Bobaľky s kyslou kapustou alebo tvarohom

alextv - fotkaalextv, 10. decembra 2009
Bobaľky s kyslou kapustou alebo tvarohom
Foto: alextv

Vianočné menu u nás tvorí viac chodov, viď foto receptu, kapustnica, pražené bravčové a kuracie mäso, vyprážaný kapor, zemiakový šalát.....dnes si pripravíme BOBAĽKY Zobraziť celý popisVianočné menu u nás tvorí viac chodov, viď foto receptu, kapustnica, pražené bravčové a kuracie mäso, vyprážaný kapor, zemiakový šalát.....dnes si pripravíme BOBAĽKY - veľmi obľúbené vianočné jedlo...

4
porcie
40 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1
3 dc
1 lyžička
1/2 kg
1 balenie
125 g




Postup

  1. 1

    Príprava kvásku: Do menšej misky podrvíme droždie, pocukríme , posolíme, prilejeme 2dc teplého mlieka, poprášime múkou a dáme na teplé miesto vykysnúť cca na 20 minút.

  2. 2

    Do misky vsypeme 3/4 kg múky , kvások a ručne spracujeme hladké cesto, môžme podľa potreby priliať zvyšné mlieko alebo pridať múku, aby cesto bolo vláčne neprilepovalo sa na misku a nebolo hrudkovité. Malá pomoc pre tých čo nie sú s cestom kámoši - kúpte si bobaľky v obchode (po slovensky sú to opekance).

  3. 3

    Z cesta vytvarujeme šúlky, nakrájame ich na 1,5 cm dlhé kúsky, naukládame ich na plech vedľa seba pozor nie spolu, lebo pri pečení sa ich obsah zväčší . Pečieme ich asi 15 - 20 min pri teplote 180 stupňov Celzia alebo až dokým nezhnednú. Po upečení ich od seba oddelíme a necháme vyschnúť, najlepšie tak 7 dní.

  4. 4

    Do hrnca dáme zovrieť vodu s trochou soli, po zovrení vsypeme bobaľky a paríme ich pod pokrievkou podľa potreby: do polomäkka - 10 minút , do mäkka - 15 minút.

  5. 5

    Kyslú kapustu najprv opečieme na oleji a podusíme v panvici (pridáme trocha vody) cca 20 minút, potom do panvice vložíme sparené bobaľky osolíme podľa chuti a môžme ich podávať.

  6. 6

    ALEBO: V hrnci roztopíme maslo, trocha popražíme. Vložíme sparené bobaľky, pridáme tvaroh opatrne pomiešame a môžme ich podávať.

Diskusia k receptu

jarco
Krásny recept. U nás dome sme to volali pupáčky :-) a kapustnú verziu sme nepoznali... keďže nie som fanúšik smaženého kapra, pupáčky s tvarohom boli pre mňa vždy vrcholom štedrovečerného stola.
haston
aj u nás sa to volalo pupáčky, ale mávali sme len tvarohovú verziu - naslano. kapra tiež nemusím.
v heľpe opekance robievajú s bryndzou...
olinka12
Nikdy som opekance na vianoce nerobila, lebo manžel mal od dectva traumu z vianoc vraví, že vždy boli na štedrý deň hladný z kapustnice
a opekancov. Tento rok mi vravý, že by som ich spravila .Recept už aj opisujem a spravím ale určite budú s tvarohom.
cuba41
To je moje oblubene jedlo.Nastedry den jem iba bobalky a mam ich s tvarohom aj z kapustou.
alextv
Tak Vám všetkým ďakujem za Vaše vyjadrenia, prajem dobrú chuť.Bobaľky boli úspešné a vyhrali 3.cenu vo Vianočnej súťaži...sa veľmi teším!
brigita
Kapustovú verziu nepoznám,ale určite to vyskúšam. Moje oblúbené sú makové a do nich ešte dávam orechy, každý podla chuti. Robím také malé buchtičky, ale stojí to za námahu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia