Svätojánsky kysnutý koláč (La coca de San Juan)
Tento koláč je v Španielsku typický na oslavách svätojánskej noci....
Moje fašiangové šišky z tvarohového cesta
Šišky zvonku chrumkavé a vo vnútri mäkučké. Ideálny čas na ich prípravu.
Cestoviny bucatini s krevetami a arrabbiata omáčkou
Krevety majú vysoké hladiny omega-3 mastných kyselín, nízke hladiny ortuti, vysoký obsah vápnika, jódu a bielkovín, ale majú nízky obsah potravinovej energie....
Tradičná cesnaková focaccia s rozmarínom
Keď som šiel na dlhú prechádzku, tak som sa vždy stavil v nejakej malej pekárni, kde som si vzal focacciu....
Paradajková polievka s haluškami a so syrom
Pre tých, ktorí majú radi polievky. Je rýchla a výborná, deti ju milujú...
Pečené šťavnaté prsia z morky s krutónovou prílohou
Tak toto je rada, ako spríjemniť v detstve zásadne odmietanú konzumáciu „suchého” mäsa z kuracích či morčacích pŕs....
Tenučký börek s mäsovou plnkou
Výborný börek, ktorý si vedia pripraviť aj tí menej zruční....
Kysnutý jablkový závin
Doteraz som takéto veci riešil použitím kupovaného lístkového cesta, jednoduchá vec, len rozvaľkať, potrieť ľubovoľnou náplňou, zavinúť a upiecť......
Sunquickové rezy
Vynikajúci zákusok pre náročných, ktorý poteší veľkých aj malých. Pohostenie, po ktorom sa návšteva...
Fašírky trochu inak
Do e-mailu prišiel recept a bola som zvedavá, ako to dopadne. Tak som vyskúšala a...
Moja domáca knedľa
Niekedy aj ja kúpim knedľu, ale toto je tá najlepšia moja domáca knedľa, ktorú si robím sama....
Štefanské klobásy
Prečo Štefanské? Môj drahý je Štefan, klobásy sme robili práve na Štefana a tento recept nám sadol....
Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách
Obľubujem hovädzie mäso s jemným tukovým „mramorovaním“, výdatne napomáhajúcim jeho šťavnatosti v priebehu dusenia, pečenia, či varenia....
Pampúšiky a srdiečka raz-dva
Spravila som chutné sladké „jednohubky“. Pre domácich i pre hostí, pre starších, aj pre...
Domáce rožky s jogurtom
Mäkké rožky môžu byť po menšej námahe aj na vašom stole. Na raňajky, desiatu, ...
Marhuľové kocky s tvarohom a mascarpone
Výborný svieži zákusok s tvarohom a mascarpone. Nenáročný na prípravu, ktorú zvládne aj začiatočník...
Zabíjačkové zemiaky
Keďže ešte nepominul čas zabíjačkových špecialít a mnohí z nás majú ešte aj dostatočné zásoby kvasenej kapusty v súdku, ponúkam Vám tento jednoduchý a chutný recept....
Tvarohové koláčiky s vrkočom na vrchu
Tak som skúsila upiecť koláčiky na vrchu s takýmto vrkôčikom. Cesto je fajnové, dobre sa mi s ním pracovalo....
Syrovo-pórové poača (Poğaça)
Poača patrí medzi najčastejšie a najobľúbenejšie pečivo v tureckej kuchyni....
Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou
Mal som v mrazničke porcie domáceho králika, rozhodoval som sa či bude na smotane alebo perkelt....
Cestoviny s omáčkou z kuriatok
Tento recept mám ešte z januára 2018, kedy som v arizonskej Peorii kúpil nie celý „funt“ čerstvých húb kuriatok za vyše 40 €....
Kuracie stehná plnené kačacou pečeňou
Nedeľný obed v znamení hydiny. Vykostené kuracie stehná som naplnila kačacími pečienkami a piekla som ho...
Kuracie kúsky v kórejskej omáčke
Nedávno mi volal kamarát z Kadaně a reč prišla aj na jedlo. Nadiktoval mi recept, ktorý jedol u jeho kamaráta a tak mu to chutilo, že si pýtal recept....
Zemiakové beľušky z nekysnutého tvarohového cesta
Očistené nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Scedíme, pridáme maslo, mlieko, soľ, ...
Pražskou šunkou plnené kačacie prsia na tokajskom víne
Nedeľný obed z kačacích pŕs, ktoré som plnila pražskou šunkou a dusila na tokajskom víne.
Hovädzie kocky na čiernom pive
Nedeľný obed z hovädzieho mäsa so zeleninou a s čiernym pivom.
Rýchly makovo-jablkový koláč
Naozaj rýchly, na prípravu nenáročný koláč, ktorý zvládnu aj začiatočníci na poslednú chvíľu. Milovníci...
Falošná Tarhana polievka (Yalancı Tarhana çorbası)
Skvelá turecká polievka, ktorú má rád najmä môj starší syn....
Morčacie drobky s orzom podľa seniora
Cestoviny, hlavne ako príloha k rôzne pripraveným mäsám, sú na stole našej kuchyne častým a obľúbeným „hosťom“....
Palacinky plnené tvarohovou plnkou i marhuľovým džemom
Výborné na obed i na večeru. Palacinkové cesto roky pripravujem podľa tohto osvedčeného receptu.
Pirohy so zemiakovo-bryndzovou náplňou i so slivkovým lekvárom
Chutné tradičné slovenské jedlo s menšími regionálnymi obmenami v názve, surovinách na prípravu cesta, plnkách....