Rýchly slivkový koláč z jednoduchého drožďového cesta fotorecept
Foto: helena10
Príprava cesta je rýchla a trochu iná ako u klasického kysnutého cesta. Jednoduchšie pečenie. Treba vyskúšať.
na 175 °C
Suroviny
Cesto drožďové: | |
30 g čerstvé (sušené 12 g) |
|
120 ml |
|
2 KL |
|
375 g (tortová) |
|
štipka |
|
125 ml teplé |
|
2 ks (veľkosť L) |
|
40 g |
|
Slivkové obloženie: | |
14-20 ks čerstvé (podľa veľkosti) |
|
1/2 bal. |
|
Mrvenička: | |
4 PL |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
Na plech: | |
|
|
|
Postup
-
1
Cesto: Do misky dám namrvené čerstvé (sušené) droždie, 2 PL cukru, trochu múky, teplé mlieko a metličkou miešam, aby sa droždie rozpustilo.
- 2
V osobitnej mištičke vidličkou poriadne rozšľahám celé vajcia s cukrami, aby sa spojili. Vaječnú zmes vlejem do drožďovej zmesi a metličkou vymiešam, aby sa suroviny spojili. Následne vlejem k tomu rozpustené a ochladené maslo a opäť miešam až do spojenia surovín. Nakoniec dodám múku polohrubú so štipkou soli a drevenou lopatkou všetko dôkladne miešam na hustejšie cesto. Ak je cesto riedke, pridajte ešte trošku múky. Keď je príliš tuhé - pridajte trošku teplého mlieka.
- 3
Cesto rozotriem na tukom vymastený a strúhankou posypaný okrúhly plech s priemerom 26 cm. Prikryjem ho utierkou a nechávam odpočinúť 10-15 minút, kým si pripravím slivky a mrveničku.
- 4
Očistené odkôstkované slivky narežem na štvrtiny alebo šestiny – podľa toho, aké sú veľké. V miske ich posypem škoricovým cukrom a jemne pretrasiem, aby sa ním obalili.
- 5
Mrveničku prstami vymiešam a namrvím z múky, cukru a oleja.
- 6
Potom na rozotreté cesto v plechu rozložím ochutené nakrájané slivky a posypem všetkou pripravenou mrveničkou.
- 7
Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 30-35 minút. Skontrolujem.
- 8
Mierne teplý koláč nakrájam a môže sa jesť.
Tiež slivkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu