Fazuľkový prívarok fotorecept
Foto: sracz
Hlásim sa k tým, ktorí vďaka svojim rodičom, ja osobne i prarodičom, menovite našej úžasnej babičke lady Ann, pri „variovaní“ s mladou fazuľkou, pamätajú Zobraziť celý popisHlásim sa k tým, ktorí vďaka svojim rodičom, ja osobne i prarodičom, menovite našej úžasnej babičke lady Ann, pri „variovaní“ s mladou fazuľkou, pamätajú výraz „šesťtýždňová“. Ak sa lusky, či struky, oberali v 6. týždni jej vegetácie, nemali „fúzy“ a o ďalších šesť týždňov bola na hriadke 2. úroda. Tí pracovitejší a múdrejší to medzi júnom a septembrom otočili aj dva razy. Niektorí považujú varenie za premárnený čas. Ale ak si niekto zaslúži Vašu pozornosť a prácu, tak mu navaríte rád, s láskou.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500-600 g (mladá zelená fazuľka) |
|
2-3 ks |
|
10-12 ks |
|
5-7 ks |
|
podľa chuti |
|
500-600 g žlté stredné |
|
2-3 PL (rastlinný) |
|
120-150 g žltá |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
2-3 PL |
|
240-250 ml |
|
300-340 g hustá |
|
2-3 strúčiky |
|
330 ml |
|
240-250 ml (lístočky) |
|
Postup
-
1
Na toto pradávne domáce chutné jedlo toho naozaj nie je treba veľa. Ja, čoby „šanovlivý gazdiniak“, som ešte odložil vyše 200 ml výpeku z opečených drobných paradajok so soľou, čerstvo mletým čiernym korením a s olivovým olejom. Teraz mi prišiel vhod!
-
2
Do vriacej osolenej vody som vložil očistenú a pokrájanú strukovú fazuľku, „broky“ z halúzok petržlenovej vňate (bez obratých lístkov, ktoré pridám už do hotového prívarku) a drôtené „vajíčko“ s bobkovým listom a guličkami celého čierneho i nového korenia.
-
3
Vzápätí som pridal, asi na 2 cm kúsky, pokrájané tri žlté stredné zemiaky.
-
4
Vzhľadom na dobu varenia, tak 15-20 minút, než sa uvaria zemiaky (fazuľka je mladá jemná), som hneď na oleji orestoval pokrájanú cibuľu, nadstavil ju maslom a mletou sladkou paprikou,
-
5
zasypal ju hladkou múkou a uvaril zápražku. Zápražku som zalial 2 naberačkami fazuľkového vývaru.
-
6
Po premiešaní a „prebublaní“ som ju sitko („vajíčko“ s korením som vybral) prepasíroval do uvareného fazuľkovo-zemiakového základu (cibuľku zo zápražky nevyhadzujem, ale pridávam si ju, pri servírovaní, do svojej porcie; krásne to prevonia prívarok a chutí úžasne, teda aspoň mne).
-
7
V ohriatom výpeku z „baby“ paradajok (môžete ho nahradiť 2-3 PL hustej talianskej paradajkovej pasty) som „rozkvedlal“ hustú kyslú smotanu a vzápätí ju vmiešal do základu,
-
8
pridal pretlačené strúčiky cesnaku a
-
9
primiešal polovičku „téglika“ šľahačky (zvyšok zo servírovania tiramisu).
-
10
Nuž a finále zastrešovali, podľa mojej úžasnej babičky lady Ann, B. P., lístočky petržlenovej vňate.
-
11
Tak, ako skoro každý prívarok, aj tento je možné podávať „na čisto“, s opečenou klobásou, párkom, či „volským okom“, ale nám ostal aj zvyšok pečeného bravčového pliecka.
-
12
Naša „Vareška“ 1. októbra oslavuje svoje narodeniny, tak jej, na čele s redakciou, do ďalšej šťastnej 13-ky želám úspešné dni plné pohody, rúče šikovné prispievateľky kuchárky, pekárky, cukrárky (samozrejme, že aj …ov) a vďačných fanúšikov i obdivovateľov, bez rozdielu pohlavia, veku, farby pleti a vierovyznania!
Diskusia k receptu