Tento koláč sa stal obľúbený v mojej rodine, dodnes ho pečiem na každé Vianoce. Kto vyskúša, asi bude so mnou súhlasiť a zaradí si Zobraziť celý popisTento koláč sa stal obľúbený v mojej rodine, dodnes ho pečiem na každé Vianoce. Kto vyskúša, asi bude so mnou súhlasiť a zaradí si recept medzi obľúbené vianočné.
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 1/2 kg |
|
| 3 dl |
|
| 120 g |
|
| 100 g |
|
| 20 g |
|
| 3 ks |
|
| 20 g |
|
| 1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Orechová plnka: | |
| 180 g |
|
| 2 dl |
|
| 30 g |
|
| 80 g |
|
| 1 balíček |
|
|
|
|
| Maková plnka: | |
| 200 g |
|
| 2 dl |
|
| 120 g |
|
| 10 g |
|
| 1 balíček |
|
|
|
|
| Tvarohová plnka: | |
| 300 g |
|
| 80 g |
|
| 80 g |
|
| 20 g |
|
| 2 ks |
|
|
|
|
| 1 balíček |
|
|
|
|
| Lekvárová plnka: | |
| 200 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Plnku z orechov a maku podusíme, z tvarohu a lekváru iba primiešame s príslušnými prísadami. Z múky, droždia, mlieka o ostatných prísad pripravíme dobré polotuhé kysnuté cesto. Po vykysnutí ho rozdelíme na päť rovnakých bochníkov, z ktorých na pomúčenej doske vyvaľkáme postupne štyri pláty hrubé na prst.
- 2
Na vymastený plech položíme rozvaľkaný plát, na ktorý rozotrieme lekvárovú plnku. Prikryjeme ho druhým plátom, ktorý potrieme orechovou plnkou, potom tretí plát, ktorý potrieme makovou plnkou, a napokon štvrtý plát, na ktorý rozotrieme tvarohovú plnku. Mriežková výzdoba z posledného kúska cesta dokresľuje obraz štedráka. Vrch potrieme rozpusteným maslom alebo žĺtkom.
- 3
Tipy a triky pre začínajúce : - použiť hrubú múku ( z vlastnej skúsenosti - nie je vhodná hladká špeciál 00 ) - použiť vodu do plniek ( mlieko by mohlo spôsobiť skysnutie plnky ) - pravý slivkový lekvár ( nie s inou prísadou napr.jabĺk, aby plnka nevytekala z koláča ) - tvaroh najlepšie hrudkovitý ( dobre vyzerá mriežka, lepšie sa natiera s prísadami ) - použiť stredne veľký plech ( rozmer asi 30x35 a hlboký asi 5cm, za tým účelom, že koláč je tvarovaný a po nakrájaní má pekný tvar a štruktúru na priereze) - ak mám plech s teflónovou úpravou, vložím pod koláč papier na pečenie a „ vyberiem“ ho z plechu na druhý deň po úplnom vychladnutí, aby som nepoškodila krájaním plech - koláč pečiem deň pred Štedrým dňom, vône a chute sa báječne spoja.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Miluje ho naša rodina a aj známi a susedia sa naň vždy tešia.