Štedrák - skladaník

evva - bez fotkyevva, 10. decembra 2009
Štedrák - skladaník
Foto: evva

Tento koláč sa stal obľúbený v mojej rodine, dodnes ho pečiem na každé Vianoce. Kto vyskúša, asi bude so mnou súhlasiť a zaradí si Zobraziť celý popisTento koláč sa stal obľúbený v mojej rodine, dodnes ho pečiem na každé Vianoce. Kto vyskúša, asi bude so mnou súhlasiť a zaradí si recept medzi obľúbené vianočné.

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1/2 kg
3 dl
120 g
100 g
20 g
3 ks
20 g
1 ks
Orechová plnka:
180 g
2 dl
30 g
80 g
1 balíček
Maková plnka:
200 g
2 dl
120 g
10 g
1 balíček
Tvarohová plnka:
300 g
80 g
80 g
20 g
2 ks
1 balíček
Lekvárová plnka:
200 g




Postup

  1. 1

    Plnku z orechov a maku podusíme, z tvarohu a lekváru iba primiešame s príslušnými prísadami. Z múky, droždia, mlieka o ostatných prísad pripravíme dobré polotuhé kysnuté cesto. Po vykysnutí ho rozdelíme na päť rovnakých bochníkov, z ktorých na pomúčenej doske vyvaľkáme postupne štyri pláty hrubé na prst.

  2. 2

    Na vymastený plech položíme rozvaľkaný plát, na ktorý rozotrieme lekvárovú plnku. Prikryjeme ho druhým plátom, ktorý potrieme orechovou plnkou, potom tretí plát, ktorý potrieme makovou plnkou, a napokon štvrtý plát, na ktorý rozotrieme tvarohovú plnku. Mriežková výzdoba z posledného kúska cesta dokresľuje obraz štedráka. Vrch potrieme rozpusteným maslom alebo žĺtkom.

  3. 3

    Tipy a triky pre začínajúce : - použiť hrubú múku ( z vlastnej skúsenosti - nie je vhodná hladká špeciál 00 ) - použiť vodu do plniek ( mlieko by mohlo spôsobiť skysnutie plnky ) - pravý slivkový lekvár ( nie s inou prísadou napr.jabĺk, aby plnka nevytekala z koláča ) - tvaroh najlepšie hrudkovitý ( dobre vyzerá mriežka, lepšie sa natiera s prísadami ) - použiť stredne veľký plech ( rozmer asi 30x35 a hlboký asi 5cm, za tým účelom, že koláč je tvarovaný a po nakrájaní má pekný tvar a štruktúru na priereze) - ak mám plech s teflónovou úpravou, vložím pod koláč papier na pečenie a „ vyberiem“ ho z plechu na druhý deň po úplnom vychladnutí, aby som nepoškodila krájaním plech - koláč pečiem deň pred Štedrým dňom, vône a chute sa báječne spoja.

Diskusia k receptu

nyja
Ďakujem veľmi pekne hlavne za tie Vaše rady na konci receptu. Tieto maličkosti sú často veľmi dôležité. Už som si tento recept dala do svojich obľúbených, dúfam, že mi zvýši čas urobiť ho. Ďakujem a želám krásne Vianoce :)
dora
wow, tak toto je pán koláčisko! raz vyskúšam, keď budem väčšia :-)
paveva
aj ja potrebujem takýto polopatický postup, dakujem a vyskúšam na velkú noc.
3sandra3
vyzerá krásne, a je na ňom vianočný stromček z cesta...krása,,,, a dávam si ho do kk.
anina6
tento štedráčik pečiem každé Vianoce, ináč by sa mojej rodinke ani tieto sviatky nerátali. postupujme presne ako ty, len na cesto mám trošku iný recep. ale to tvoje zdobenie na koláči je krásne, vyskúšam aj ja . doteraz som robila iba mriežky, tak si to uložím, aby som terajšie Vianoce mala stromček aj na štedráku.
hospodynka
konečně jsem našla recept na vánoční dobrotu, kterou každý rok dělala moje milovaná maminka!!!! super, jdu na něj a doufám, že se povede!!! hezké Vánoce!
majsterka
VOJTECH ŠPANKO -Slovenská kuchárka.Recept je fajn aj ja ho pečiem každé vianoce
sovka62
Áno, @majsterka , aj ja ju máma štedrák podľa receptu v nej pečiem každý rok. Je jednoducho skvelý, netereba vymýšľať iné cestá, iné plky, ani iné zdobenie. Pekne s mriežkou na vrchu, tradične.
Miluje ho naša rodina a aj známi a susedia sa naň vždy tešia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia