Košický kraj (recepty chronologicky)

prazdny

Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi

Bravčové mäso

S mojou krajšou a najsamlepšejšou polovičkou sme obaja narodení v Košiciach a krstení čerstvou vodou z Hornádu....

prazdny

Pečeň pre záhradkára i zajačiara

Hlavné jedlá

Je to už dávno, keď som sa na našej záhradke na Furči v mojich rodných Košiciach venoval aj chovu zajacov. Často ich bolo aj okolo stovky a tak som ich pečeň pripravoval v rôznych kombináciách....

prazdny

Maslové rožteky po mojom

Chlieb

Teda „moje ako moje“! Nechal som sa (a rád) inšpirovať našou priateľkou na Varecha.sk, kuchárkou a zároveň prispievateľkou par excellence, @Cesminaz....

prazdny

Zemplínske plnené placky

Bezmäsité jedlá

Krajové jedlá sú pokladom slovenskej kuchyne. Ponúkam jeden zo Zemplína, ktorý mi dala susedka, ...

prazdny

Tekvicová kaša s bravčovým mäsom a zeleninová polievka so šafranom

Bravčové mäso

Príprava trvá v závislosti od počtu pomocníkov a zeleniny, či ju máme načistenú a pripravenú v mrazničke alebo nie....

prazdny

Raňajková polievka s vajíčkami

Bezmäsité jedlá

Leto odovzdalo vládu jeseni a táto, „krok za krokom“, smeruje s čoraz chladnejšími ránami, do vlády sychravého novembra....

prazdny

Tatarčené pirohy

Cestoviny

Tieto pirohy pochádzajú zo severovýchodného Slovenska a názov tatarčené dostali podľa slova tatarka, čo je pohánka,...

prazdny

Mačanka - hubová polievka

Večera

Nakrájame cibuľu nadrobno, slaninku na kocky. Slaninku oškvaríme a pridáme nakrájanú cibuľu. Opražíme dozlatista...

prazdny

Paradajková kapusta s údeným bravčovým mäsom

Bravčové mäso

Chuťovka mojej dcérky bábiky Angie. Dovoľujem si Vám predstaviť môj variant, tentoraz s údeným mäsom....

prazdny

Slovenský chlebík z talianskej múky

Chlieb

Napriek tomu, že sa domácemu chlebíku, ďakujúc mojej úžasnej Babičke „lady Ann“, venujem už od predškolského veku, neubral som v rituály jeho prípravy ani „fň“....

prazdny

Krémová polievka z pečených kápií

Bezmäsité jedlá

Vďaka ozaj šikovným Mexičanom je tunajší trh nasýtený dostatkom veľkých hrubostenných paprík v rôznych farbách....

prazdny

Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch

Bravčové mäso

Lahôdkové mäkučké mäsko pre seniorov „hádzajúcich tretie zuby“, ktoré si pripravíte ľahko, rýchlo, ručne a stručne na jednej ploche a na „pečpapieri“....

prazdny

Pikantná polievka s oranžovou šošovicou

Bezmäsité jedlá

Variant jemnej strukoviny s jednoduchou, no zato s bohatou paletou chutí so sladkosťou šošovice, vôňou rasce, kyslosťou citróna, čarom paradajok, pikantnosťou ďumbiera a chilli papričky....

prazdny

Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu

Hovädzie mäso

Rýchlo pripravený, chutný a jedlý s dobrým domácim chlebíkom...

prazdny

Bravčové pliecko so zelerom na smotane

Bravčové mäso

Variant bravčoviny pripravenej so zelerom v dvoch jeho podobách, buľva a stonky....

prazdny

Kuracie stehná na mäsitých paprikách

Kuracie mäso

Vo väčšine domácností, ktoré mi bolo umožnené spoznať v priebehu mojej ¾-storočnej púte po našej spoločnej Matičke Zemi, som videl chutnú, pestrú i praktickú „symbiózu“ rôznych druhov mäsa s rôznymi druhmi zeleniny....

prazdny

Rezance s kuriatkovou omáčkou

Cestoviny

Nemožné na počkanie a zázraky do troch dní. Aj tak by som mohol parafrázovať názov tohto môjho receptu....

prazdny

Pečená kuracina pre môjho patróna

Kuracie mäso

Receptov na prípravu a použitie kuracieho mäsa je na našej Varecha.sk, neúrekom....

prazdny

Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami

Večera

Každá starostlivo uvarená mäsová polievka predstavuje, podľa múdrosti našich rodičov i prarodičov, „ľudový penicilín“....

prazdny

Bravčové plátky na hubách

Bravčové mäso

Jedlá s hubami patrili v našej domácnosti odjakživa k tým najžiadanejším....

prazdny

Jemná polievka so sladkými zemiakmi a s koriandrom

Večera

Moja gurmánska závislosť je varecháčskej verejnosti dobre známa už druhé desaťročie. Dnes sa Vám priznávam aj ku mojej druhej „neresti“, ktorou sú polievky....

prazdny

Hovädzí guláš Tatuš z paneláka

Hovädzie mäso

Náš dedko Tatuš by bol 9. októbra oslávil 125. ročné narodeniny. Na svojom rodnom Šariši patril medzi vychýrených silákov, no ale aj v kuchyni sa rád a hlavne chutne obracal....

prazdny

Fazuľkový prívarok

Bezmäsité jedlá

Hlásim sa k tým, ktorí vďaka svojim rodičom, ja osobne i prarodičom, menovite našej úžasnej babičke lady Ann, pri „variovaní“ s mladou fazuľkou, pamätajú výraz „šesťtýždňová“....

prazdny

Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál

Bravčové mäso

Toto bolo u našich doma odjakživa rizoto, pripravované z perkeltu s bársakým mäsom, od bravčového až po zajačie...

prazdny

Kurací paprikáš, ten náš

Kuracie mäso

Doma, ešte na Barčianskej 32, naši paprikáš pripravovali z celých kurčiat, ja ho „fušujem“ len z ich stehien....

prazdny

Pečená paprika plnená modrým syrom

Bezmäsité jedlá

Od 50. rokov u nás, vďaka gurmánskemu pôžitkárstvu našej Mamky presladkej, v kuchyni vládla svetlá zelenožltá pikantná „PCR-ka“....

prazdny

Kuracia pečeň restovaná na slanine a šalotke s paprikou

Kuracie mäso

Pečeň vo všetkých variantoch je vďačnou surovinou aj v našej kuchyni....

prazdny

Chlieb so špagetovou tekvicou

Chlieb

S chlebíkom som, vďaka našej úžasnej babičke lady Ann, sťa pupočnou šnúrou pevne spojený od detského veku....

prazdny

Restovaná zelenina ako raňajky na vidličku

Raňajky

Od základnej školy som mal šťastie na vynikajúcich učiteľov, až po profesorov na brnenskej technike....

prazdny

Pečené morčacie stehná so zemiakovými guľkami

Hlavné jedlá

…alebo tiež, zemiakové guľky, plnené dusenou zeleninou ako príloha k pečeným stehnám z morky....

prazdny

Kelovica po mojom

Kuracie mäso

Roky som na Furči v Košiciach pestoval ružičkový kel, ale ani raz som ho v kuchyni nepripravil....

prazdny

Karfiolová polievka s morčacím vývarom

Večera

Polievky sú moja chvála i slabina. Hovädziu ma moje dve dobré víly naučili ako prvú....

prazdny

Jemná teľacia sekaná Bankov

Hlavné jedlá

Teľacie mäso je v mojich spomienkach spojené s obľúbenou pochúťkou môjho otca, B. P. Plnená teľacia hruď....

prazdny

Obrátené fliačky so šunkou

Cestoviny

Čas poveľkonočný je pre túto domácu dobrotu ako stvorený....

prazdny

Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom

Nátierky

Veľa času ubehlo, odkedy nám naša babička i mamička, čoby „kotňakom smarkatým“, spravodlivo nadeľovali pečeň domácej pernatej „hadziny“ a králikov či zajacov, chutne urestovanú na domácom „šmaľci“ a cibuľke...

prazdny

Paprikáš z hlivy ustricovej

Hlavné jedlá

Huby, zvlášť čerstvé, majú v našej rodinnej kuchyni „po praslici aj po meči“, nezastupiteľné miesto....