Holubky - plnená kapusta fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 5. marca 2011

Holubky nie sú len jedlo, je to tradícia. Už tradične sa na východe pri rôznych príležitostiach podávajú holubky. Jednou z najdôležitejších, a to vám Zobraziť celý popisHolubky nie sú len jedlo, je to tradícia. Už tradične sa na východe pri rôznych príležitostiach podávajú holubky. Jednou z najdôležitejších, a to vám každý východniar potvrdí, je svadba. Hovorí sa: Ňe je poriadne vešeľe bez holubkoch. Dá sa povedať, že neponúknuť hosťom na poriadnej východniarskej svadbe holubky je trapas. Dokonca sa podávajú v presne určenom čase. Ako posledné jedlo. Po holubkoch sa už slušní hostia postavia a idú domov. Veď ako sa hovorí: V najlepšom treba skončiť! :)

8-10
porcií
180 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
250 g
1 ks
5-6 strúčikov
1 ks
3 plechovky




Postup

  1. 1

    Z kapusty vyrežeme hlúbik. Za najlepšiu kapustu sa považuje letná kapusta, ktorá má ploský tvar, neviem, aká je to odroda. Ale dá sa použiť aj zimná, ak nie je príliš hrubolistá. Voľakedy sa bežne nakladali do suda s kyslou kapustou aj celé hlávky kapusty a v zime sa z nej potom pripravovali holubky. A sú výborné, mala som tú čeť aj také ochutnať.

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vriacej vody vložíme kapustu a postupne, ako listy mäknú, orezávame ich a kapustu opäť vložíme do vody, až pokým neorežeme posledné použiteľné listy. Ani by ste neverili, aké mini holubky až sa dajú zakrútiť. Dokonca pravé vešeľove sú maličké jednohubky.

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kapustu potom zbavujeme hrubých častí. Veľké listy zároveň prerežeme na polovicu. Pozor, nič sa nevyhadzuje. Odrezky sa pokrájajú na drobno a potom sa vložia ku holubkom do hrnca.

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pomelieme mäso, upražíme cibuľu na oleji a keď ju odstavíme posypeme ju červenou paprikou. Ryžu obaríme vriacou vodou cez sitko. Všetko dáme do jednej misky, pridáme pretlačený cesnak, soľ a čierne korenie, takisto jednu plechovku (malú) paradajkového pretlaku a olej a poriadne zmes vymiešame. Potom ju necháme chvíľku postáť a ak treba zase okoreníme. Na svadby sa zvykne používať aj hovädzie mäso, potom sa namiesto pliecka použije prerastený bôčik, aby zmes nebola suchá. Čo sa týka pomeru mäso - ryža platí zásada na 2/3 mäsa použiť 1/3 ryže. Treba totiž rátať s tým, že mäso pri varení stratí objem a zároveň ryža ho získa.

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krútenie holubkov pred svadbou, keďže tam sa ich poje požehnane je spoločenská udalosť. Večer pred svadbou sa dodnes ženy z rodiny (nevestinej, pretože nevestina matka zodpovedá za holubky na valalskym vešeľu) schádzajúi a krútia holubky. Existujú aj profesionálne babky krutičky, ktoré vám zakrútia holubky tak, že nenájdete ani minimány rozdiel medzi prvým a posledným. Tie si potom rodina môže objednať na zakrúcanie na svadbu. Takže musíte uznať, že je to veľká vec, taký holubok. Krútenie holubkov krok po kroku: 1. Kapustu si položíme na dlaň a vložíme plnku (nie príliš veľa)

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    2. Krútime tak, aby vznikol lievik.

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    3. a krútime

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a krútime :)

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    4. vrchnú časť kapusty prstom zastrčíme do vnútra

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    5. finálny holubok

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Je dôležité vedieť ich aj poukladať do hrnca. Ak ich totiž správne uložíte nerozpadnú sa ani bez záťaže. V tom nie som veľký odborník, preto používam fintu, teda na vrch položím tanier a zaťažím ho pohárom naplneným vodou. Tým zabezpečíme to, že sa holubky nebudú pri vrení omáčky hýbať a ostanú uzavreté. Ukladajú sa napr. aj takto:

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Holubky zalejeme pretlakom rozmiešaným s vodou. Pridáme k tomu rascu a trochu soli. Zalejeme ich tak, aby boli všetky pod vodou a napokon ich na miernom plameni (ak máme hrniec s tenkým dnom, treba použiť aj platňu) varíme približne 1 hodinu a 20 min. a či sú už hotové zistíme tak, že ochutnáme. :)

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a tu je výsledok:

    Holubky - plnená kapusta (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

evanaaa
Zaujímavé, tieto holúbky. Mama robiavala plnenú kapustu podobne, len tam nedávala cesnak a varila ju v kyslej kapuste, ak sa nemýlim. Alebo to bola hlávková - čerstvá, nie som si istá, len viem, že to bolo výborné, ja by som tú jej chuť netrafila.
petravoska
@evanaaa , tak recept nie je jednotný, asi to súvisí s rôznymi regiónmi. niekde nedávajú cesnak (ani moja svokra napr. nedáva), niekde dokonca ani pretlak. ja mám najrašej tie od mojej mamky :)
ale skúšať treba, aj keď sa netrafíš, možno nakoniec budú lepšie tie tvoje :)
bejaja
Krásne nafotené a určite výborné. Niečo na tom je, že v každom regione Slovenska sa varí trochu odlišne. Moja babička ich robila podobne, len ich piekla na kyslej kapuste. Dlho som ich nerobila, určite vyskúšam aj tie tvoje,ukladám do KK.
baculata
Toto jedlo ma vzdy dostane, nielen svojou neobyčajnou chutou, ale spomienkami ,
jegor
klobuk dole za spracovanie receptu je to vyborne jedlo taketo male robia na zempline ak sa nemilim jedol som v kyslej kapuste je to pochutka
hortenzia51
už tolko bolo tu chvaly,že musim dodať iba 1*..
veľmi pekné si tu vložila tento recept,, poznám ženy aj 50-ročné vychodňarky a nevedia varíť tie naše vychýrene HOLUBKY..ja tak isto varím ale nemám ich rada s cesnakom davám tam popraženú cubuľu...aj u nás tradične -na každej oslave muša buc toto naše holubky... a to nevešele kec holubky nedavali...
6majka6
..wau...prekvapilo ma,že si tam dala nevarenú ryžu...dobre vedieť..:))
24igi
Tuto pochuťku si uložim v kucharskej knihe na čestne miesto. Udelujem ti rad zlatej varešky.
fionecka
Predbehla si ma ! Ja som toto jedlo varila včera, len mi všetko zjedli, tak som nemala čo nafotiť .... u nás sa tomu hovorí sárma, pretože je to aj jedlo krajím z Balkánu a udomácnilo sa aj u dolnozemských Slovákov .. tiež ho robíme mierne oslišne - bez cesnaku a rasce, s kyslou kapustou, pri podávaní s atanieri zdobíme kyslou smotanou .. už od detstva sármu milujem a naučila som ju jesť aj manžela a neskôpr aj syna... je to naša delikatesa ..

aj ja chválim pekne urobený recept, dobré fotografie, informácie navyše ... :-))
maorka
tak pri varení holubkov si vždy spomeniem na môjho otca.. bol to príma chlap a toto bola jeho srdcovka... vynikajúco to vedel uvariť.. a niekedy som mala dojem že to pokaždé chutilo trochu inak , prezradil že to závisí od kombinácii mäsa ....Inak zvykla som sa ho opýtať prečo ja netrafím tú jeho chuť , tak odpovedal že :ženy dávaju do varenia všetko čo tam treba dať a muži všetko čo nájdu doma..
orchidea
Mám tento recept od sestry ale veru som ho ešte neskúsila, teraz keď vidím ako výborne to vyzerá tak to už konečne urobím aj ja. Krásne nafotené.
jeka
Ked to doma robíme ,tak máme v tento deň hostinu,nevieme sa "odjesť", ale keď by ste niekedy robili holúbky, skúste nakrajáť aj čerstvú zelenú papriku do ryže.Dostanú inú chuť.
fejton1
perfektný postup pripomenula si mi mojo vešele. ĎAKUJEM, ukladam. KK..
mamatata2
Jedla som na svadbe mojej dcéry, ktorá má východniara, od vtedy ľúbime holubky aj východniarov. Vďaka za super popis, doteraz som si na holubky netrúfla, ale teraz skúsim.
elekra
Pochádzam z gemerského regiónu a o holubkoch som len počula od kolegov z Východu. Aj som vyskúšala, ale dala som varenú ryžu a aj tak boli vynikajúce. Je to jedlo, ktoré som sa naučila robiť len z rozprávania a tak Ti teraz ďakujem za komplet recept. Ukladám do KK.
seaton
mali sme susedu, ktorá bola veselá kopa a keď som varila plnenú kapustu tak sa stále smiala sama zo seba. " Aj ja varím holubky ale pretože neviem kapustu zatočiť a bojím sa že sa mi pri varení rozídu tak ich pre istotu obtáčam nitkou. No ale je to veľmi pracne tak ich nerobím veľmi často aj keď ich milujeme." Na tomto sme sa vedeli spolu veľmi dobre zasmiať.
honestka
@Petravoska : aj ja som poctena ze "takyto original" som sa naucila od babky Resovskej tu- zomrela blizko stovky a vsetko vedela robit takmer dokonca a presne ako sa ona naucila od svojej mamy. tiez robim aj rychle upravy, rozne kolozvarske, ale tieto LEN presne tak so zatlacanim prsteka su na velke sviatky u nas tiez, a ked nie ja- robi ich nevesticka sposobom zase od jej nemeckej babky.
OK-Prst hore!
seaton
čítala som trošku vyššie že babka piekla na kyslej kapuste. Moja mama robila zapekaný kel. Mäso s ryžou všetko ako do holubkov. Zabalila do kelových lístkov a potom dala piecť na plech. Používali sme k tomu kyslú smotanu. Kelové lístky neboli poskrúcane do lievika ale skôr do štvorca. táto obmena bola tiež výborná a už sa chystám to vyskúšať
hannah22
veľmi krásne prevedený receptík na jednotku po starom, raz dva krát do roka na "veľké šveto" ich tiež varím a tiež spomínam presne tak sa varili u nás na východze, super..... :))
lyali
Krásny recept! Jedlá s kapustou milujem. Naozaj hodný svadobnej hostiny. Vyzerá slávnostne. KK :-)
cinkla
Na vychodniarske holubky (z Michaloviec ) a Irenku Olhovu, ktora ich tiez majstrovsky pripravovala nikdy nezabudnem. Dakujem za Tvoj recept i bajecne rady (lievikove zakrucanie a tanierikova zataz )
1x sracz
verca19882
Holubky su velmi chutne,lebo som ich dnes robila a chutia vyborne.dakujem vam za recept
verca19882
Holubky su velmi chutne,lebo som ich dnes robila a chutia vyborne.dakujem vam za recept
sefkuchar
Toto som hladal v receptoch - mam v ladnice celu kapustu ....len maso a dufam ze budu dobre - recept je superovy..!!!!
frauakbari
Som z východu koňarka,ale doposiaľ som nevedela, že holúbky by sa mali zakrúcať do lievika...asi to bude tým, že som sa ich naučila variť po telefóne :o) a doposiaľ som ich zakrúcala do akéjsi "kocky" a skoro stále sa mi v hrnci rozpadli.Takže nabudúce vyskúšam to tvoje lievikové zakrúcanie a potom ten nápad s tanierikom ;) ďakujem
sharona
Týmto jedlom ma pohostili, keď som bola kedysi dávno (ešte za študentských čias) prvýkrát navštíviť moju kamarátku na východe. Veľmi mi chutilo, odvtedy som ho nejedla, u nás sa robí len plnená paprika. Určite vyskúšam.
1x sracz
pletenka
Holubky neboli nikdy mojou silnou strankou aj ked ich zboznujem ale po takto vyborne spracovanom postupe to este skusim urcite TO dokazem. Vdaka sa recept
alicaz
prave ich robim.. najvacsia sranda je ze sme vsetky okruhle taniere vymenili za moderne stvorcove a tie sa mi nemestia do hrnca na zatazenie... tak som tanier nahradila spodkom z okruhlej tortovej formy :)
axenka
Holúbky si vo Vranove osvojili názov VYHADZOVÁKY. Práve preto, lebo sa na svadbe podávajú ako posledné jedlo.. Super recept a krásne spracovaný. :-)
hubata
Dnes som čítala obidva recepty aj od @pn z Chorvátska z kyslej celej kapusty a aj tieto od @petravoska z východného Slovenska. Obidva sú veľmi zaujímavé, a strašne dobré. Ale ako vidíte, dajú sa aj upiecť, čo tiež musí byť strašne dobré: jeden recept na 3 spôsoby, no nie je to milé?
A tie spôsoby prípravy: z kyslej celej hlávkovej kapusty, lievikovité zakrúcanie ....... no paráda, ste veľmi šikovné kuchárky!
1x sracz
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@hubata ,Dakujem za komentarik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
martanka
:D Super recept- blahoželám. U nás na Šariši sa názvom "holubky" označuju aj "vetry", ktoré sú takmer automatickým sprievodným javom po zjedení všetkého, z čoho vás ľudovo povedané nafúkne :) Jooj, aľe mi šmišno prišlo :)
1x sracz
vladika
mňam,,,naša pochuťka,,,deti a manžel to žeru a ne jedie,,,veľmi to zbožnuju,,,mi ich davame piecť do rury asi 1hod..su lepšie,a pridavame medzi holubky aj slaninku je to eňo ňuňo.........
1x sracz
lucek82
no ja som sa do toho pustila:)) s umelym masom (quorn) lebo sme ovegetariancili, ale verim ze to bude rovnako chutne. Treba vegetariansky prisposobovat slovensku kuchynu, niet nad nu:))
mimka53
je to jedlo, ktore naša rodina zbožňuje a ja tiež, pretože pokoj s varanim na cely deň. Prave dnes už mam nachystane v chladničke, zajtra už len zalejem šťavou, uvarim a papame do prasknutia. Take jednohubky maličke su ale najchutnejšie a najlepšia je taka ploska kapusta ma tenučke listy.
1x sracz
petravoska
k tomu sa podáva chlieb, niekto si na vrch dáva kyslú smotanu :), ale na svadbách bežne nedávame nič, lebo vo vnútri je mäso s ryžou, čo je vlastne príloha...
zapsalka
Holubky som už dávno nevarila,deti už doma nie sú a samej sa mi variť nechce.Robievala som ich väčšie a zväzovala som do balíčka bielou niťou.Do hrnca na spod som dávala kyslú kapustu,tiež paradajkový pretlak a holubky som zasypala posekanou sladkou kapustou,ktorá sa mi zvýšila pri odoberaní listov z hlávky....!!! Do varenia som zapájala aj deti,ktoré pridržiavali holubky pri zväzovaní niťou.....Výborné sú aj za studená.S chlebom aj zo zemiakmi.....!!!
zelenazaba
na varechu som doteraz chodila len variť podľa receptov, ale dnes som sa musela už registrovať, jednoducho som chcela dať tomuto úžasne názornému receptu 5 hviezdičiek :-)
beatacsontosova
môj drahý (východniar) ma akurát včera poprosil, či by som mu nespravila holúbky...ja reku že nie je normálny, s tromi vecami sa nebabrem - holúbky, huspenina a perky (posledné dve robí výlučne moja mamka)...no keď na mňa hodil taký ten kukuč, ťažko odoláte a spravíte čokoľvek, tak dneska hľadám nejaký recept ako to spraviť aj kadejaké finty, vyskúšam tento receptík a uvidíme čo z toho bude :-) moja mamka zvykla robievať kapustné listy spolu s kapustnicou, kto nechcel plnené listy, tak si dal iba kapustnicu, to sme všetci milovali :-)
1x sracz
daguska
Krasny recept,mily komentar a samozrejme vynikajuce,chutne prave vychdnarske jedlo.Naozaj sa bez neho nezaobide ziadna rodinna udalost.Jedla som uz vselijake,s pretlakom,aj bez,s kyslou aj sladkou kapustou,velikanske,aj drobe jednohubky,preliate oprazenou cibulkou,dokonca s nasekanym koprom,ba aj so smotanou,ci plnene bez masa.Vynikajuce,vsetko jedinecne recepty.Ale moje pozorovanie mi hovori,ze su jednoznacne srdcovkou praveho vychdniara.
1x sracz
madonka
Presne takto to urobim,vidim ze tu je sama chvala takze verim ze vysledok bude fantastic.
cipuska
velmi pekny spracovany a nafoteny postup holubkov :)
mamamaria1
Pekný recept, dobré jedlo, ale mylná predstava, že je to východňárske jedlo. Robí sa aj u nás na západe, len pod menom plnený kapustný list. Jedlá som to aj v Poľsku, kde do toho dávajú plnku s dubákmi. Dokonca v Sýrii sa robí podobné jedlo, len kapusta tam nebola bežná, tak plnili viničné listy. Východ nie je stred sveta
marauder
@Petravoska : si mi teda dala! :D "holúbky" by som zaradil na Zemplín, furt som sa so švekru hadal, že "sama ryža"! :) Na mojim vešeľu vof Vranove som mal das 340 ľudzi. ! Nadrel som sa ako koň, teraz sa to varí! Určite to dlho robiť nebudem, drina.... Vyrástol som na maďarskej kuchyni. @mamamaria : áno! Plnené viničné listy! :D Jednoznačne mediteránna kuchyňa! :)


2x zolik a sracz
zolik
@marauder (15.3.2022 20:22)
Tak nech sa Ti podará, keď už si sa nadrel jako kóň ;-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia