Foto: sovka62
Upiecť dobrý koláč z kysnutého cesta sa zdá jednoduché. Pre začiatočníka sú však problémom recepty typu: pridáme mlieko podľa potreby a vypracujeme polotuhé cesto. Zobraziť celý popisUpiecť dobrý koláč z kysnutého cesta sa zdá jednoduché. Pre začiatočníka sú však problémom recepty typu: pridáme mlieko podľa potreby a vypracujeme polotuhé cesto. Odkiaľ má vedieť ako vyzerá polotuhé cesto! Preto pridávam tento recept, ktorý zvládne každý a po získaní praxe si ho obmení (iná múka, viac alebo menej tekutiny a pod.) podľa vlastných skúseností. Z cesta sa dajú robiť plnené i neplnené rožky, buchty, šišky, posúchy, pagáče a pod. Na obrázku sú osúšiky s kyslou smotanou.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Hladkú múku preosejeme do misy, pridáme kypriaci prášok, soľ (ak pečieme slané pečivo, zvýšime množstvo soli na jednu čajovú lyžičku.) a premiešame. Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Keď vykysne, vylejeme ho do múky, pridáme vajce, zvyšné mlieko a olej. Všetko spolu premiešame.
- 2
Cesto (napriek zaužívanému tvrdeniu) nemusíme vypracovať na hladko. Necháme ho 15 minút stáť a až potom dobre vypracujeme, teraz to už ide ľahko. Necháme kysnúť ešte 40 minút. Potom cesto použijeme podľa vlastnej chuti Po uložení cesta na plech ho ešte necháme 15 minút podkysnúť.
- 3
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre. (Ak pečieme pagáče, necháme cesto po vypracovaní kysnúť len 10 minút, potom rozvaľkáme a natrieme osolenými mletými škvarkami. Poskladáme a necháme 15 minút stáť. Prekladáme celkom trikrát.)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Alebo ho tam máš preto, že Ti veľmi pristane k tomu milému úsmevu, nikoho by nenapadlo, že u menej usmievavej osoby by mohol slúžiť i ako zbraň.
Kedze zijem mimo Svk nemam tu maminu ktora by mi uakzala ako na to, i ked mi to po telefone vysvetlila dostkrat :) Ona vzdy totizto vsetko pridava od oka ha ha. Konecne sa bude aj v nasej domacnosti vypekat, juchuuu, este raz dakujem :)
ĎAKUJEM za tento recept na kysnute
Tak skúšaj ďalej a uvidíš, že o chvíľu sa budeš diviť, prečo ti kysnuté cesto robilo problém.
Ale pravda je, že dobré kysnuté cesto sa len tak ľahko nepodarí, ale, ani neviem prečo, s týmto receptom to ide. Aj sama som bola prvý raz prekvapená.
Svokra ich ešte po upečením hneď po vytiahnutí z rúry natrela maslom alebo olejom, ale to ja už nerobím, zdá sa mi to zbytočne veľa tuku. Čo nezjeme, to poukladám do misy, misu zakryjem potravinárskou fóliou a nechám stáť v kuchyni. Isté je, že na druhý deň už nie sú také dobré, proste kysnuté cesto je najlepie čerstvé, ale zjesť sa dajú a nie sú tvrdé. Dúfam, že som ti poradila.
vyskúšala som Váš recept - fantastické:) nadýchané, mäkké... uvidím ešte ráno či to vydrží. Len mám otázku, dá sa urobiť také cesto orechové? Že by som tam pridala okolo za dve hrste pomletých orechov ako prísadu. Nebude to moc ťažké na nakysnutie?
Ale toto je chutné aj na ten ďalší deň. Ďakujem za radu
Som rada, že sa ti darí, dobrú chuť vám prajem.
varecha.pravda.sk/recepty/jarne-bryndzovniky-fotorecept/1...
Cesto je vynikajuce! Krasne nakyslo, velmi dobre sa s nim pracovalo a aj krasne podkyslo a v rure sa zdvihlo. Ocino povedal, ze take dobre makkucke, kysnute bryndzovniky este nejedol. Pouzila som polohrubu muku a dala som 1 KL soli ako si radila na slane kolace. Mala by som otazku-keby som chcela robit davku presne z 500 g muky, ako upravit pomer drozdia, mlieka a oleja, aby sa mi podarilo?
Blahoželám k synčekovi, je to veľká radosť mať doma malého človiečika a sledovať ako rastie. Predstavujem si, aký teraz musí byť zlatý, už asi aj s nejakým zúbkom a to sú tie najkrajšie úsmevy na svete. Nech sa vám darí.
varecha.pravda.sk/recepty/jednoducha-hrncekova-vianocka-f...
Ak by si chcela takú fajnovejšiu, v ktorej bude viac žĺtkov, masla a mandle, daj mi vedieť, pošlem ti naozaj dobrý recept.
Recept na vianočku pridám, zatiaľ bez obrázkov, na Vianoce doplním.
Dúfam, že sa podaria, držím palce.
Už ma viac nepochváli, ale keď ho robím, vždy na ňu myslím. Takže ešte raz ďakujem
Tak mi,prosim, drzte palce,aby sa mi ten kakaovy a tvarohovy zavin a pecene buchty aj dnes,v tejto hlbokej a uprsanej noci vydarili aspoñ tak dobre,ako doteraz(-: A este raz Vam uprimne dakujem.....Pekny deñ.
Tento recept sa mi zda dost jasny az na jednu vec. Z casti vlazneho mlieka spravime kvasok, tak ratam cca 100ml ale co so zvyskom toho mlieka ked je napisane 240ml. Az sa hanbim ze sa to pytam, dopredu dakujem za odpoved a rovnako aj za vsetky uzasne recepty o ktore sa s nami delite :)
milá Sovka, práve som dopiekla buchty podľa tvojho cesta a sú bombové... :) veľkááá vďaka, posielam foto...
Keď budeš piecť častejšie, dostaneš to do ruky a budeš si vedieť cesto prispôsobiť podľa potreby. Hlavné je, že si zvládla začiatok, teraz to už pôjde lepšie a lepšie.
prestudovala som hadam celu varechu, a dospela som k poznatku, ze je jedno, co a v akom pomere sa do kysnuteho cesta da, hlavne je aby bolo "primerane" lepkave, vlacne a aby v nom malo co kysnut - cize na kocku drozdia cca pol kila muky, nejaka voda alebo mlieko, zo 2 zltka, prip nejaky tuk, troska cukru, soli, ja som do kolaca dnes slahla citronovu a pomarancovu koru, skoricu a muskatovy oriesok (len som chcela vediet co to urobi)... idem na to stylom psicka a macicky, ze chodim po kuchyni, ovoniavam a ked mam pocit ze mi to tam pasuje tak to tam hodim :)))
moj prvy ovocny kysnuty kolac je UZASNY :) a strasne sa z neho tesim, ze na prvykrat a odhadometrickou metodou vysiel.
Pekny vecer cibik.Nemalo by cesto dlho stat aby neprekyslo.Taktiez by nemalo byt moc vlacne a pri vyberani z hrnca by nemala na ne padat z pokrievky voda.Niekto ich zvykne popichat s vidlickou aby vyfucala para.Vyvalkaj cesto na hrubsie cca. 2cm-2,5 cm.Vykroj z cesta iba tolko buchiet a nechaj ,len tolko podkysnut co sa ti naraz zmesti do hrnca.
Moje rady ber,ale z rezervou som masiar.Sovka, tvoje cesto je bezpochyby dobre,v konecnom dosledku to vidiet aj na peknom hlavnom obrazku.Recept pochoduje do kk.Dakujem ti pekne.
a parené buchty mám ukážkové. Stal sa zázrak!:-) Veľa zdaru!
Ak chceš aj makové, plnku robím s mliekom, vriacim, tým zabarím mak. Ak robím jedny aj druhé robím ich väčšie, orechové spravím len zahnuté, ako mesiačik a makové vytvarujem do tvaru M, aby sme si nelámali hlavu, ktorý je aký.
Hádam som pomohla.
Držím palce. nech sa podarí.