Foto: jarco
Inšpirovaný receptom od šéfkuchára jednej bratislavskej reštaurácie (bol som to u neho ochutnať, celkom fajn, ale niečo mi ku šťastiu ešte chýbalo) som Zobraziť celý popisInšpirovaný receptom od šéfkuchára jednej bratislavskej reštaurácie (bol som to u neho ochutnať, celkom fajn, ale niečo mi ku šťastiu ešte chýbalo) som sa rozhodol vyskúšať to po svojom. Tu je výsledok.
porcií
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Baklažán ošúpeme (niekomu možno tá silná bordová šupka neprekáža, ja osobne ju nemusím), nakrájame naprieč na kolieska hrubé 1 cm a nasolíme z oboch strán. Necháme 15 - 20 minút stiecť.
- 2
Medzitým si nakrájame 3 veľké paradajky na kolieska hrubé cca 0,5 cm a dve 125-gramové mozzarelly, tiež na plátky - čo najtenšie. Dva strúčiky cesnaku prelisujeme a rozmiešane v olivovom oleji spolu s trochou sušených talianskych byliniek.
- 3
Z plátkov baklažánu odsajeme papierovou utierkou zvyšnú tekutinu. Rozohrejeme si na panvici trochu olivového oleja a opražíme ich z oboch strán. Pozor, baklažán je schopný nasať veľké množstvo oleja, dajte mu ho naozaj len malé množstvo. Ak jedna strana vypije všetok olej, druhú už radšej opekajte na sucho. Prípadne plátky po obrátení jemne postláčajte, nech pustia trochu nasatého oleja naspäť do panvice. Skúšal som opekať baklažán aj úplne nasucho na grilovacej panvici a potom ho potierať olejom, nebolo to ono. Krátke opečenie na oleji je pri tomto recepte pre chuť a konzistenciu baklažánu nepostrádateľné.
- 4
Zapneme si rúru, teplotu nastavíme na 175 stupňov. Z plátkov opraženého baklažánu, paradajok a mozzarelly vrstvíme na plech vežičky do výšky cca 10 cm, smerom k vrcholu by sa mali zužovať. Plátok paradajky vždy potrieme trochou cesnakového oleja s bylinkami. Dbajte o to, aby medzi dvomi kúskami zeleniny vždy bol plátok syra. Z uvedeného množstva surovín by ste mali poskladať 6 vežičiek.
- 5
Každú vežičku zhora nadol prepichneme špáradlom, ktoré bude slúžiť ako stabilizátor počas zapekania. Dáme zapiecť na 15 minút. Takto to vyzerá po vybratí z rúry:
- 6
Vežičky poukladáme na taniere, opatrne vyberieme špáradlá. Dochutíme zohriatymi drveným paradajkami, čerstvou bazalkou, strúhaným parmezánom, a môžeme podávať - napríklad s opečenou bagetou. Vhodné ako ľahký obed/večera, prípadne predjedlo v slávnostnom menu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Robievala som podobne z talianskej kuchárskej knižky, ale bolo to na mňa ťažké.