Orechová torta
Orechová torta

Torta Eszterházy fotorecept

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 6. augusta 2023
Torta Eszterházy (fotorecept)
Foto: Shutterstock

Upečte si doma slávny dezert a vyzdobte ho ako profesionálni cukrári.

10
porcií
120 (+ chladenie) minút
príprava
5x8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Korpusy:
10 ks
280 g
280 g mleté
 štipka
Krém:
1 bal.
3 ks
400 ml
150 g
300 g
2 ČL
Ozdobenie:
200 g
50 g
4 hrste




Postup

  1. 1

    Korpusy: Vyšľaháme bielky do polotuha a potom po lyžiciach pridávame cukor. Zvýšime otáčky a šľaháme, kým sa nezačnú tvoriť špičky. Vlašské orechy pomelieme, zmiešame so škoricou a potom ich opatrne po lyžiciach pridávame do bielkového snehu.

    Torta Eszterházy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Orechy zapracúvame do snehu veľmi jemne, hmotu len zľahka prevraciame zhora nadol. Nemiešame, aby sneh nestratil objem.

    Torta Eszterházy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tortovú formu s priemerom 18 centimetrov vystelieme papierom na pečenie. Orechový sneh rozdelíme na šesť rovnakých častí. Jednu časť rovnomerne natrieme na dno tortovej formy, dôkladne uhladíme. Každý korpus pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 8-10 minút, vyberieme a necháme vychladnúť. Pri pečení berieme do úvahy skúsenosti so svojou rúrou, korpusy majú byť upečené jemne dozlatista.

    Torta Eszterházy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krém: Pudingový prášok dohladka zmiešame s vajcami a s trochou mlieka. Zvyšné mlieko s cukrom necháme zovrieť, vmiešame vaječnú zmes a varíme, kým nezhustne, trvá to asi 2–3 minúty. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame mäkké, na kocky nakrájané maslo. Vyšľaháme na hladký krém. Krém vo vrstve asi 3–5 milimetrov nanášame na korpusy a vyskladáme z nich tortu.

    Torta Eszterházy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec tenkú vrstvu krému nanesieme na vrch aj boky torty. Hotovú tortu po bokoch potrieme krémom.

    Torta Eszterházy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na boky torty nanesieme mandľové lupienky. Tortu odložíme na 30 minút do chladničky.

    Torta Eszterházy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Horkú čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom, necháme vychladnúť na teplotu tela a nalejeme ju na vrch torty.

    Torta Eszterházy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Čokoládu čo najrýchlejšie rozotrieme špachtľou po celom povrchu torty. Do hladka zarovnáme.

    Torta Eszterházy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nad vodným kúpeľom rozpustíme bielu čokoládu a preložíme ju do zdobiaceho vrecka. Špičku odstrihneme tak, aby vznikol malý otvor. Skôr ako horká čokoláda stuhne, nanášame na ňu bielu čokoládu v tvare kruhov biele tenké pásiky.

    Torta Eszterházy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Špáradlom smerom od krajov torty po stred tvoríme rovné čiary, z pruhov bielej čokolády tak vznikne zaujímavý efekt. Hotovú tortu odložíme na 1 – 2 hodiny do chladničky.

    Torta Eszterházy (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia