Pečené kuracie stehná
Pečené kuracie stehná

Pečená kuracina pre môjho patróna fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. decembra 2022
Pečená kuracina pre môjho patróna (fotorecept)
Foto: sracz

Receptov na prípravu a použitie kuracieho mäsa je na našej Varecha.sk, neúrekom. Tak, ako aj všetci ostatní „fajnšmekri a gurmáni”, si uvedomujem, že Zobraziť celý popisReceptov na prípravu a použitie kuracieho mäsa je na našej Varecha.sk, neúrekom. Tak, ako aj všetci ostatní „fajnšmekri a gurmáni”, si uvedomujem, že je dobre, že je vždy „po ruke”. Keď už „horí aj v peňaženke”, „našinec” si dokáže poradiť a ukuchtiť niečo, čo vždy a každému chutí a nasýti. Moja t. r. ¾ storočnica je časovo spojená aj s menom môjho patróna sv. Františka, ktorému som „zmajstroval” tento, chutný ako aj sviatočnejší recept. Inšpiráciu som čerpal od našich gazdiniek a „gazdiniakov”.

2-4
porcie
15 minút
príprava
50-60 minút
na 200/225 °C

Suroviny

5-6 ks (s kosťou a kožou)
2-3 KL
12 plátkov
7-8 ks veľké tvrdšie
1 KL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
8-10 strúčikov
2-3 KL
240-250 ml
3-4 PL (lístky)

Online leták

Postup

  1. 1

    Pekáč z jenského skla som vymazal olejom a potom naň rozložil plátky tvrdého syra a

    Pečená kuracina pre môjho patróna (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    osminky ošúpaných tvrdších jabĺk zbavené jadrincov, jemne „poprášené“ mletou škoricou.

    Pečená kuracina pre môjho patróna (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dolné časti dočistených, umytých a osušených kuracích stehien („lýtka, budzogániky, kyjačiky či mäsko s rúčkou“) som posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením a sladkou mletou paprikou.

    Pečená kuracina pre môjho patróna (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Porozkladal som ich do pekáča na jablká, poprekladal strúčikmi ošúpaného cesnaku, posypal celou rascou, zalial „miniškatuľkou“ kuracieho vývaru a ¾ hodinku piekol v rúre vyhriatej na 200 °C.

    Pečená kuracina pre môjho patróna (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som ich ešte 15 minút na chrumkavo dopiekol na 225 °C; mäsko som občas polial výpekom.

    Pečená kuracina pre môjho patróna (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené kúsky mäsa a polovicu jabĺk som vybral na pomocný tanier a zvyšok „šťuchadlom na zemiaky” popučil.

    Pečená kuracina pre môjho patróna (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    s „najsamkrajšejšou polovičkou mojeho JA“ sme tentoraz boli za „vzorňákov zoštíhľovacej línie“ a pečenú kuracinku sme jedli len a iba s jablkovo-cesnakovou prílohou, ozdobenou druhou polovicou nepopučených pečených jabĺk a pokrájanými lístočkami čerstvej petržlenovej vňate.

    Pečená kuracina pre môjho patróna (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, kuřecí kytičky jako malované. Beru to celé až na tu skořici, tam si nejsem jistá. Krásné pozdravení k vám a pohodovou adventní neděli!
kvakac
Pečená kuracina s jablkami a maslom je vynikajúca kombinácia. Tiež to občas pečiem.
2x sracz a haji