Postup
-
1
Mäso voľne varíme, nie celkom domäkka. Pľúca zas varíme tak, aby boli dosť mäkké. Žemle nakrájame na drobné kocky, zostatok pomelieme, dobre premiešame a ochutíme soľou, cesnakom, mletým korením, majoránom, mletým zázvorom, mletým novým korením (prípadne aj klinčekom a trochou strúhanej citrónovej kôry). Pridáme trochu vývaru a ochutíme. Dbáme na to, aby vynikala chuť soli a korenín.
- 2
Zmes naplníme do krájaných tenkých bravčových čriev, na jednom konci uzavretých drievkom, s hmotnosťou 100 až 200 g. Druhý koniec uzavrieme drievkom a vkladáme do vriacej vody, opatrne zamiešame a dávame pozor, aby voda už viac nevrela – radšej občas dolievame studenú vodu, aby jaternice nepopraskali.
- 3
Vo vode ich necháme asi 15 – 20 minút. Ak sú dostatočne uvarené, musia črevá na jaterniciach hneď po vybratí obschnúť. Varené jaternice opláchneme v studenej vode a rozložíme, aby vychladli.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu