Recepty, kde je droždie
Bylinkový chlieb
Najprv zamiesime cesto z múky, droždia, cukru a vlažného mlieka. Zväzok kôpru, petržlenovej...
Buchty na pare
Do rýchlokysky preosejeme
múku, primiešame k nej droždie
s cukrom premiešané
v teplom mlieku. Rozohrejeme
30 g masla a...
Lievance s lekvárom a kyslou smotanou
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií
Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela
Albrecht v Bratislave (recept pre...
Zemiakové langoše
Z droždia, vlažného mlieka
a cukru urobíme kvások. Do
stredu múky dáme zemiaky,
trocha soli a 100...
Koláč „töki pompos“
Mlieko zohrejeme a rozpustíme
cukor, rozmrvíme droždie
a zamiešame. Vlejeme do
múky, pridáme soľ a vymiesime
tuhšie cesto....
Kakaové koláčiky – „čige“
Z mlieka, droždia a štipky
cukru pripravíme kvások,
ktorý pridáme do múky. Primiešame
vajcia, olej, ...
Maďarská bábovka „töki kuglóf“
Droždie necháme vykysnúť
v 50 ml mlieka s 2 kockami
cukru. Zvyšok cukru
necháme rozpustiť vo
zvyšnom mlieku.
Jablkovo–kakaový závin
Z droždia, PL vlažnej vody
a cukru pripravíme kvások.
Múku, cukor, vajce a štipku
soli premiešame,...
Višňové rezy s posýpkou
V hrnčeku zohrejeme mlieko,
rozdrobíme v ňom kvasnice
a pridáme 10 g cukru. Do
misy dáme 300 g...
Kráľovské rezy
Múku preosejeme, uprostred
urobíme jamku, do ktorej
rozdrobíme droždie, pridáme
cukor, trocha vlažného
mlieka a necháme
vykysnúť.
Kysnutý černicový koláč
V jogurte s vodou vymiešame
cukor a droždie. Necháme
postáť na teplom mieste asi
pol hodiny.
Karbonátky z nivy
Nivu a droždie rozdrobíme
do misky, pridáme vajcia,
vodu, korenie, rozotrený
cesnak a všetko dobre premiešame....
Polievka z droždia
Na oleji opražíme cibuľku a pridáme droždie. Miešame ho, až kým sa nerozpustí, zalejeme...
Moravské koláče
Z časti vlažného mlieka,
kryštálového cukru a
droždia pripravíme kvások.
Do misky preosejeme
múku, pridáme cukor, zmäknutý
tuk,...
Orechový závin
Pokrmový tuk, cukor, vajcia
a soľ spracujeme v miske
alebo na doske. Pridáme
múku a kvások...
Makový závin
Do časti vlažného mlieka pridáme
trochu cukru, droždie
a pripravíme kvások. Múku
preosejeme, pridáme cukor,
žĺtok, ...
Kapustníky
Kapustu postrúhame, posypeme
2 kl soli, necháme
stáť asi 30 minút a po zmäknutí
vytlačíme vodu.
Záhorácke kapustové koláče
Z príslušných surovín vypracujeme
redšie cesto, ktoré
necháme hodinu kysnúť.
Záhorácke kysnuté koláčiky
Masť s cukrom, soľou a žĺtkami
vymiešame do peny.
V troške vlažného mlieka
necháme vykysnúť droždie
a pridáme ho...
Skalický trdelník
Do múky pridáme cukor,
rozdrobené droždie, vlažné
mlieko, žĺtky, soľ a maslo.
Vypracujeme tuhšie cesto
a...
Bratislavské rožky
Múky a práškový cukor
zmiešame, pridáme žĺtky,
pokrájaný tuk a čiastočne
spracujeme na cesto.
Slivkový koláč z kysnutého cesta
Do múky pridáme droždie
zmiešané s cukrom, vajce,
soľ, roztopené maslo, vlažné
mlieko a vypracujeme cesto....
Klasické pečené buchty s lekvárom
Do väčšej misy dáme múku,
olej, teplé mlieko, vajce, soľ, cukor,
prášok do...
Tradičný veľkonočný koláč
Hrozienka namočíme minimálne
na hodinu do rumu.
Do misky preosejeme múku
a po okraji ju máličko posolíme.
Do múky...
Dolky starej mamy
Do preosiatej múky vlejeme
kvások z mlieka, cukru
a droždia, pridáme celé vajcia,
masť, trošku cukru
a...
Domáci makovník
Múku zmiešame s trochou
soli, vanilkovým a kryštálovým
cukrom, vysypeme
do nádoby, dáme
vykysnúť kvások s trochou
mlieka a...
Syrové rožky
Najprv si urobíme kvások
a zo surovín vypracujeme
vláčne cesto. Necháme
na teplom mieste nakysnúť.
Bryndzové rožky
Do mlieka vložíme droždie
a vymiešame ho vidličkou.
Prilejeme olej. Zmiešame
s preosiatou múkou a soľou.
Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme
soľ, vykysnutý kvások, žĺtok
a teplé mlieko. Cesto dobre
vypracujeme a necháme na
teplom...
Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)
Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste...

Bylinkový chlieb
Najprv zamiesime cesto z múky, droždia, cukru a vlažného mlieka. Zväzok kôpru, petržlenovej...

Buchty na pare
Do rýchlokysky preosejeme múku, primiešame k nej droždie s cukrom premiešané v teplom mlieku. Rozohrejeme 30 g masla a...

Lievance s lekvárom a kyslou smotanou
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre...

Zemiakové langoše
Z droždia, vlažného mlieka a cukru urobíme kvások. Do stredu múky dáme zemiaky, trocha soli a 100...

Koláč „töki pompos“
Mlieko zohrejeme a rozpustíme cukor, rozmrvíme droždie a zamiešame. Vlejeme do múky, pridáme soľ a vymiesime tuhšie cesto....

Kakaové koláčiky – „čige“
Z mlieka, droždia a štipky cukru pripravíme kvások, ktorý pridáme do múky. Primiešame vajcia, olej, ...

Maďarská bábovka „töki kuglóf“
Droždie necháme vykysnúť v 50 ml mlieka s 2 kockami cukru. Zvyšok cukru necháme rozpustiť vo zvyšnom mlieku.

Jablkovo–kakaový závin
Z droždia, PL vlažnej vody a cukru pripravíme kvások. Múku, cukor, vajce a štipku soli premiešame,...

Višňové rezy s posýpkou
V hrnčeku zohrejeme mlieko, rozdrobíme v ňom kvasnice a pridáme 10 g cukru. Do misy dáme 300 g...

Kráľovské rezy
Múku preosejeme, uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme cukor, trocha vlažného mlieka a necháme vykysnúť.

Kysnutý černicový koláč
V jogurte s vodou vymiešame cukor a droždie. Necháme postáť na teplom mieste asi pol hodiny.

Karbonátky z nivy
Nivu a droždie rozdrobíme do misky, pridáme vajcia, vodu, korenie, rozotrený cesnak a všetko dobre premiešame....

Polievka z droždia
Na oleji opražíme cibuľku a pridáme droždie. Miešame ho, až kým sa nerozpustí, zalejeme...

Moravské koláče
Z časti vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknutý tuk,...

Orechový závin
Pokrmový tuk, cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku a kvások...

Makový závin
Do časti vlažného mlieka pridáme trochu cukru, droždie a pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, žĺtok, ...

Kapustníky
Kapustu postrúhame, posypeme 2 kl soli, necháme stáť asi 30 minút a po zmäknutí vytlačíme vodu.

Záhorácke kapustové koláče
Z príslušných surovín vypracujeme redšie cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

Záhorácke kysnuté koláčiky
Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do peny. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme ho...

Skalický trdelník
Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto a...

Bratislavské rožky
Múky a práškový cukor zmiešame, pridáme žĺtky, pokrájaný tuk a čiastočne spracujeme na cesto.

Slivkový koláč z kysnutého cesta
Do múky pridáme droždie zmiešané s cukrom, vajce, soľ, roztopené maslo, vlažné mlieko a vypracujeme cesto....

Klasické pečené buchty s lekvárom
Do väčšej misy dáme múku, olej, teplé mlieko, vajce, soľ, cukor, prášok do...

Tradičný veľkonočný koláč
Hrozienka namočíme minimálne na hodinu do rumu. Do misky preosejeme múku a po okraji ju máličko posolíme. Do múky...

Dolky starej mamy
Do preosiatej múky vlejeme kvások z mlieka, cukru a droždia, pridáme celé vajcia, masť, trošku cukru a...

Domáci makovník
Múku zmiešame s trochou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom, vysypeme do nádoby, dáme vykysnúť kvások s trochou mlieka a...

Syrové rožky
Najprv si urobíme kvások a zo surovín vypracujeme vláčne cesto. Necháme na teplom mieste nakysnúť.

Bryndzové rožky
Do mlieka vložíme droždie a vymiešame ho vidličkou. Prilejeme olej. Zmiešame s preosiatou múkou a soľou.

Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom...

Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)
Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste...