Francúzske veterníky
Francúzske veterníky

Choux à la crème craquelin fotorecept

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 20. augusta 2023
Choux à la crème craquelin (fotorecept)
Foto: Slovakbaker

Choux à la crème craquelin sú francúzskou obdobou našich tradičných veterníkov. Základom tohto dezertu je odpaľované cesto (Pâte à Choux). Zvláštnosťou je craquelin, Zobraziť celý popisChoux à la crème craquelin sú francúzskou obdobou našich tradičných veterníkov. Základom tohto dezertu je odpaľované cesto (Pâte à Choux). Zvláštnosťou je craquelin, teda krehké cesto, ktoré dodá veterníkom textúru a počas pečenia im pomôže udržať tvar. Náplne sú dve: vanilkový krém (Crème pâtissière, teda vanilkový puding, zjemnený vyšľahanou šľahačkou, čím získame ľahký krém zvaný Crème Diplomate) a šľahačka.

20
porcií
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Crème pâtissière:
500 ml
2 ČL
4 ks
30 g
1 bal.
1 bal.
250 ml
Craquelin:
50 g (zmäknuté)
50 g
60 g
Odpaľované cesto:
60 ml
65 ml
60 g
75 g
3 ks
Šľahačka:
250 ml
1 bal.
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme Crème pâtissière. Mlieko spolu s vanilkovou pastou privedieme k varu. V miske zmiešame žĺtky spolu s cukrami a Zlatým klasom. Pridáme dve PL teplého mlieka, aby sme vyrovnali teploty a žĺtky sa nezrazili. Zohriate mlieko za stáleho miešania nakoniec vlejeme k žĺtkovej zmesi a následne vlejeme späť do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Uvarený Crème pâtissière prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.

  2. 2

    Craquelin - zmäknuté maslo spolu s cukrom a múkou rukou vymiesime na hladké cesto, ktoré dáme na 10 minút odležať do chladničky. Craquelin vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na hrúbku cca. 2mm a vložíme na 30 minút do mrazničky (s cestom sa bude následne lepšie pracovať).

  3. 3

    Odpaľované cesto – mlieko, vodu a maslo dáme do hrnca a privedieme k varu. Stiahneme z plameňa a prisypeme múku. Za stáleho miešania odpaľujeme, kým nám nevznikne hladká odpaľovaná hmota. Necháme vychladnúť. Vajíčka rozmiešame a postupne prišľahávame k vychladnutej odpaľovanej hmote, kým nám nevznikne hladké lesklé cesto.

  4. 4

    Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame rovnako veľké kolieska (s priemerom cca. 4cm). Craquelin vyberieme z mrazničky, stiahneme vrchný papier na pečenie a vykrojíme z neho kolieska s priemerom cca 3 cm a pritlačíme ich na veterníky (pracujeme rýchlo, inak sa craquelin začne topiť a bude sa s ním zle pracovať).

    Choux à la crème craquelin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Veterníky pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 25 minút. Necháme vychladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami. Následne vytiahneme z rúry a všetky veterníky (choux) vodorovne prekrojíme.

    Choux à la crème craquelin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    250 ml vychladenej smotany na šľahanie vyšľaháme dotuha. Crème pâtissière rozmiešame dohladka a postupne k nemu primiešame šľahačku, čím nám vznikne lahodný krém zvaný Crème Diplomate (tento krém možno využiť na plnenie nielen veterníkov choux, ale aj klasických veterníkov, tartaletiek, košíčkov, či zákuskov alebo tort). Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Krém odporúčam odložiť na 30 minút do chladničky, aby stuhol, bude sa s ním lepšie pracovať.

  7. 7

    Ďalších 250 ml vychladenej smotany na šľahanie vyšľaháme spolu s vanilínovým cukrom dotuha. Šľahačku prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

    Choux à la crème craquelin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na záver veterníky choux naplníme. Najprv nanesieme vanilkový krém (Crème Diplomate) a naň šľahačku. Prikryjeme vrchnou časťou, ktorá má na sebe zapečený chrumkavý craquelin, ktorý dodáva veterníkom zaujímavú textúru.

    Choux à la crème craquelin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Veterníky odložíme do chladničky a pred podávaním poprášime práškovým cukrom.

    Choux à la crème craquelin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prajem dobrú chuť!

    Choux à la crème craquelin (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

farbuska
Tak toto som nemala vidieť! Keďže takéto ja nezvládnem, môžem ísť niečo kúpiť do cukrárne, lebo chuť na niečo podobné - asi náš karamelový veterník - ma premohla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia