeleniny, ale aj "mäsožravci"....
Domáci pšenično-ražný chlieb
Budeme potrebovať hladkú múku s označením T650 a ražnú chlebovú múku. Ja používam najčastejšie tieto.
Polievka s quinoou
Hľadáte recept, ktorý je nielen chutný, ale aj výživný? Už nehľadajte, predstavujeme vám jednoduchý...
Domáci chlieb
Pripravíme si múku, ktorú preosejeme. V miske s múkou urobíme dolinku a podrvíme do nej...
Rascový koláčik
Jednoduchý a veľmi chutný rascový koláčik si pripravíte z pár surovín, ktoré má asi každý z...
Hokkaido polievka
Umyjeme tekvicu, rozkrojíme ju na polovicu a vyberieme dužinu a semienka.
Praclíky
Občas potrebujeme slané pohostenie pre hostí alebo si len sami chceme niečo slané zachrumkať. Áno, ...
Chlebík s medom
Aj keď je na prvý pohľad zvláštne pridávať do chleba med, je to surovina, ktorá dodá chlebu inú dimenziu....
Zeleninový tajine s cícerom
Vyskúšajte náš recept na zeleninový tajine s cícerom inšpirovaný Marokom a vychutnajte si jedlo plné chuti....
Ryža na marocký spôsob
Vitajte v svete exotických chutí a vôní s naším receptom na ryžu pripravenú na marocký spôsob. Táto jednoduchá, ale ohromujúco chutná ryža je skutočnou lahôdkou pre vaše chuťové poháriky....
Tvarohové praclíky
Jednoduchšie to snáď už nejde. Výborné praclíky k pivku alebo vínu si upečiete z tvarohového cesta...
Karfiolové karí s cícerom
Odporúčam toto jedlo uvariť v pomalom hrnci, keďže sa chute lepšie prepoja.
Polievka z cvikly so strateným vajcom a slaninou
Cviklových polievok je veľa druhov. Jednou z nich je aj táto polievka, ozvláštnená strateným vajíčkom...
Prívarok zo zelenej fazuľky
Nadrobno nakrájaný pór a stonkový zeler orestujeme na oleji. Pridáme bobkové listy a zvyšné koreniny.
Bezlepkové rožky s rascou
Upiecť si bezlepkové rožky s rascou nie je vôbec veda. Základom je dobrý recept (ten máme) a správna bezlepková múka (tu máme tiež :-))...
Fazuľovica s kyslou kapustou
Tanier výbornej teplej polievky dobre zahreje a zasýti všetkých členov rodiny. Naša fazuľovica s kyslou kapustou...
Podlesník v okrúhlej forme
Podlesník som piekla v okrúhlej forme. Niekto to nazýva inak, u nás je to podlesník....
Kubánske národné jedlo Arroz Congrí
Arroz Congrí, čo je ryža s čiernou fazuľou, sa na Kube považuje za národné jedlo,...
Kyslá kapusta s údeným mäsom
Krkovičku nakrájame na kocky a opražíme ju na bravčovej masti vo väčšom hrnci...
Slané syrové praclíky
Zo všetkých surovín zhnetieme cesto, ktoré potom necháme prikryté v chladničke odstáť 12 hodín.
Karfiolová polievka
Mrkvu, petržlen a zeler nastrúham na hrubom strúhadle alebo nakrájam na menšie kocky. V hrnci...
Hubová polievka
Keď rastú, tak je to fajn. Pochutnáme si na nich v akejkoľvek podobe. Že...
Naše obľúbené pečené zemiaky
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na hrubšie hranolky. Umyjeme ich a necháme dobre odkvapkať.
Zaváraná cvikla s kapustou - ako príloha aj ako šalát
Najprv zavaríme a potom použijeme na 2 spôsoby. Otvoriť pohár a jesť ako prílohu, alebo...