Domáce jaternice

redakcia - fotkaredakcia, 1. decembra 2009

Suroviny

4 kg
1 ks
25 ks
750 g




Postup

  1. 1

    Mäso voľne varíme, nie celkom domäkka. Pľúca zas varíme tak, aby boli dosť mäkké. Žemle nakrájame na drobné kocky, zostatok pomelieme, dobre premiešame a ochutíme soľou, cesnakom, mletým korením, majoránom, mletým zázvorom, mletým novým korením (prípadne aj klinčekom a trochou strúhanej citrónovej kôry). Pridáme trochu vývaru a ochutíme. Dbáme na to, aby vynikala chuť soli a korenín.

  2. 2

    Zmes naplníme do krájaných tenkých bravčových čriev, na jednom konci uzavretých drievkom, s hmotnosťou 100 až 200 g. Druhý koniec uzavrieme drievkom a vkladáme do vriacej vody, opatrne zamiešame a dávame pozor, aby voda už viac nevrela – radšej občas dolievame studenú vodu, aby jaternice nepopraskali.

  3. 3

    Vo vode ich necháme asi 15 – 20 minút. Ak sú dostatočne uvarené, musia črevá na jaterniciach hneď po vybratí obschnúť. Varené jaternice opláchneme v studenej vode a rozložíme, aby vychladli.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia