Jemný jablkový koláč fotorecept
Tento koláč pripravíme na poslednú chvíľu, keď sa ohlásia hostia. Nie je náročný na čas, ale aj prípravu.
príprava
na 190 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g (Palmarin) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal | 
                                                             | 
                                                    
| Plnka: | |
| 5-6 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby (alebo trstinový) | 
                                                             | 
                                                    
| na vymastenie plechu | 
                                                             | 
                                                    
| na posypanie | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Múku, prášok do pečiva, cukor práškový, zmäknuté maslo pokrájané, vajíčka si pripravíme na pracovnú dosku.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Z ingrediencií pripravíme cesto, dobre ho vypracujeme a dáme na 1/2 hodiny do chladničky, aby sa nám dobre vaľkalo.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Medzitým si pripravíme plnku. Jablká postrúhame zmiešame s vanilkovým cukrom, škoricou a cukrom podľa sladkosti jabĺk. Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech (30x40 cm).
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Jablká rozložíme na celý korpus, rozvaľkáme druhú polovicu cesta a preložíme na vrch koláča, ktorý popicháme rovnomerne vidličkou, aby sa nám nevydúvali bubliny. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 35-40 minút do svetlohneda. Hotový koláč necháme vychladnúť. Pred podávaním nakrájame a posypeme práškovým cukrom.
 

                                                    
                                                    
                                                    




 


Ja robievam aj tak, že nedám vajcia, ale pridám 2-3 PL bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany.
Ak chceš pozri si aj môj recept, my ho voláme babkin jablkový ;-)
varecha.pravda.sk/recepty/babkin-jablkovy-kolac-fotorecep...
Ďakujem vieš to sú rôzne varianty s tvarohom,orechami, lekvárom.U nás jablkový.Pozdravujem.
Keď sú chute potom už len , upiecť.@Alex37 , veď klasika recepty babičiek, našich mám sú najlepšie.@Cezminaz veď to , jablkové koláče, najlepšie, krásny dník všetkým...
Idem do pivnice na jablká. Narobila si chute.
Joj to som rada , že som narobila chute.@Monty ,veru vďačný a ešte aj o 2 dní ,lepší keď vydrží.Pekny zbytok dňa.