Karamelové veterníky
Karamelové veterníky

Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 13. augusta 2023
Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta (fotorecept)
Foto: olinecka

Výborne pohostenie pre milovníkov odpaľovaného cesta. Vyhľadávaný zákusok v cukrárňach, na svadbách a väčších oslavách.

30 ks
porcií
50 minút
príprava
20-30 minút
na 200/190 °C

Suroviny

Cesto:
150 ml studená
150 ml
120 g pokrájané
štipka
180 g
5 ks
Plnka:
1 bal. (Dr. Oetker)
200 ml
2 PL
125 g čerstvé zmäknuté
Karamelová šľahačka:
300 ml (33-40 %)
5 PL
1 bal
Na posypanie:

Online leták

Postup

  1. 1

    Suroviny do odpaľovaného cesta. Vodu, mlieko, štipku soli, pokrájané maslo dáme do misy variť pokiaľ sa maslo nerozpustí. Odstavíme z plameňa, pridáme preosiatu múku, misu vrátime na mierny plameň a varechou miešame, pokiaľ sa cesto neodlepuje od misy, netrvá to dlho.

    Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravené cesto preložíme do mixéra a šľaháme pokiaľ mierne vychladne.

    Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zašľaháme po jednom vajíčku. Následne cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Plech vyložíme papierom na pečenie a striekame tyčinky a miniveterníky.

    Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 15 minút. Po uplynutí času rúru stiahneme na 180 stupňov a pečieme ďalších 15 minút. Rúru počas celého pečenia neotvárame. Po upečení pri pootvorených dvierkach necháme vychladnúť. To isté platí aj pre miniveterníky pečieme na190 stupňov - 20 minút a po upečení necháme vychladnúť v pootvorenej rúre.

    Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené do zlatista necháme vychladnúť. Pred naplnením tyčinky a mniniveterníky prekrojíme pozdĺžne.

    Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Suroviny na vanilkovú plnku, ktorú pripravíme podľa návodu. Cukrárske vrecko s rovnou špičkou naplníme plnkou, plníme miniveterníky, s ozdobnou špičkou tyčinky. Deň predtým som si pripravila karamelovú šľahačku. Cukor skaramelizujeme, vlejeme smotanu, privedieme do varu, miešame pokiaľ sa karamel nerozpustí a odložíme do chladničky vychladiť najlepšie cez noc. Karamelovú smotanu so Smetafixom vyšľaháme do tuha, prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

    Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravené tyčinky a miniveterníky plníme vanilkovou plnkou a karamelovou šľahačkou, zakryjeme druhou časťou a zľahka pritlačíme. Odložíme do chladničky stuhnúť.

    Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

    Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu