Kurací paprikáš, ten náš fotorecept
Foto: sracz
Doma, ešte na Barčianskej 32, naši paprikáš pripravovali z celých kurčiat, ja ho „fušujem“ len z ich stehien. Okrem na Komenského 25 a Zobraziť celý popisDoma, ešte na Barčianskej 32, naši paprikáš pripravovali z celých kurčiat, ja ho „fušujem“ len z ich stehien. Okrem na Komenského 25 a Hurbanovej 20, najchutnejší kurací paprikáš s „nokerdľami“ varili v reštaurácii Baránok v mojich rodných Košiciach. Bolo to už síce dávno, ale ja mám pred očami partiu, ktorej šéfoval pán Kurbeľ, majstra kuchára Karola, Gazdinku a môjho predobrého otca, ako hlavného čašníka. Kyslú kapustu si nakladali sami a „nokerdle“ sa varili pre každú objednávku zvlášť.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5-6 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
3-4 PL |
|
1 ks menšia |
|
6-7 ks (s vňaťou) |
|
100-120 g (bielo-zelená časť) |
|
4-5 strúčikov |
|
2 ks |
|
120-150 g mladá |
|
1 ks veľká |
|
2-3 ks (Roma) |
|
2-3 PL (Salsa) |
|
2-3 KL |
|
2 KL (Nahrin) |
|
2 KL (celá aj mletá) |
|
1 000-1 200 ml (alebo vriaca voda) |
|
330 g hustá |
|
238 ml |
|
2 PL |
|
2-3 KL |
|
200-220 ml (petržlenová a zelerová) |
|
Postup
-
1
Zostava pripravená, tak s chuťou a veselo do práce. Dnes som varil iba z kuracích lýtok s kosťou a kožou, alias „budzogánikov či kyjačikov“.
-
2
Kúpené kuracie „budzogániky“ som iba dočistil, umyl, osušil, prstami posypal soľou i čerstvo mletým čiernym korením a „do kolečka do kola“ ich zo 10 minút poopekal do červeno-hneda.
-
3
Opečené som uložil na pomocný tanier a vo výpeku v hrnci do sklovita orestoval pokrájanú červenú cibuľu, zväzok cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“, pór, plátky cesnaku a zelerové stonky.
-
4
Po krátkom ohriatí na prevádzkovú teplotu, nasledovala aj paprika a paradajky a „hranu“ zaisťoval štipľavý paprikový krém „Salsa“.
-
5
„Šmak“ zeleninového základu som poistil mletou sladkou paprikou, „Nahrin“ korením na kuracie mäso a po KL celej a mletej rasce.
-
6
Opäť po niekoľkominútovom podusení, som do hrnca s poduseným zeleninovým základom, vrátil opečené kuracie „kyjačiky“,
-
7
zalial ich vriacim kuracím vývarom a na štvrtinovom ohreve varil až do úplného zmäknutia mäsa, trvalo to necelú polhodinu, pretože už bolo predpečené.
-
8
Do uvarenej zostavy som pridal hustú smotanu na varenie, tentoraz sa mi podarilo kúpiť typ „El Salvador“, premiešal, krátko povaril.
-
9
Malú (238 ml) škatuľku šľahačkovej smotany som „rozšprudľoval“ s kopcovitou PL kukuričného škrobu a miešajúc ňou vo finale korunoval voňavé dielo, oriešok masla a
-
10
ešte minútku-dve nechať prejsť varom, aby sme po dobrom obede, nemuseli „zaraz-učkaj“ behať.
-
11
…dnes som bol „za lenivého“ a tak som maslové halušky, alias „nokerdle“, nahradil talianskou cestovinou penne, do dierok ktorej smotanová omáčka naozaj „pasuje“ a tiež chutí! P. S.: Tento recept Vám predstavujem s veľkou úctou a spomienkami na našu Mamku Aňuci a úžasnú svokričku Nuštu Anicu, ktoré kurací paprikáš milovali nado všetko a vždy ho jedli spôsobne, podľa francúzskej výchovy, s nožom a vidličkou! My tzv. chlapská zostava, sme „ládovali“ veľkou lyžicou a nik nás nezastavil.
-
12
Hrubostennú papriku je možné pripraviť na bársako, dnes som si vybral červenú, lebo je najsladšia a žltá, podľa znalcov, vraj najvhodnejšia pre ľudské zdravie, oranžová a purpurová je „na oko“ a melírovaná aj pre parádu napr. v studenej kuchyni. Posledné dva farebné varianty Vám predstavím keď budú v predajni.
Ďakujem za opýtanie i za komentík @Mata3636 vážená a milá, ... nuž v prvom rade moja presladká mamka Aňuci, B. P. (* 27. 4. 1931 ÷ † 19. 1. 1979) i moja úžasná babička lady Ann, ale v tých časoch, po marci 1959, už do kuchyňských "kumštov" zaraďovali aj mňa.
Bola som zvedavá. 😃 Lebo 34 rokov tu bývala babka a teraz 17 rokov ja. Babka sem prišla v 73-ťom, takže tvoju babku nepoznala, ale aňuci určite. A určite aj diškurovali po maďarsky 🙂
... ďakujem za odpoveď! Na dokreslenie, dnes sa 25 presunula asi na 33 (prostredný vchod VSS bloku/1. poschodie), áno babka, B. P., † 2, júna 1982, Aňuci, B. P., † 19. januára 1976, boli „origo” Košičanky,, ja som tiež krstený vodou nášho Hornádu * 15. 11. 1947 a tak sme, samozrejme, po maďarsky rozprávali všetci! Maj krásne dni plné šťastia, zdravia i pohody a pozdravuj prosím našu rodnú hrudu!