Kuracie mäso
Kuracie mäso

Kurací paprikáš, ten náš fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. septembra 2022
Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept)
Foto: sracz

Doma, ešte na Barčianskej 32, naši paprikáš pripravovali z celých kurčiat, ja ho „fušujem“ len z ich stehien. Okrem na Komenského 25 a Zobraziť celý popisDoma, ešte na Barčianskej 32, naši paprikáš pripravovali z celých kurčiat, ja ho „fušujem“ len z ich stehien. Okrem na Komenského 25 a Hurbanovej 20, najchutnejší kurací paprikáš s „nokerdľami“ varili v reštaurácii Baránok v mojich rodných Košiciach. Bolo to už síce dávno, ale ja mám pred očami partiu, ktorej šéfoval pán Kurbeľ, majstra kuchára Karola, Gazdinku a môjho predobrého otca, ako hlavného čašníka. Kyslú kapustu si nakladali sami a „nokerdle“ sa varili pre každú objednávku zvlášť.

2-4
porcie
15 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

5-6 ks
podľa potreby
podľa chuti
3-4 PL
1 ks menšia
6-7 ks (s vňaťou)
100-120 g (bielo-zelená časť)
4-5 strúčikov
2 ks
120-150 g mladá
1 ks veľká
2-3 ks (Roma)
2-3 PL (Salsa)
2-3 KL
2 KL (Nahrin)
2 KL (celá aj mletá)
1 000-1 200 ml (alebo vriaca voda)
330 g hustá
238 ml
2 PL
2-3 KL
200-220 ml (petržlenová a zelerová)




Postup

  1. 1

    Zostava pripravená, tak s chuťou a veselo do práce. Dnes som varil iba z kuracích lýtok s kosťou a kožou, alias „budzogánikov či kyjačikov“.

    Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kúpené kuracie „budzogániky“ som iba dočistil, umyl, osušil, prstami posypal soľou i čerstvo mletým čiernym korením a „do kolečka do kola“ ich zo 10 minút poopekal do červeno-hneda.

    Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opečené som uložil na pomocný tanier a vo výpeku v hrnci do sklovita orestoval pokrájanú červenú cibuľu, zväzok cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“, pór, plátky cesnaku a zelerové stonky.

    Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po krátkom ohriatí na prevádzkovú teplotu, nasledovala aj paprika a paradajky a „hranu“ zaisťoval štipľavý paprikový krém „Salsa“.

    Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    „Šmak“ zeleninového základu som poistil mletou sladkou paprikou, „Nahrin“ korením na kuracie mäso a po KL celej a mletej rasce.

    Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opäť po niekoľkominútovom podusení, som do hrnca s poduseným zeleninovým základom, vrátil opečené kuracie „kyjačiky“,

    Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zalial ich vriacim kuracím vývarom a na štvrtinovom ohreve varil až do úplného zmäknutia mäsa, trvalo to necelú polhodinu, pretože už bolo predpečené.

    Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do uvarenej zostavy som pridal hustú smotanu na varenie, tentoraz sa mi podarilo kúpiť typ „El Salvador“, premiešal, krátko povaril.

    Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Malú (238 ml) škatuľku šľahačkovej smotany som „rozšprudľoval“ s kopcovitou PL kukuričného škrobu a miešajúc ňou vo finale korunoval voňavé dielo, oriešok masla a

    Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ešte minútku-dve nechať prejsť varom, aby sme po dobrom obede, nemuseli „zaraz-učkaj“ behať.

    Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    …dnes som bol „za lenivého“ a tak som maslové halušky, alias „nokerdle“, nahradil talianskou cestovinou penne, do dierok ktorej smotanová omáčka naozaj „pasuje“ a tiež chutí! P. S.: Tento recept Vám predstavujem s veľkou úctou a spomienkami na našu Mamku Aňuci a úžasnú svokričku Nuštu Anicu, ktoré kurací paprikáš milovali nado všetko a vždy ho jedli spôsobne, podľa francúzskej výchovy, s nožom a vidličkou! My tzv. chlapská zostava, sme „ládovali“ veľkou lyžicou a nik nás nezastavil.

    Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hrubostennú papriku je možné pripraviť na bársako, dnes som si vybral červenú, lebo je najsladšia a žltá, podľa znalcov, vraj najvhodnejšia pre ľudské zdravie, oranžová a purpurová je „na oko“ a melírovaná aj pre parádu napr. v studenej kuchyni. Posledné dva farebné varianty Vám predstavím keď budú v predajni.

    Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Kuřecí paprikáš nikdy nezklame, u tebe vždy hojnost zeleniny, smetana, maska dostatek, mně by moc chutnalo. A je velká pravda, že kuřecí masko s kostí dá paprikášu plnější chuť. Skvělé foto! Též podávám s těstovinou, kolienka sú nej. Krásné pozdravení a díky za pěkný receptík.
terinka55
Navarené fajnovo, voňavo, s pútavým popisom, kvapkou nostalgie a dielo sa veľmi vydarilo. Ďakujem.
2x haji a sracz
sracz
@mata3636 (8.9.2022 11:57)

Ďakujem za opýtanie i za komentík @Mata3636 vážená a milá, ... nuž v prvom rade moja presladká mamka Aňuci, B. P. (* 27. 4. 1931 ÷ † 19. 1. 1979) i moja úžasná babička lady Ann, ale v tých časoch, po marci 1959, už do kuchyňských "kumštov" zaraďovali aj mňa.


mata3636
@sracz (8.9.2022 16:07)

Bola som zvedavá. 😃 Lebo 34 rokov tu bývala babka a teraz 17 rokov ja. Babka sem prišla v 73-ťom, takže tvoju babku nepoznala, ale aňuci určite. A určite aj diškurovali po maďarsky 🙂
sracz
@mata3636 (8.9.2022 22:59)

... ďakujem za odpoveď! Na dokreslenie, dnes sa 25 presunula asi na 33 (prostredný vchod VSS bloku/1. poschodie), áno babka, B. P., † 2, júna 1982, Aňuci, B. P., † 19. januára 1976, boli „origo” Košičanky,, ja som tiež krstený vodou nášho Hornádu * 15. 11. 1947 a tak sme, samozrejme, po maďarsky rozprávali všetci! Maj krásne dni plné šťastia, zdravia i pohody a pozdravuj prosím našu rodnú hrudu!


tanuska
Hotove umel.dielo,milujem citat tvoje recepty👌




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia