Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta fotorecept
Foto: olinecka
Výborne pohostenie pre milovníkov odpaľovaného cesta. Vyhľadávaný zákusok v cukrárňach, na svadbách a väčších oslavách.
porcií
príprava
na 200/190 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 ml studená |
|
150 ml |
|
120 g pokrájané |
|
štipka |
|
180 g |
|
5 ks |
|
Plnka: | |
1 bal. (Dr. Oetker) |
|
200 ml |
|
2 PL |
|
125 g čerstvé zmäknuté |
|
Karamelová šľahačka: | |
300 ml (33-40 %) |
|
5 PL |
|
1 bal |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Suroviny do odpaľovaného cesta. Vodu, mlieko, štipku soli, pokrájané maslo dáme do misy variť pokiaľ sa maslo nerozpustí. Odstavíme z plameňa, pridáme preosiatu múku, misu vrátime na mierny plameň a varechou miešame, pokiaľ sa cesto neodlepuje od misy, netrvá to dlho.
-
2
Pripravené cesto preložíme do mixéra a šľaháme pokiaľ mierne vychladne.
-
3
Zašľaháme po jednom vajíčku. Následne cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Plech vyložíme papierom na pečenie a striekame tyčinky a miniveterníky.
-
4
Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 15 minút. Po uplynutí času rúru stiahneme na 180 stupňov a pečieme ďalších 15 minút. Rúru počas celého pečenia neotvárame. Po upečení pri pootvorených dvierkach necháme vychladnúť. To isté platí aj pre miniveterníky pečieme na190 stupňov - 20 minút a po upečení necháme vychladnúť v pootvorenej rúre.
-
5
Upečené do zlatista necháme vychladnúť. Pred naplnením tyčinky a mniniveterníky prekrojíme pozdĺžne.
-
6
Suroviny na vanilkovú plnku, ktorú pripravíme podľa návodu. Cukrárske vrecko s rovnou špičkou naplníme plnkou, plníme miniveterníky, s ozdobnou špičkou tyčinky. Deň predtým som si pripravila karamelovú šľahačku. Cukor skaramelizujeme, vlejeme smotanu, privedieme do varu, miešame pokiaľ sa karamel nerozpustí a odložíme do chladničky vychladiť najlepšie cez noc. Karamelovú smotanu so Smetafixom vyšľaháme do tuha, prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
-
7
Pripravené tyčinky a miniveterníky plníme vanilkovou plnkou a karamelovou šľahačkou, zakryjeme druhou časťou a zľahka pritlačíme. Odložíme do chladničky stuhnúť.
-
8
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Ďakujem dievčatá za nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči.