Torta Eszterházy fotorecept
mesačník Varecha, 6. augusta 2023
Foto: Shutterstock
Upečte si doma slávny dezert a vyzdobte ho ako profesionálni cukrári.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Korpusy: | |
10 ks |
|
280 g |
|
280 g mleté |
|
štipka |
|
Krém: | |
1 bal. |
|
3 ks |
|
400 ml |
|
150 g |
|
300 g |
|
2 ČL |
|
Ozdobenie: | |
200 g |
|
50 g |
|
4 hrste |
|
Postup
-
1
Korpusy: Vyšľaháme bielky do polotuha a potom po lyžiciach pridávame cukor. Zvýšime otáčky a šľaháme, kým sa nezačnú tvoriť špičky. Vlašské orechy pomelieme, zmiešame so škoricou a potom ich opatrne po lyžiciach pridávame do bielkového snehu.
-
2
Orechy zapracúvame do snehu veľmi jemne, hmotu len zľahka prevraciame zhora nadol. Nemiešame, aby sneh nestratil objem.
-
3
Tortovú formu s priemerom 18 centimetrov vystelieme papierom na pečenie. Orechový sneh rozdelíme na šesť rovnakých častí. Jednu časť rovnomerne natrieme na dno tortovej formy, dôkladne uhladíme. Každý korpus pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 8-10 minút, vyberieme a necháme vychladnúť. Pri pečení berieme do úvahy skúsenosti so svojou rúrou, korpusy majú byť upečené jemne dozlatista.
-
4
Krém: Pudingový prášok dohladka zmiešame s vajcami a s trochou mlieka. Zvyšné mlieko s cukrom necháme zovrieť, vmiešame vaječnú zmes a varíme, kým nezhustne, trvá to asi 2–3 minúty. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame mäkké, na kocky nakrájané maslo. Vyšľaháme na hladký krém. Krém vo vrstve asi 3–5 milimetrov nanášame na korpusy a vyskladáme z nich tortu.
-
5
Nakoniec tenkú vrstvu krému nanesieme na vrch aj boky torty. Hotovú tortu po bokoch potrieme krémom.
-
6
Na boky torty nanesieme mandľové lupienky. Tortu odložíme na 30 minút do chladničky.
-
7
Horkú čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom, necháme vychladnúť na teplotu tela a nalejeme ju na vrch torty.
-
8
Čokoládu čo najrýchlejšie rozotrieme špachtľou po celom povrchu torty. Do hladka zarovnáme.
-
9
Nad vodným kúpeľom rozpustíme bielu čokoládu a preložíme ju do zdobiaceho vrecka. Špičku odstrihneme tak, aby vznikol malý otvor. Skôr ako horká čokoláda stuhne, nanášame na ňu bielu čokoládu v tvare kruhov biele tenké pásiky.
-
10
Špáradlom smerom od krajov torty po stred tvoríme rovné čiary, z pruhov bielej čokolády tak vznikne zaujímavý efekt. Hotovú tortu odložíme na 1 – 2 hodiny do chladničky.
Určite by sme si za nedeľným obedom dali jeden kúsok z tej torty 🥮 !!!