Opekance s makom

redakcia - fotkaredakcia, 21. decembra 2009
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Kvások:
100 ml
1 PL
20 g
10 g
Cesto:
900 g
1 ks
50 g
0,5 l




Postup

  1. 1

    Do mlieka vsypeme cukor a múku, pridáme rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Z múky, vajca, masla, zo soli, z kvásku a mlieka vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu odpočívať.

  2. 2

    Potom ho vyšúľame na dlhé šúľance, pokrájame na malé kúsky, každý kúsok trocha stlačíme prstom, poukladáme na vymastený plech ďalej od seba, aby sa pri pečení nezlepili, a ešte 30 minút necháme kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté upečieme vo vyhriatej rúre do svetločervena.

  3. 3

    Vychladnuté dáme do misy, polejeme vriacim mliekom a na slabom ohni opatrne miešame, až kým sa mlieko do opekancov nevpije. Nakoniec ich posypeme pomletým makom zmiešaným s cukrom a polejeme roztopeným maslom.

Diskusia k receptu

Vymazať
hannah22
recept výborný, poznám ako bobaľky a robíme ich vždy na Vianoce a polievame nakoniec medom... :))
Vymazať
hannah22
ešte som si spomenula že v niektorých rodinách ich robia s tvarohom alebo s dusenou kyslou kapustou... :))
Vymazať
zdezda
my ich voláme pupáky, keďže deti si ich pýtali aj mimo Vianoc, robievala som ich z čerstvých rožkov, nakrájaných na kolieska, chutili im aj tak a mne to vyhovovalo, lebo po práci, robení domácich úloh,... mali chutnú, zdravú večeru"cobidup":))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia