Makový a orechový závin fotorecept
Foto: Sonulienka
Úplne najjednoduchší závin, odporúčam.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
450 g |
|
250 ml vlažné |
|
2 ks |
|
21 g |
|
2 ČL |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
100 ml |
|
1 ČL postrúhaná |
|
Plnka: | |
200 g mletý |
|
3 PL |
|
100 ml teplé |
|
1 ČL |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Tu sú suroviny.
-
2
Klasicky si pripravíme kysnuté cesto. Dáme si vzísť kvások - droždie, mlieko a 1 ČL cukru rozmiešame a necháme asi 10 kvások minút vzísť. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme ostatné suroviny a vzídený kvások a cesto vypracujeme buď ručne alebo strojom ako ja. Necháme si ho asi tak 1 hodinu nakysnúť. Zatiaľ si urobíme plnky. Necháme si zohriať mlieko pridáme mletý mak, cukor, vanilkový cukor, lekvár a rum a dobre vymiešame. Tak isto si urobíme aj orechovú plnku. Plnky si necháme vychladnúť. Keď máme cesto nakysnuté, rozdelíme si ho na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou. Ale trochu viac od okraja tak ako vidíte na obrázku a kraje zahneme, aby plnka nevytiekla. Zavinieme a preložíme na plech na papier na pečenie.
-
3
Tak isto urobíme aj druhú polovicu cesta, ale naplníme orechovou plnkou.
-
4
Keď máme preložené, žĺtky vyšľaháme s dvoma lyžicami smotany a potrieme záviny.
-
5
Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme do zlata asi 30 minút. Tu sú upečené.
-
6
A tu nakrájané na tácke.
-
7
Naozaj jednoduché vyskúšajte.
Diskusia k receptu