Babičkine rozprávkové buchty

avanka - bez fotkyavanka, 13. novembra 2009
Babičkine rozprávkové buchty
Foto: avanka

V našej rodine milujeme buchty plnené lekvárom, najlepšie domácim slivkovým. Po smrti našej babičky som obnovila tradíciu ja, ale dlho sme nemohli nájsť ten správny recept, až raz pri predaji babičkinho domčeka som pri upratovaní našla jej zošítok s receptami.....tieto buchty su mäkkučké a nadýchané aj 3 deň po upečení

6
porcií
120 minút
príprava
50 minút
na 150 °C

Suroviny

600 g
250 ml
200 ml
2 ks
3 lyžice
42 g
štipka
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bežným spôsobom zarobíme cesto.

  2. 2

    Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, radielkom pokrájame na rovnaké štvorce a plníme náplňou (makovou, tvarohovou,lekvárovou).

  3. 3

    Hotové buchty namáčame v rozohriatom oleji a dávame do pekáča. Necháme ešte asi 20minut vykysnúť.

  4. 4

    Pečieme v trúbe asi na 150 stupňoch tak 50 minut do zlatova. hneď po vybratí z trúby ešte horúce buchty potrieme mliekom, aby zmekli. Nakoniec pocukrujeme práškovým cukrom. Z tejto dávky urobíme zhruba 30 buchiet.

Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

58vlasta
Ahoj Avanka, tiež tak pečiem buchty aj všetky kysnuté koláče, len si nalejem olej rovno na plech a máčam buchtičky a ukladám ich vedľa seba a potieram ich po upečení len vodou a na chvíľu ich nechám ešte vo vypnutej rúre. Sú skutočne dlho mäkké.
buggi59
200ml oleja je na namacanie alebo sa pouziva do cesta?
avanka
Buggi, do cesta, na namacanie este ide olej zvlast
doboska
dnes som ich piekla, sú výborné, ale nedávam prášok do pečenia, iba kvasnice
avanka
dakujem za vyskusanie, s praskom do peciva ostanu dlho makkucke
macusa
prave sa jednou "napchavam" :))! su naozaj rozpravkove!
zaniesla som zopar babke a dedkovi. babka mi hned vravela ze su lepsie ako jej a ona je pritom vychyrena kucharka a kazdy sa tesi na jej kysnute kolace. odteraz peciem buchty len takto! dakujem
olusa
Buchty su uzasne :) Manzel si nevedel vynachválit :))
khyzova
Výborné buchty, lepšie som tuším ani nejedla :) Ďakujem za recept.
pepator
ahojte mozem poprosit o radu ako urobim kvasok dakujem
angiek
ja robim kvasok tak, ze deci mlieka ohrejem v miske v mikrovlnke, pozor aby nebolo horuce, len vlazne alebo trocha teple, nalamem do toho kocku drozdia a zasypem lyzickou cukru, potom cakam asi 10 minut, to uvidis kedy to zacne reagovat a tvorit kvasok na povrchu mlieka
pepator
dakujem velmi pekne dneska by som chcela robit tieto buchticky :):)
garter
všetky buchty sa zmestia na jeden plech, alebo ich rozložiť na viac?
lolla
Susila som tento recept a boli to najlepsie buchty,ktore sa mi konecne naozaj podarili, vdaka za Vasu babicku, zožrali sme cely plech skoro naraz:-)