Hovädzí guláš Tatuš z paneláka fotorecept
Foto: sracz
Náš dedko Tatuš by bol 9. októbra oslávil 125. ročné narodeniny. Na svojom rodnom Šariši patril medzi vychýrených silákov, no ale aj v kuchyni Zobraziť celý popisNáš dedko Tatuš by bol 9. októbra oslávil 125. ročné narodeniny. Na svojom rodnom Šariši patril medzi vychýrených silákov, no ale aj v kuchyni sa rád a hlavne chutne obracal. Medzi jeho obľúbené špeciality patrili domáce zabíjačky, kombinácie s mäsom a slávne „vlasové“ rezance, ktoré krájal svojím nožom bez špičky. Variantov na guláše je v slovenských končinách, od Cerovej vrchoviny po Oravské Beskydy a od Bukovských vrchov po Biele Karpaty, naozaj neúrekom. Dnes som ho pripravil v jeho mene.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1320 g |
|
1 g |
|
1 KL |
|
15 g (Chmeli-suneli) |
|
1 PL (Nahrin) |
|
1 KL |
|
5-6 strúčikov |
|
120-150 g prerastená |
|
podľa potreby |
|
600 g |
|
6-7 ks |
|
120-150 g |
|
2-3 KL |
|
1-2 ks |
|
2-3 ks (Roma) |
|
2-3 PL (Harissa) |
|
1 200 g žlté stredné |
|
podľa potreby (alebo voda) |
|
Postup
-
1
Pripravené ingrediencie vytvorili kvázi surrealistický obraz.
-
2
Mäso som po umytí osušil a pokrájal na kocky asi 5x5 cm, vložil do jenskej misy, posypal všetkými koreninami (bez soli) a dvomi pretlačenými strúčikami cesnaku, premiešal.
-
3
Zakryl celofánovou fóliou a na noc uložil do chladničky.
-
4
Pred poludním dňa „D“ som v liatinovom hrnci vyškvaril pokrájanú slaninu, pridal k nej asi 2 PL oleja.
-
5
Na tukový základ som rozložil pokrájanú cibuľu, jarnú cibuľku aj s vňaťou a pór, premiešal a krátko (3-5 minút) orestoval.
-
6
V medzičase som vybral mäso so suchou marinádou z chladničky a umyl papriku a paradajky.
-
7
Orestované cibuľoviny som zasypal kopcovitou PL mletej sladkej papriky,
-
8
priložil netrpezlivo čakajúce kúsky mäsa, premiešal.
-
9
Pod pokrievkou som dusil dobrú hodinku, počas ktorej som pokrájal paradajky i papriku.
-
10
Takto vyzeralo mäso po podusení...
-
11
Teraz som k nemu pridal papriku, paradajky a „hranu diela som poistil“ 3 PL pikantnej marockej omáčky „Harissa“.
-
12
Do pohotovostnej polohy som si pripravil asi kilogram žltých zemiakov a druhú polovicu cesnaku.
-
13
Až teraz mi došlo, že hrniec nemá „bočnice“, tak som podusený základ preložil do väčšieho, zalial ho horúcim hovädzím vývarom, doplnil troškou vriacej vody, vložil pokrájané zemiaky.
-
14
Nechal som na polovičnom ohreve variť, než boli zemiaky mäkké.
-
15
Posledný zemiak som postrúhal na malých „syrových očkách“ a
-
16
...spolu s tromi poslednými pretlačenými strúčikami cesnaku, ním zahustil a spolu s troškou soli „doladil“ a nechal prejsť varom, tento náš panelákový kotlíkový guláš.
-
17
S domácim chlebíkom naozaj chutil.
-
18
Chlebík som upiekol z talianskej múky dvojnulky, s čerstvým droždím, rascou, tekvicovými a slnečnicovými semienkami.
Diskusia k receptu