Foto: garanco
Takúto polievku varievala moje mama v čase, keď rástol šalát v našej záhrade. Naša známa, ktorá takúto polievku zbožňovala, ale nemala záhradu a my Zobraziť celý popisTakúto polievku varievala moje mama v čase, keď rástol šalát v našej záhrade. Naša známa, ktorá takúto polievku zbožňovala, ale nemala záhradu a my sme ju zásobovali šalátom, ju volala "tunka". Ja varím šalátovú polievku, presne tak, ako mama, skúste, možno bude chutiť aj Vám!
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najprv musíte mať v záhrade šalát, asi takýto...
-
2
...potom ho dobre vyumývať a potrhať ho na malé kúsky, asi takto...
-
3
... potom si už v kuchyni pripravte všetko, čo budete potrebovať do polievky: najemno nasekať kôpor (alebo použiť ten z mrazničky, ktorý sme si minule odložili), najemno pokrájať cesnak a zmixovať mlieko s kyslou smotanou ( ja pridávam aj trochu polohrubej múky, aby sa mi pri varení neodseklo).
-
4
V hrnci urobíme svetlú zápražku - iba pri tejto polievke používam polohrubú múku, pridáme cesnak, opražíme ho do ružova, zalejeme studenou vodou, dobre miešame. Môžme pridať zeleninový bujón, soľ, mleté biele korenie a niekoľko minút povaríme- miešame.
-
5
Potom za stáleho miešania prilejeme smotanu s mliekom, (kedysi mama varievala z kyslého rozhabarkovaného mlieka ) miešame (ľavou rukou som si pripravila aparát a potom rýchlo cvakla a zas miešala), to preto, aby sa smotana neodrazila.
-
6
Krátko povaríme a odstavíme, pridáme kôpor, šalát, už len premiešame a podávame. Šalát nikdy nevarím, lebo potom chutí, ako hovoril môj otec "jak pomitek"( preklad - ako vechtík). Moji stravníci si do taniera ešte priložia šalát, ktorý je pripravený ako príloha k druhému jedlu.
(pozri sa na svoj pravopis...)
Nerobím s cesnakom, ale pridám si trochu na tanieri. So slaninkou je určite tiež výborná, ale to je už iná chuť. Určite by chutila našim chlapom. Ale ja radšej bez slaninky.
ja ocot nedávam, nám stačí kyslé od smotany, ale keď máte radi kyslejšie, môžte si pridať za lyžicu octu ( ochuteného napr. bazalkou ).