Fazuľkový prívarok
Fazuľkový prívarok

Fazuľkový prívarok fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. októbra 2022
Fazuľkový prívarok (fotorecept)
Foto: sracz

Hlásim sa k tým, ktorí vďaka svojim rodičom, ja osobne i prarodičom, menovite našej úžasnej babičke lady Ann, pri „variovaní“ s mladou fazuľkou, pamätajú Zobraziť celý popisHlásim sa k tým, ktorí vďaka svojim rodičom, ja osobne i prarodičom, menovite našej úžasnej babičke lady Ann, pri „variovaní“ s mladou fazuľkou, pamätajú výraz „šesťtýždňová“. Ak sa lusky, či struky, oberali v 6. týždni jej vegetácie, nemali „fúzy“ a o ďalších šesť týždňov bola na hriadke 2. úroda. Tí pracovitejší a múdrejší to medzi júnom a septembrom otočili aj dva razy. Niektorí považujú varenie za premárnený čas. Ale ak si niekto zaslúži Vašu pozornosť a prácu, tak mu navaríte rád, s láskou.

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500-600 g (mladá zelená fazuľka)
2-3 ks
10-12 ks
5-7 ks
podľa chuti
500-600 g žlté stredné
2-3 PL (rastlinný)
120-150 g žltá
2-3 KL
2-3 KL
2-3 PL
240-250 ml
300-340 g hustá
2-3 strúčiky
330 ml
240-250 ml (lístočky)




Postup

  1. 1

    Na toto pradávne domáce chutné jedlo toho naozaj nie je treba veľa. Ja, čoby „šanovlivý gazdiniak“, som ešte odložil vyše 200 ml výpeku z opečených drobných paradajok so soľou, čerstvo mletým čiernym korením a s olivovým olejom. Teraz mi prišiel vhod!

    Fazuľkový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vriacej osolenej vody som vložil očistenú a pokrájanú strukovú fazuľku, „broky“ z halúzok petržlenovej vňate (bez obratých lístkov, ktoré pridám už do hotového prívarku) a drôtené „vajíčko“ s bobkovým listom a guličkami celého čierneho i nového korenia.

    Fazuľkový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vzápätí som pridal, asi na 2 cm kúsky, pokrájané tri žlté stredné zemiaky.

    Fazuľkový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vzhľadom na dobu varenia, tak 15-20 minút, než sa uvaria zemiaky (fazuľka je mladá jemná), som hneď na oleji orestoval pokrájanú cibuľu, nadstavil ju maslom a mletou sladkou paprikou,

    Fazuľkový prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zasypal ju hladkou múkou a uvaril zápražku. Zápražku som zalial 2 naberačkami fazuľkového vývaru.

    Fazuľkový prívarok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po premiešaní a „prebublaní“ som ju sitko („vajíčko“ s korením som vybral) prepasíroval do uvareného fazuľkovo-zemiakového základu (cibuľku zo zápražky nevyhadzujem, ale pridávam si ju, pri servírovaní, do svojej porcie; krásne to prevonia prívarok a chutí úžasne, teda aspoň mne).

    Fazuľkový prívarok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V ohriatom výpeku z „baby“ paradajok (môžete ho nahradiť 2-3 PL hustej talianskej paradajkovej pasty) som „rozkvedlal“ hustú kyslú smotanu a vzápätí ju vmiešal do základu,

    Fazuľkový prívarok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pridal pretlačené strúčiky cesnaku a

    Fazuľkový prívarok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    primiešal polovičku „téglika“ šľahačky (zvyšok zo servírovania tiramisu).

    Fazuľkový prívarok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nuž a finále zastrešovali, podľa mojej úžasnej babičky lady Ann, B. P., lístočky petržlenovej vňate.

    Fazuľkový prívarok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tak, ako skoro každý prívarok, aj tento je možné podávať „na čisto“, s opečenou klobásou, párkom, či „volským okom“, ale nám ostal aj zvyšok pečeného bravčového pliecka.

    Fazuľkový prívarok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Naša „Vareška“ 1. októbra oslavuje svoje narodeniny, tak jej, na čele s redakciou, do ďalšej šťastnej 13-ky želám úspešné dni plné pohody, rúče šikovné prispievateľky kuchárky, pekárky, cukrárky (samozrejme, že aj …ov) a vďačných fanúšikov i obdivovateľov, bez rozdielu pohlavia, veku, farby pleti a vierovyznania!

    Fazuľkový prívarok (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

frezia68
To by sa mi páčilo prisadnúť k Vášmu stolu. Fazuľkový prívarok zo žltej,aj zelenej fazuľky je aj môj obľúbený,tak ostáva len zapriať dobrú chuť !
sracz
Ďakujem Vám, zo srdca úprimne, vážení a milí priatelia za Vaše priaznivé ohlasy na tento mnou inovovaný recept z našej rodinnej šperkovnice. Vysoko si Vaše slová vážim a všetkým želám krásne dni plné pohody, šťastia, zdravia a lásky i úsmevov dobroprajných ľudí!