Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál fotorecept
Foto: sracz
Toto bolo u našich doma odjakživa rizoto, pripravované z perkeltu s bársakým mäsom, od bravčového až po zajačie. To pravé talianske som sa Zobraziť celý popisToto bolo u našich doma odjakživa rizoto, pripravované z perkeltu s bársakým mäsom, od bravčového až po zajačie. To pravé talianske som sa naučil až tu. Ale domáce od mamky, babky a dokonca aj od otca bolo predsa len domáce. Až po 50-tke som prišiel na „fintu“ mojich dobrých víl a kóóóóónečne robím naše „rizoto“ priamo do perkeltu. Dnes je to s veľkými kockami bravčového mäsa na červenej cibuli a póre. Ale naše porcie som podával „po taliansky“, posypané parmezánom. Nech mi naši v nebi odpustia!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
120-150 g prerastená |
|
1 000 g |
|
1 ks veľká |
|
220-250 g (biela časť) |
|
podľa potreby |
|
1 ks veľká |
|
1 ks veľká |
|
10-12 ks |
|
2 PL |
|
1 KL (Urblik-KN) |
|
2-3 KL (Nahrin) |
|
1 ML |
|
2-3 KL |
|
podľa chuti (alebo vegeta) |
|
3-4 strúčiky |
|
1 200-1 500 ml vriaca (alebo mäsový vývar) |
|
300-330 ml (Arborio) |
|
240-250 ml nasekaná |
|
120-150 ml pokrájaný (zelená časť) |
|
2-3 KL |
|
250-300 ml (sterilizovaný, čerstvý alebo mrazený) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
V liatinovom hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, škvarky som odložil na porciu pre moju domácu pani a vo výpeku nechal „zbelieť“ na väčšie kocky (aby bolo do čoho kusnúť) pokrájaného bravčového pliecka.
-
2
Mäso som vybral a pomocný tanier a vo výpeku podusil pokrájanú bielu časť póru a nakrájanú veľkú červenú cibuľu.
-
3
Až teraz som do orestovaného cibuľovo-pórového základu prilial 2-3 PL slnečnicového oleja (ale na druhu naozaj nezáleží, alebo ho môžete nahradiť bravčovou masťou) a vložil veľkú pokrájanú červenú a zelenú hrubostennú papriku a cherry paradajky.
-
4
Po premiešaní a asi 5-minútovom podusení som tento doplnený základ okorenil (mletá sladká paprika, gulášovo-klobásová zmes, korenie „Nahrin“ na mäso, čerstvo mleté čierne korenie, sušený ligurček, soľ) a po premiešaní pridal aj pretlačený cesnak.
-
5
Premiešal, vrátil opečené kúsky mäsa a zalial vriacou vodou (kto rád „bohatšie”, môže pridať horúci mäsový vývar) a nechal pomaly variť až bolo mäso skoro mäkké.
-
6
Teraz som do hrnca vsypal asi jeden a pol hrnčeka ryže, tak aby po premiešaní bol asi centimeter vody nad ryžou s mäsom.
-
7
Pokračovala zelená časť póru, petržlenová vňať a „kockatý oriešok“ masla.
-
8
Po zmiešaní a uvarení ryže som vložil aj sterilizovaný hrášok a po 2-3 minútach som
-
9
podával hotové „dielo“.
Diskusia k receptu