Hovädzí guláš
Hovädzí guláš

Hovädzí guláš Tatuš z paneláka fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. októbra 2022
Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept)
Foto: sracz

Náš dedko Tatuš by bol 9. októbra oslávil 125. ročné narodeniny. Na svojom rodnom Šariši patril medzi vychýrených silákov, no ale aj v kuchyni Zobraziť celý popisNáš dedko Tatuš by bol 9. októbra oslávil 125. ročné narodeniny. Na svojom rodnom Šariši patril medzi vychýrených silákov, no ale aj v kuchyni sa rád a hlavne chutne obracal. Medzi jeho obľúbené špeciality patrili domáce zabíjačky, kombinácie s mäsom a slávne „vlasové“ rezance, ktoré krájal svojím nožom bez špičky. Variantov na guláše je v slovenských končinách, od Cerovej vrchoviny po Oravské Beskydy a od Bukovských vrchov po Biele Karpaty, naozaj neúrekom. Dnes som ho pripravil v jeho mene.

6-8
porcií
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1320 g
1 g
1 KL
15 g (Chmeli-suneli)
1 PL (Nahrin)
1 KL
5-6 strúčikov
120-150 g prerastená
podľa potreby
600 g
6-7 ks
120-150 g
2-3 KL
1-2 ks
2-3 ks (Roma)
2-3 PL (Harissa)
1 200 g žlté stredné
podľa potreby (alebo voda)




Postup

  1. 1

    Pripravené ingrediencie vytvorili kvázi surrealistický obraz.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som po umytí osušil a pokrájal na kocky asi 5x5 cm, vložil do jenskej misy, posypal všetkými koreninami (bez soli) a dvomi pretlačenými strúčikami cesnaku, premiešal.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zakryl celofánovou fóliou a na noc uložil do chladničky.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pred poludním dňa „D“ som v liatinovom hrnci vyškvaril pokrájanú slaninu, pridal k nej asi 2 PL oleja.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na tukový základ som rozložil pokrájanú cibuľu, jarnú cibuľku aj s vňaťou a pór, premiešal a krátko (3-5 minút) orestoval.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V medzičase som vybral mäso so suchou marinádou z chladničky a umyl papriku a paradajky.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Orestované cibuľoviny som zasypal kopcovitou PL mletej sladkej papriky,

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    priložil netrpezlivo čakajúce kúsky mäsa, premiešal.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pod pokrievkou som dusil dobrú hodinku, počas ktorej som pokrájal paradajky i papriku.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyzeralo mäso po podusení...

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz som k nemu pridal papriku, paradajky a „hranu diela som poistil“ 3 PL pikantnej marockej omáčky „Harissa“.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do pohotovostnej polohy som si pripravil asi kilogram žltých zemiakov a druhú polovicu cesnaku.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Až teraz mi došlo, že hrniec nemá „bočnice“, tak som podusený základ preložil do väčšieho, zalial ho horúcim hovädzím vývarom, doplnil troškou vriacej vody, vložil pokrájané zemiaky.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Nechal som na polovičnom ohreve variť, než boli zemiaky mäkké.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Posledný zemiak som postrúhal na malých „syrových očkách“ a

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...spolu s tromi poslednými pretlačenými strúčikami cesnaku, ním zahustil a spolu s troškou soli „doladil“ a nechal prejsť varom, tento náš panelákový kotlíkový guláš.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    S domácim chlebíkom naozaj chutil.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Chlebík som upiekol z talianskej múky dvojnulky, s čerstvým droždím, rascou, tekvicovými a slnečnicovými semienkami.

    Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

terinka55
Najkrajšie a najlepšie jedlo je varené z lásky, okorenené milými spomienkami a osolené aj kradmými slzičkami, keď je človeku tak sladko/bôľno pri srdci. Toto sa mi deje, keď čítam Tvoje milé slová a tiež sa zaspomínam… Tatuš som volala ja svojho otca, aj môj syn svojho a aj jeho deti jeho. ĎAKUJEM Ti !!!
kvakac
Parádne si sa s ním vyhral a keď sa pri varení objavia spomienky, tak je to varenie s radosťou a láskou. Tak to má byť. Držím palce do ďalšieho varenia.
marienka44
Krásne. Tá harisa (voľakedy sme ju robili po domácky a zavárali sterilizáciou) je asi slaná, keď tak málo soli išlo do guláša. Ešte mi tam chýba paradajkový pretlak, malá konzerva alebo domácky. 1-2 PL.
1x sracz
haji
Pěkný recept, plný jemných detailů a vzpomínek. Gulášek z tvé kuchyně bych vždy ráda otestovala. Jedna porce by nestačila... Chlebík ti vyšel též povedený. Darmo, jsi šikovný!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia