Letná šalátová polievka fotorecept

garanco - fotkagaranco, 14. júna 2011
Letná šalátová polievka  (fotorecept)
Foto: garanco

Takúto polievku varievala moje mama v čase, keď rástol šalát v našej záhrade. Naša známa, ktorá takúto polievku zbožňovala, ale nemala záhradu a my Zobraziť celý popisTakúto polievku varievala moje mama v čase, keď rástol šalát v našej záhrade. Naša známa, ktorá takúto polievku zbožňovala, ale nemala záhradu a my sme ju zásobovali šalátom, ju volala "tunka". Ja varím šalátovú polievku, presne tak, ako mama, skúste, možno bude chutiť aj Vám!

4-6
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hlávka
2 PL alebo masť
2-3 PL
200-250 ml
0,5 l
  studená
1-2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Najprv musíte mať v záhrade šalát, asi takýto...

    Letná šalátová polievka  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...potom ho dobre vyumývať a potrhať ho na malé kúsky, asi takto...

    Letná šalátová polievka  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... potom si už v kuchyni pripravte všetko, čo budete potrebovať do polievky: najemno nasekať kôpor (alebo použiť ten z mrazničky, ktorý sme si minule odložili), najemno pokrájať cesnak a zmixovať mlieko s kyslou smotanou ( ja pridávam aj trochu polohrubej múky, aby sa mi pri varení neodseklo).

    Letná šalátová polievka  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci urobíme svetlú zápražku - iba pri tejto polievke používam polohrubú múku, pridáme cesnak, opražíme ho do ružova, zalejeme studenou vodou, dobre miešame. Môžme pridať zeleninový bujón, soľ, mleté biele korenie a niekoľko minút povaríme- miešame.

    Letná šalátová polievka  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom za stáleho miešania prilejeme smotanu s mliekom, (kedysi mama varievala z kyslého rozhabarkovaného mlieka ) miešame (ľavou rukou som si pripravila aparát a potom rýchlo cvakla a zas miešala), to preto, aby sa smotana neodrazila.

    Letná šalátová polievka  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krátko povaríme a odstavíme, pridáme kôpor, šalát, už len premiešame a podávame. Šalát nikdy nevarím, lebo potom chutí, ako hovoril môj otec "jak pomitek"( preklad - ako vechtík). Moji stravníci si do taniera ešte priložia šalát, ktorý je pripravený ako príloha k druhému jedlu.

    Letná šalátová polievka  (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

ceremka
ja pochadzam z horehronia a tam sa prida do polievky kym sa nezahustila opecene kusky koziek z udenej slaniny.tie musia mat pluzgieriky a ked sa povaria su makkucke ale nezdravucke ale fajnucke
annabiel
u nás na Kysuciach sa zase takto podobne robí šalátový prívarok, hovoríme tomu parený šalát a podáva sa s varenými zemiakmi a volským okom, prípadne opečenou klobásou alebo fašírkou...
elisticka
tuto omacku som robila a tiez davam k tomu volske oko je to vyborne ale neviem ake je to s cesnakom:-))
marianne69
...aj u nas sa vola pareny salat,mamine oblubene jedlo:-)nedavame kopor,ale zvysny postup je rovnaky....
dorisa
Robievam takúto polievku, ale dávam len kyslú smotanu. A na vrch opraženú slaninku.
emila
elisticka,- s tým cesnakom je to výborné! Je to naozaj "labužnícka pochúťka"
tatranka
Tiež sme ju mali minulý týždeň.šalát sme v riadkoch riedili a mali sme veľa mladých krásnych lístočkov.Je to každoročne hrniec šalátovky.Všetko robím ako ty,len ja zásmažku robím s chutnou prerastenou slaninkou na drobno pokrájanou.Je to chutná hustejšia polievočka aj na studeno-letno.
garanco
Žienky, ďakujem za milé komentáre, s tou slaninkou to je určite výborné (len čo by na to povedal pán cholesterol?) @tatranka , aj my to jeme na studeno-letno, preto aj som uviedla , že je pre 4-6 osôb, v skutočnosti len pre dve od obeda do večera.
tatranka
Moja dráha,varíš chutne a aj zdravo.Tá slaninka tam naozaj byť nemusí.A tak ju mám potom presne takú ako ty.
ancicka
takúto fajnovu polievočku sme mali dnes na obed.aj zo slaninkovou zápražkou.Tá slaninka v šalátovej polievočke dodá osobitú chuť.
cica2
parádna polievočka, vyskúšam podľa tvojho receptíku:))....bod číslo 1, sa mi páči najviac, krásny šalát!:))
betka11
robím túto super polievočku s rastlinným mliekom a bez slaninky,mňam
peteren
tak práve som tento receptík dokuchtil,..a ešte pred vložen=im šalátu som dal rozhabarkované vajíčka ,potom šalát a kôpor,...mňamky,...
rimanka3
Pripomína mi detsvo a pamätám sa, že mnohí túto "vechťovú " polievku alebo prívarok neznášali. Ale to sme ešte bývali ako ľudia a mali záhradu. Nič sa nevyrovná čerstvo vybratému šalátu tesne pred varením. AKO PANELáKOVý čLOVEK SOM VEľMI NEšťASTNá A čASTO SA MI SNíVA O NAšEJ VEľKEJ ZáHRADE. aLE TO LEN BOKOM. cHCEM LEN DODAť, žE NIKDY NEMIEšAM SMOTANU S MLIEKOM, ALE NAJPRV DáM LEN MLIEKO A PO ZAHUSTENí ZATREPEM SMOTANOU, ROZMIEšANOU S LYžIčKOU MúKY, KTORú SI NAJSKôR ROZMIEšAM S TROšKOU MLIEKA NA KAšIčKU, MINULE SOM TO UčILA NEVESTU. aLE T Tú POLIEVKU SI SPRAVíM, AJ KED LEN Z KUPOVANéHO.
eva53
dovarená,keď prídu rozhorúčení výletníci tak bude akurát aj vychladená a určite bude chutiť,ďakujem za pripomienku receptu
mijaita
Peclive procitam recepty na vychvalovanou salatovou polevku, kterou neznam a ani nevim, ze by se v Cechach varila. Po nekolikerem precteni vice receptu mi doslo, ze jsme ji vlastne delali ! :-) Moje mama milovala zeleninu (jako ja) a delavala misu velkou salatu s kyselým mlékem! Tehdy jeste se nechavalo mleko normalne zkysnout. A ten salat s kyselym mlekem je vlastne tady ta polevka, jen studena varianta bez kopru a cesneku. Tak si to konecne predstavit uz umim :-) Zkusim teplou a z polnicku, pridam sojovou gran cucinu a trochu zakysane smetany. Pak se @garanco podelim o chutovy dojem ! :-)
garanco
@mijaita , určite Ti bude chutiť, príchute si pridaj podľa svojej vôli a prajem DOBRÚ CHUŤ!
ledabolka
..budem variť prvýkrát podľa tvojho receptu a teším sa na ďalšie mňamky od teba..emVo :-)
polievocka1
takuto polievku varia asi vsetci jednako,až na jednu maličkost,,prečo to slovo"odsekla",to nedáva zmysel,nám slovákom,,spisovne ""zrazila,"
garanco
@polievo čka1, keď Ti pri varení prekáža iba slovo "odsekla", môžem Ti povedať, že to bol výraz mojej mamy, ktorý som prebrala s receptom, no ak si to berieš spisovne, určite som nepoužívala sekeru na odseknutie!
(pozri sa na svoj pravopis...)
kupecova
Mnaaaam,milujem tuto polievku,tiez ju robievala moja babka,od nej som sa to naucila,ale deti ju nechcu ani vidiet.....Dakujem za pripomenutie,zajtra si ju urcite urobim....a ked este vela salatu,tak mam veeeelmi rada...
motyka
Práve som ju dovarila. Bez slaninky a cesnaku, s trochou kyslej aj sladkej smotany. Je vynikajúca a ľahúčka, iste ako tá Tvoja Garanco.
Nerobím s cesnakom, ale pridám si trochu na tanieri. So slaninkou je určite tiež výborná, ale to je už iná chuť. Určite by chutila našim chlapom. Ale ja radšej bez slaninky.
frezia
Presne takuto varievala aj moja mama, ja ju navarim dnes. Je to jednoducha a lacna pochutka
garanco
@Barbie (16.6.2016 19:38)

ja ocot nedávam, nám stačí kyslé od smotany, ale keď máte radi kyslejšie, môžte si pridať za lyžicu octu ( ochuteného napr. bazalkou ).
siisa
Dnes som varila túto rýchlu a pritom úžasnú polievku. Vďaka za výborný recept.


bubaya
TO JE ONO!!!!!! Takto má vyzerať šalátová polievka - šalát má byť chrumkavý.
anan
Uvarila som dnes na obed a lizali sme sa muzom az za usami. Vdaka za sikovny recept. Moja mama robievala podobnu, ale aj so zemiakmi, ale nejak mi tam dnes nechybali. Inak, moja mama tiez hovorila ze sa omacka ci polievka moze "seknut". Uplne dobre som ta porozumela
thadzeshi
Mama pochádza zo Zamaguria a ja to poznám pod názovm "Žufka". Pozná to niekto tiež pod týmto názvom?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia