
Zeler s rajčinami
Zeler nastrúhame na drobné kocky, pokropíme citrónovou šťavou, zmiešame so smotanou a osolíme.

Krevety na grile s grilovaným baklažánom
Baklažán nakrájame na pásiky, osolíme a necháme cca 5 minút stáť.

Zapekaná cuketa s balkánskym syrom
Do hrnca dáme rozohriať trochu masla a olivový olej, vložíme doň šampiňóny pokrájané na plátky a...

Kurča po taliansky
Kurča umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme roztlačený cesnak, kúsky...

Grilovaný tuniak s avokádom a prelivom z čiernych olív
Steak z tuniaka osolíme, okoreníme, pokvapkáme limetkovou šťavou a olivovým olejom. Necháme pol hodiny...

Pečené baklažány
Baklažány umyjeme, osušíme a odrežeme stopky. Dužinu nakrájame na kocky a opražíme na miernom ohni...

Mašličky s rajčiakmi a olivami
Mašličky uvaríme podľa návodu v osolenej vode. Scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať...

Pečené červené paradajky s omáčkou
Najprv urobíme zásmažku z oleja a múky, rozriedime ju jogurtom a miešame do varu, potom...

Zapekaná tekvica
Tekvice umyjeme, ošúpeme a pokrájame na plátky. Osolíme ich a necháme chvíľu odležať. Múku...

Zemiaky so syrom a špargľou
Zemiaky očistíme a nakrájame na mesiačiky. V ľahko osolenej vode ich uvaríme.

Karfiolový nákyp
Karfiol očistíme, umyjeme v tečúcej vode, rozoberieme na ružičky, väčšie hlúbiky nadrobno posekáme a...

Palacinky plnené dusenou mrkvou
Suroviny na palacinky zmiešame v mixéri a necháme 30 minút odležať. Pečieme na rozohriatej panvici slabo potretej...

Zelenina s ovčím syrom
Cibuľu pokrájame na tenké kolieska a opražíme na oleji do sklovita. Baklažán umyjeme, vykrojíme stopku,...

Cotoletta alla Bolognese
Mäso umyjeme a osušíme. Rezeň vyklepeme v strúhanke do obdlžnikového tvaru. Osolíme ho a vypražíme. Vylejeme prebytočný olej...

Kuracie prsia marinované v limetkách, koriandri a čili
Kuracie prsia nožom upravíme na rovnakú hrúbku tak, aby vznikol steak. Pripravíme marinádu z olivového...

Zelenina na balkánsky spôsob
Zemiaky nakrájané na kolieska vopred uvaríme do polomäkka. Všetku zeleninu nakrájame na kolieska. Cukinu prekrojíme...

Dusená šošovica s ryžou
Vopred prepláchnutú šošovicu uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Ryžu premyjeme, zalejeme zeleninovým vývarom a uvaríme...

Hráškové rizoto so špargľou
V hrnci rozpustíme PL masla a prepláchnutú ryžu opečieme. Osolíme, posypeme mletým čiernym korením, zalejeme...

Jahňacie kotlety marinované v koňaku so sezamom
Jahňacie kotlety nasolíme, okoreníme, pokvapkáme limetovou šťavou, medom, polejeme koňakom, pridáme sezam, jemne premiešame a dáme odležať...

Rezance s cuketou
Rezance uvaríme v osolenej vode, môžeme do nej pridať aj PL oleja, aby sa nezlepili....

Čína zo zeleniny
Cibuľu ošúpeme a nakrájame. Opražíme ju na rozohriatom oleji a pridáme zeleninu pokrájanú na kolieska alebo posekanú...

Špagety s cuketou
Fotku k receptu pridala používateľka Varechy @michsamant , za čo jej veľmi pekne ďakujeme.

Špargľové rizoto
Ošúpanú špargľu varíme asi 8 – 10 minút v osolenej a mierne osladenej vode. Na masle...

Zapekaný špenát so zemiakmi
Prepláchnuté špenátové listy sparíme asi 4 minúty v hrnci alebo sitku. Nasypeme do misky, trocha...

Brokolica so syrovou omáčkou
Do hlbšej panvice vylejeme mlieko, ochutíme soľou, korením, majoránom, pridáme pretlačený cesnak a privedieme...

Losos na španielsky spôsob
Z očisteného, rozmrazeného a z kože stiahnutého, umytého, osušeného lososa nakrájame fi lé, 180 g na...

Španielska bravčovo– hovädzia pochúťka
Hovädzie a bravčové mäso pokrájame na plátky, vyklepeme ich, osolíme a okoreníme.

Rybie závitky plnené krabími tyčinkami
Krabie tyčinky orestujeme na olivovom oleji, osolíme, pridáme roztlačený cesnak a jemne podlejeme vínom. Filety opláchneme pod studenou vodou, ...

Gazpacho
Všetky suroviny rozmixujeme, pridáme olej, dochutíme soľou, čiernym korením, mletou červenou paprikou a octom.

Bulharská kapusta
Kapustu a papriku nakrájame na prúžky a paradajky olúpeme. Potom ich nakrájame na kocky, cesnak na plátky a cibuľu...

Paella s morskými plodmi
Cibuľu a cesnak olúpeme a najemno nasekáme. Slávky a ráčiky očistíme.

Chorvátsky zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, potom ich ošúpeme a nakrájame na malé kocky

Hubové rizoto s grilovanými kalmármi
V hrnci rozohrejeme olej a pridáme ryžu, prehrejeme ju a podlejeme vínom a vývarom (vodou). Osolíme, jemne...

Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame na rezance a rovnomerne napicháme do mäsa.

Farfalle s lososovou omáčkou
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Potom...