Košický kraj (recepty chronologicky)

prazdny

Kurací paprikáš, ten náš

Kuracie mäso

Doma, ešte na Barčianskej 32, naši paprikáš pripravovali z celých kurčiat, ja ho „fušujem“ len z ich stehien....

prazdny

Pečená paprika plnená modrým syrom

Bezmäsité jedlá

Od 50. rokov u nás, vďaka gurmánskemu pôžitkárstvu našej Mamky presladkej, v kuchyni vládla svetlá zelenožltá pikantná „PCR-ka“....

prazdny

Kuracia pečeň restovaná na slanine a šalotke s paprikou

Kuracie mäso

Pečeň vo všetkých variantoch je vďačnou surovinou aj v našej kuchyni....

prazdny

Chlieb so špagetovou tekvicou

Chlieb

S chlebíkom som, vďaka našej úžasnej babičke lady Ann, sťa pupočnou šnúrou pevne spojený od detského veku....

prazdny

Restovaná zelenina ako raňajky na vidličku

Raňajky

Od základnej školy som mal šťastie na vynikajúcich učiteľov, až po profesorov na brnenskej technike....

prazdny

Pečené morčacie stehná so zemiakovými guľkami

Hlavné jedlá

…alebo tiež, zemiakové guľky, plnené dusenou zeleninou ako príloha k pečeným stehnám z morky....

prazdny

Kelovica po mojom

Kuracie mäso

Roky som na Furči v Košiciach pestoval ružičkový kel, ale ani raz som ho v kuchyni nepripravil....

prazdny

Karfiolová polievka s morčacím vývarom

Večera

Polievky sú moja chvála i slabina. Hovädziu ma moje dve dobré víly naučili ako prvú....

prazdny

Jemná teľacia sekaná Bankov

Hlavné jedlá

Teľacie mäso je v mojich spomienkach spojené s obľúbenou pochúťkou môjho otca, B. P. Plnená teľacia hruď....

prazdny

Obrátené fliačky so šunkou

Cestoviny

Čas poveľkonočný je pre túto domácu dobrotu ako stvorený....

prazdny

Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom

Nátierky

Veľa času ubehlo, odkedy nám naša babička i mamička, čoby „kotňakom smarkatým“, spravodlivo nadeľovali pečeň domácej pernatej „hadziny“ a králikov či zajacov, chutne urestovanú na domácom „šmaľci“ a cibuľke...

prazdny

Paprikáš z hlivy ustricovej

Hlavné jedlá

Huby, zvlášť čerstvé, majú v našej rodinnej kuchyni „po praslici aj po meči“, nezastupiteľné miesto....

prazdny

Teplý fazuľkový šalát so slaninou

Šaláty

...a keď z technologického postupu vynecháte slaninu, bude to vzápätí opäť jedno z pôstnych resp. vegetariánskych jedál....

prazdny

Vegetariánsky hrniec z apartmánu 408

Bezmäsité jedlá

Nuž priznávam, že v našej rodine, po meči aj po praslici, sme predveľkonočné pôstne dni neriešili špeciálnou zostavou jedál....

prazdny

Bravčové kúsky na hodvábe zo zeleniny

Bravčové mäso

V našom živote je to zariadené tak, že po príchode na tento svet musíme rok-dva počkať, než sa naše ústa naplnia prvými zubami....

prazdny

Zemiakové placky, ale inak

Bezmäsité jedlá

Doma by som tento recept nazval „naľečňiki od Marušky z TV Jarková“. Tam totiž bývala jedna z mojich naozajstných pravých priateliek, kamalások....

prazdny

Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom

Kuracie mäso

Valentín má Covid19 i všetky jeho varianty „na háku” ale so svojou „prišahanou najsamkrajšejšou polovičkou” rozhodne musím rátať....

prazdny

Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou

Hlavné jedlá

Tak toto je rada, ako spríjemniť v detstve zásadne odmietanú konzumáciu „suchého” mäsa z kuracích či morčacích pŕs....

prazdny

Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách

Hovädzie mäso

Obľubujem hovädzie mäso s jemným tukovým „mramorovaním“, výdatne napomáhajúcim jeho šťavnatosti v priebehu dusenia, pečenia, či varenia....

prazdny

Polievka z čiernookej fazule

Bravčové mäso

Existuje viac ako 600 kultivarov fazule....

prazdny

Cestoviny s omáčkou z kuriatok

Cestoviny

Tento recept mám ešte z januára 2018, kedy som v arizonskej Peorii kúpil nie celý „funt“ čerstvých húb kuriatok za vyše 40 €....

prazdny

Morčacie drobky s orzom podľa seniora

Hlavné jedlá

Cestoviny, hlavne ako príloha k rôzne pripraveným mäsám, sú na stole našej kuchyne častým a obľúbeným „hosťom“....

prazdny

Teplý šalát zo strukovej fazuľky

Večera

Takto pripravenú fazuľku je možné použiť ako teplý šalát, ale aj ako chutnú prílohu k rôzne pripraveným mäsám....

prazdny

Chalupárske zemiaky zapečené s hubami

Hlavné jedlá

Verte mi, prosím, že najradšej ich robím a mám s čerstvou „úrodou“ vlastnoručne nazbieranej zmesi čerstvých, či sterilizovaných húb....

prazdny

Omáčka z bystrických sliviek

Prílohy

...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“....

prazdny

Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál

Bravčové mäso

Od Holíča až po Ubľu rozvoniavajú podobné varianty tejto dobroty a každá z nich je určite tá najoriginálnejšia a najsamlepšejšia!...

prazdny

Zemiaky na kyslo s vôňou húb

Bezmäsité jedlá

...alebo aj zemiaky „tokajúceho tetrova hlucháňa, či hlucháňa lesného“....

prazdny

Kurací perkelt s koreňovým petržlenom

Kuracie mäso

Na vyše „dospelé kolená“ som si obľúbil jednoducho pečenú koreňovú zeleninu a zvlášť petržlen....

prazdny

Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča

Bravčové mäso

Väčšina z Vás, zvlášť „skôr narodených“, mi dá určite za pravdu, že variť v našom veku pre dvoch je nanajvýš viacnásobný problém....

prazdny

Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej

Večera

Domáca podľa vyše polstoročného receptu. Polievky ma sprevádzali od detstva po celý život....

prazdny

Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou

Hovädzie mäso

...alebo aj, ak sa Vám tak viac páči, obrátené rizoto z Košíc. Je v ňom viac mäsa, ako ryže....

prazdny

Dusené marinované bravčové karé s hubami

Bravčové mäso

Dobre pripraviť bravčové karé už chce bohaté skúsenosti....

prazdny

Hubník s bielou omáčkou

Bezmäsité jedlá

Ferkóóó, poď k nám, robila som fazuľovú a Ágika ju nechce jesť! Kričala Marikanéni z...

prazdny

Šarišské rezne s hubami

Bravčové mäso

Rezne potria k milému spomienkovému jedlu, spravidla po nedeľňajšej „koscelkovej” polievke, mojej povojnovej generácie...

prazdny

Hliva kotúčová – kráľovské trúby s vajíčkami

Bezmäsité jedlá

Slovenské čerstvé tu nenájdem. Siahol som po „kúpenských umelých“ kráľovských trúbach (hliva kotúčová, Pleurotus eryngii)....

prazdny

Domáci chlieb s cibuľou na slanine

Chlieb

Ako ten čas letí... V sobotu 4. septembra to bolo už 14 rokov, čo som v Iowe upiekol svoj 1. slovenský chlieb. Tento bol na objednávku mojej pani grófky, notorickej konzumentky všetkého so slaninou....