Dusené bravčové stehno
Dusené bravčové stehno

Bravčové plátky na hubách fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. októbra 2022
Bravčové plátky na hubách (fotorecept)
Foto: sracz

Jedlá s hubami patrili v našej domácnosti odjakživa k tým najžiadanejším. V dnešnom variante som použil huby hneď dvojaké (no žiaľ tu tie Zobraziť celý popisJedlá s hubami patrili v našej domácnosti odjakživa k tým najžiadanejším. V dnešnom variante som použil huby hneď dvojaké (no žiaľ tu tie naše v čerstvom stave nemám), sušenú zmes hríbov pred vložením do mäsa a tzv. hnedé šampiňóny („crimini“). So spomienkou na mojich predkov, po meči i po praslici, som šťavu vyšperkoval šalotkou, pórom, celozrnnou horčicou a mojimi obľúbenými zelerovými stonkami. Kto nerád ryžu, môže si ju nahradiť zemiakovou kašou alebo parenou knedľou.

2-4
porcie
30 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 hrubšie plátky
40-50 g
podľa potreby
podľa potreby (alebo korenie 4 farieb)
2-3 KL (alebo kremžská)
120-150 g prerastená
podľa potreby (rastlinný)
200-250 g
3-4 strúčiky
200-220 ml pokrájaný
2-3 ks pokrájaný
2 KL (alebo hladká)
2 KL
2 KL (Nahrin)
podľa potreby
250 g (alebo crimini)
2-3 PL

Postup

  1. 1

    Výber ingrediencií zodpovedá Vašej chuti, stavu „NZ“ a momentálnej situácii vo Vašej peňaženke! Vzadu vývar z morčacej polievky.

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo „štangle“ bravčového stehna („karé tiš ňe plane, aľe je vecej suche“), som odrezal štyri kúsky potrebné na obed, cez celofánovú fóliu som ich vyklepal na tenšie plátky.

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením (K4F sa mi už minulo) a potrel celozrnnou horčicou,

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne som ich ukladal na seba a uložil do chladničky (kto môže, uloží cez noc), než som pokrájal potrebné cibuľoviny. Na malom tanieriku je už pokrájaný stonkový zeler.

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V širšom hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú prerastenú slaninu.

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na škvarkách som orestoval šalotku, pór,

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    strúčiky cesnaku pokrájané na plátky. Jednotlivé plátky mäsa som jemne posypal mandľovou múkou a

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    opražil ich na cibuľovo-pórovom základe so škvarkami slaniny.

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso som vybral na pomocnú tácňu a do hrnca, mimo ohrev, vložil mletú sladkú papriku a korenie „Nahrin“ na mäso.

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po premiešaní som vložil dve pokrájané zelerové stonky.

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A konečne sa dočkal aj horúci vývar (ale ani horúca voda nie je zlá), ktorým som mäso podlial a pridal k nemu sušené namočené hríby aj s nálevom,

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    šampiňóny na plátky a celé hlavičky na dekoráciu jednotlivých porcií. Vložil som späť mäso a asi 33 minút povaril.

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom som mäso opäť vybral, podobne aj hlavičky šampiňónov na dekoráciu a celú omáčku, pomocou ponorného tyčového mixéra, vyšľahal na jemnú konzistenciu. Mäso som vrátil do hotovej omáčky ponoril, než som

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    uvaril ryžu s mrazeným hráškom (postup je Vareškám a Varechárom už notoricky známy) a

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    mohol som servírovať! Dobrú chuť aj Vám, priatelia na Varecha.sk, vysoko vážení a milí!

    Bravčové plátky na hubách (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, mně by moc chutnalo.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha