Bravčové plátky na hubách fotorecept
Foto: sracz
Jedlá s hubami patrili v našej domácnosti odjakživa k tým najžiadanejším. V dnešnom variante som použil huby hneď dvojaké (no žiaľ tu tie Zobraziť celý popisJedlá s hubami patrili v našej domácnosti odjakživa k tým najžiadanejším. V dnešnom variante som použil huby hneď dvojaké (no žiaľ tu tie naše v čerstvom stave nemám), sušenú zmes hríbov pred vložením do mäsa a tzv. hnedé šampiňóny („crimini“). So spomienkou na mojich predkov, po meči i po praslici, som šťavu vyšperkoval šalotkou, pórom, celozrnnou horčicou a mojimi obľúbenými zelerovými stonkami. Kto nerád ryžu, môže si ju nahradiť zemiakovou kašou alebo parenou knedľou.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 hrubšie plátky |
|
40-50 g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (alebo korenie 4 farieb) |
|
2-3 KL (alebo kremžská) |
|
120-150 g prerastená |
|
podľa potreby (rastlinný) |
|
200-250 g |
|
3-4 strúčiky |
|
200-220 ml pokrájaný |
|
2-3 ks pokrájaný |
|
2 KL (alebo hladká) |
|
2 KL |
|
2 KL (Nahrin) |
|
podľa potreby |
|
250 g (alebo crimini) |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
Výber ingrediencií zodpovedá Vašej chuti, stavu „NZ“ a momentálnej situácii vo Vašej peňaženke! Vzadu vývar z morčacej polievky.
-
2
Zo „štangle“ bravčového stehna („karé tiš ňe plane, aľe je vecej suche“), som odrezal štyri kúsky potrebné na obed, cez celofánovú fóliu som ich vyklepal na tenšie plátky.
-
3
Posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením (K4F sa mi už minulo) a potrel celozrnnou horčicou,
-
4
Postupne som ich ukladal na seba a uložil do chladničky (kto môže, uloží cez noc), než som pokrájal potrebné cibuľoviny. Na malom tanieriku je už pokrájaný stonkový zeler.
-
5
V širšom hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú prerastenú slaninu.
-
6
Na škvarkách som orestoval šalotku, pór,
-
7
strúčiky cesnaku pokrájané na plátky. Jednotlivé plátky mäsa som jemne posypal mandľovou múkou a
-
8
opražil ich na cibuľovo-pórovom základe so škvarkami slaniny.
-
9
Mäso som vybral na pomocnú tácňu a do hrnca, mimo ohrev, vložil mletú sladkú papriku a korenie „Nahrin“ na mäso.
-
10
Po premiešaní som vložil dve pokrájané zelerové stonky.
-
11
A konečne sa dočkal aj horúci vývar (ale ani horúca voda nie je zlá), ktorým som mäso podlial a pridal k nemu sušené namočené hríby aj s nálevom,
-
12
šampiňóny na plátky a celé hlavičky na dekoráciu jednotlivých porcií. Vložil som späť mäso a asi 33 minút povaril.
-
13
Potom som mäso opäť vybral, podobne aj hlavičky šampiňónov na dekoráciu a celú omáčku, pomocou ponorného tyčového mixéra, vyšľahal na jemnú konzistenciu. Mäso som vrátil do hotovej omáčky ponoril, než som
-
14
uvaril ryžu s mrazeným hráškom (postup je Vareškám a Varechárom už notoricky známy) a
-
15
mohol som servírovať! Dobrú chuť aj Vám, priatelia na Varecha.sk, vysoko vážení a milí!
Diskusia k receptu